(Foto) Cine a mers cu Dodon pe Muntele Sfânt?

Șeful statului, Igor Dodon, a anunțat, la 30 iulie, că pleacă din țară pentru zece zile. „De pe data de 1 până pe data de 4 august voi fi pe Sfântul Munte Athos, iar de pe data de 5 până pe 8, am să efectuez o vizită în Iran pentru a participa la ceremonia de inaugurare a Președintelui reales, Dr Hassan Rouhani. La Teheran voi avea diferite întrevederi bilaterale cu înalți oficiali din diferite state ale lumii, printre care și vicepremierul rus Dmitri Rogozin. Avem despre ce discuta…”, a anunțat Dodon.

Șeful statului a postat mai multe imagini pe o rețea de socializare, în care apare alături de fratele său, foști colegi de la Partidul Socialiștilor și alte persoane care au fost „remarcate” de presa de la noi.

Igor Dodon a mers pe Muntele Athos împreună cu fratele său Alexandru Dodon. Fratele președintelui R. Moldova este, din 13 februarie 2015, asistentul deputatului socialist Radu Mudreac. El raportează, în declaraţia sa cu privire la venituri şi proprietate pentru 2015, un venit de 65 de mii de lei (5500 lunar) din această activitate. Totodată, anul trecut, Alexandru Dodon a avut venituri de la Primăria Călăraşi (450 de lei) şi Consiliul Raional Călăraşi (2400 de lei), dar şi de la firma „Chemix Grupp” SRL (6874 de lei). Alexandru Dodon este fost director adjunct al Agenţiei Sanitar-Veterinare, numit în această funcţie în perioada şefiei fratelui său la Ministerul Economiei. În 2009, Viorel Chetraru, directorul CNA, declara că cei doi fraţi ar fi fost implicaţi în scheme de monopolizare a pieţei cărnii, acuzaţii care au fost respinse. „Agenţia acordă doar un singur certificat, şi nu are cum să fie implicată în monopolizarea pieţei cărnii. Funcţia pe care o am este datorită mie, şi nicidecum datorită fratelui meu”, zicea Alexandru Dodon, solicitat de ZdG. Alexandru Dodon susține că are un apartament cu o suprafață totală de 188,4 mp. Conform declaraţiei sale de avere, familia lui Alexandru Dodon deţine două maşini, o Toyota Avalon din 2007, cumpărată în 2013, şi un Hyundai Santa Fe, fabricată în 2014 şi cumpărată în 2015 cu 240 mii de lei.

La alegerile locale din 2015, Alexandru Dodon a aspirat la funcţia de primar de Călăraşi, fiind înaintat de partidul condus de fratele său, însă a acumulat doar 13,7% din voturi, insuficiente pentru a ajunge în turul II. Alexandru Dodon a devenit, însă, consilier raional în Călăraşi.

Pentru campania electorală din 2014 a Partidului Socialiștilor din R. Moldova, când Igor Dodon era liderul partidului, Alexandru Dodon a donat 443 de mii de lei, bani pe care el i-ar fi putut aduna timp de patru ani, cu condiția că nu ar fi cheltuit niciun leu.

Printre „însoțitorii” șefului statului este și Petru Corduneanu, actualul consilier municipal în Chișinău pe lista PSRM, care ar putea, în curând, ajunge deputat în Parlament. Acesta îi va lua locul deputatei Irina Mizdrenco, care a decedat zilele trecute, fiind răpusă de o boală incurabilă. În trecut, Petru Corduneanu a fost protagonistul mai multor investigații jurnalistice, el fiind un personaj cheie din organele Ministerului Afacerilor Interne din perioada guvernării comuniste. Corduneanu a fost anchetat penal și în urma evenimentelor din 7 aprilie 2009, însă recent, acesta a fost achitat. Punctul final în acest dosar a fost pus de Curtea Supremă de Justiție. 

A mers pe Muntele Athos și deputatul socialist Corneliu Furculiță. În declarația sa de venituri și proprietăți, socialistul scrie că, în anul 2015, ar fi primit 2945 de lei de la PSRM, iar din funcția de deputat în Parlament – 139.712 de lei. De asemenea, el a primit de la Parlament și indemnizații în valoare totală de 58.435 de lei. Furculiță are un teren intravilan cu o suprafață de 0,0538ha, în valoare cadastrală de peste 100 de mii de lei. Deputatul are două apartamente: 67,3 mp și 50,7 mp , iar în anul 2014 a obținut o autorizație de construire a unei case de locuit. Deputatul conduce două automobile: un Volkwagen Passat, fabricat în anul 2009, și o Toyota Auris, anul fabricației 2008. Deputatul indica că este proprietarului PP „Exclusiv Media” SRL – postul de televiziune NTV Moldova, la care Dodon a plătit sute de mii de lei (circa 511.770 de lei) pentru postarea publicității în timpul alegerilor prezidențiale din 2016. Deși este vizibilă imaginea favorabilă în care apare politicianul la postul TV respectiv, Dodon, încă în decembrie 2015, când firma „Exclusiv Media” obținea licență de emisie, nega cu vehemență că ar avea vreo legătură cu domeniul media.

(DOC) Dodon plătește sute de mii de lei colegului de partid pentru publicitate TV

A vizitat Muntele Athos și deputatul socialist Grigore Novac, care a donat circa 75 de mii de lei pentru campania electorală în care Dodon lupta pentru funcția de șef al statului. Cu toate acestea, Novac susține, în declarația sa de venit și proprietăți, că nu are niciun apartament, dar conduce un automobil: Volvo XC90, fabricat în anul 2007 și cumpărat în 2015 cu 113 mii de lei.  În anul 2015, deputatul a primit un salariu de 189.620 de lei și 1619 lei pentru servicii juridice la PSRM.

În imagini, alături de șeful statului, apare și finul președintelui, Lilian Filipov, care l-a însoțit și în cadrul vizitei oficiale de la Moscova, din perioada 16-18 ianuarie 2017.  Atunci, pe pagina Președinției scria că Lilian Filipov este ofițer de protecție.

În grupul de prieteni care apar în imagini se regăsește și Serghei Gaiciuc, fiul mai mic al fostului ministru al Apărării, Victor Gaiciuc. În luna septembrie 2011, Igor Dodon i-a cununat pe Sergiu Gaiciuc şi pe Ina Ceban, fiica uneia dintre vânzătoarele stradale de aur, Eugenia Ceban, despre care a scris ZdG.

Igor Dodon a fost însoțit și de către vechiul său prieten Oleg Teterea. Fabrica „Avicola Gallinula”, din Gura Galbenei, Cimişlia, condusă de Teterea, a fost de mai multe ori o sursă de finanţare a PSRM. Fabrica are un capital social de 4,46 mln de lei şi se ocupă cu creşterea păsărilor. Oamenii din Gura Galbenei susţin chiar că Dodon ar avea mai multe relaţii cu această fabrică. „Anterior, se spunea că fabrica ar fi a lui Mişin (Vadim), pe urmă a lui Dodon. Cert e că, pe 1 mai 2014, când socialiştii au organizat acel marş în Chişinău, de la fabrică, patru autobuze cu angajaţi au plecat la marş. Oamenilor li se spunea că, dacă nu vor merge, vor fi daţi afară de la fabrică”, susţine un oficial din cadrul Primăriei Gura Galbenei. „Când au revenit, se lăudau că li s-a dat „morojnă” (îngheţată, n.r.) gratuit”, relata oficialul. 

Participă la această „aventură” și Vadim Ciubară, un apropiat a lui Dodon. Acesta este proprietarul postului de televiziune „Accent TV”, care mediatizează zilnic activitatea politică a lui Igor Dodon.

Printre cei care au mers pe Muntele Sfânt, alături de șeful statului, este și Nicolae Pascaru, unul dintre principalii promotori actuali ai moldovenismului în R. Moldova.

Reporterii ZdG au încercat să afle dacă aceste vizite ale președintelui R. Moldova sunt oficiale sau private. Carmena Lupei, consultantul oficial al serviciul de presă al Președinției, nu a putut să ne răspundă la această întrebare, recomandându-ne să discutăm cu Ion Ceban, consilier municipal din partea PSRM. Ceban, la rândul său, ne-a spus că ar fi bine să discutăm referitor la acest subiect cu Serviciul de Relații Externe și Protocol din cadrul Aparatului președintelui R. Moldova, care, de asemenea, nu a putut să ne ofere un răspuns. Ulterior, reporterul ZdG a fost redicționat de mai multe ori de la o instituție la alta fără a obține un răspuns la subiectul vizat.

Într-un final, Ion Ceban ne-a spus: „Vizita la Muntele Athos este una privată, iar ce ține de statutul celei din Iran și Teheran, după cum îmi amintesc, invitația la inaugurare este una oficială și atunci, în asemenea cazuri, statutul acestor vizite este de lucru. La sigur, nu privată. Nu cunosc componența delegației care a mers cu dl Președinte”.

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

16 comentarii

 1. Ion

  Apropo de participanti: Nicolae Pascaru cred este cel care are “miscarea” paramilitara Voievod. O organizatie foarte periculoasa pentru statul Republica Moldova. Pascaru se zice ca este un anti european si anti roman convins care inca se mai plimba prin UE neintrebat sau neoprit pe la hotare. Numele sau a fost dat de multe ori la sugestii sa fie non grata pe teritoriul UE si Ucraina pentru remarci xenofobe si sovine dar si rasiste si homofobe dar se pare ca inca mai circula din pacate (sa speram supravegheat discret de organele din statele respective). Se pare ca o perioada daca nu inca activitatile lui moldoveniste de tip svietoid tzarist au fost finantate sub acoperirea dezvoltarii “patriotismului” la tineri de YMCA Moldova (bineinteles aceasta organizatie cred nu avea habar pe cine finanta$ in fapt si pentru ce fiind in aceeiasi situatie cu alte miscari asa zis “patriotice” de care n-are habar deasemenea relativ la adevarata lor menire gen Urmasii lui Stefan si altele aidome – toate cuiburi moldoveniste afiliate doctrinar la Sputnik si Rusia in cautare de finantare$ vestica (pe ascunsele) si toate avand fosti sau existenti PSRM-isti (sau simpatizanti dupa cum se vede bolsevicoizi)). Asta se zice de Pascaru si ortacii sau acolitii lui si indvidul are o istorie cred eu care ar trebui sa fie mai atent privita si urmarita in RM ca este un pericol public pentru RM cred la interior si cred si la exterior prin actiunile sale cred si chiar articolele sale neghioabe zic eu.

 2. alex

  Unul din inaintasii politici al lui Dodon, a spus ca religia este” opium pentru popor”. De aici reiese ca Dodon si apropiatii lui sau dus sa se drogheze la Athos sau intro simpla calatorie turistica. Dupa cate stiu, pentru a face perelinaj la Muntele Sfant, este necesara o binecuvantare a unei fete bisericesti (in cazul acesta una de rang inalt). Aceasta inseamna ca toti care au fost enumarati in articolul respectiv cat si actiunile lor au fost apreciate de cler ca pozitiv. Care este morala fabulei?

 3. danila

  .arata ca niste mascarici…nu a oameni cuvioasi…toti in underwear…comunistii in vizita la Mt. Athos!!! E buna de banc…parodia credinciosului…Pacatosi din toate tarile uniti-va!

 4. Fulger-Crai

  Aceștia sunt un Comandou Terorist Ocupant care în ultimii 30 de ani
  lichidează toți marii unioniști de la noi
  prin accidente la comandă, otrăviri, iradieri și alte metode psihotronice.
  Zgardiștilor,
  dacă sunteți Ziar de investigații, de ce nu investigați independent
  cine l-a omorât pe primarul de Sângera, Mihai Lari
  sau pe deputatul Ion Butmalai din Cahul acum 2 ani ?
  etc, etc. etc.
  Sau sunteți lași, fricoși, trădători,
  ca și majoritatea societății est-moldovene, care își merită soarta dondonistâ ?

 5. Traian Harașosfetiuc

  Ai încurcat numele! Prostovod și nu Voievod! Vai de capul tău, bre Coliță!

 6. Le Justicier

  Plahotniuc poate să-și repare măcar a zecea parte din vina care o poartă
  pentru alegerea spionului rusesc Igor Dodon președinte al R.M. Pentru
  aceasta Plahotniuc trebue să-l schimbe pe spion cu oricare altul. Mai
  tâmpit ca Dodon altul nu există. Acesta poate fi cumătrul Adrian Candu,
  alcoolicul Lioncic Talmaci, moartea găinii Iura Leancă, șulerul Ilan
  Șor sau în cel mai rău caz moldovenistul Marian Lupu.

  Decât să ne fie președinte un spion instruit de Putin, mai bine oricare
  din cei enumerați mai sus.

 7. Academic

  Igor Dodon, ca și iegovista Zina Bujor (Greceanây) este pe atât de creștin pe cât de
  ateist. Toată tâmpenia asta a lor pe care o numesc socialism nu-i decât un mijloc de
  ași asigura mijloacele de existență. Faptul că Igor Dodon a fost ales președinte al
  R.M. ne arată ce intelectuali avem, ce învățători, medici, agronomi, zootennicieni
  ș.a m d. Mai în scurt este vai de capul nostru. Suntem sortiți să devenim sclavii lui
  Plahotniuc!

 8. Decebalus

  GOMORA DE CHIȘINĂU

  17 burtoși derbedei
  Pe munte sfănt, atei
  La călugări, ca miei
  În loc de femei!

 9. Decebalus

  DODONOMA

  Un ciobănel botos
  Păștea sus pe Athos
  Șaptesprezece mielușei
  Toți, ca unul atei.

  Călugării bărboși
  După femei păcătoși
  I-au furat pe mielușei
  În loc de femei.

 10. Le Justicier

  Vroia tare să meargă pe muntele sfânt Athos și doamna tovarășă Zina Bujor-Greceanây . Dar nu-i
  s-a permis. La cât de cochetă este sutele de călugări “flămânzi” precis îi rupeau râzâna la chiloți.
  Și păcat de doamnă-tovarășă. La cat de fricos este Dodon, după se busurmanii din Iran i-au
  ștepelit crucea din ciocul acvilei, era absolut clar că se va face a nu vede ce pățește tovarășa
  președintă de partid.

 11. Academic

  “Cine a mers cu Dodon pe Muntele Sfânt?” este o chestie de trecut! Acum mai actual
  este “Cine nu s-a întors cu Dodon de pe Muntele Sfânt?” Se pare că Nicolae Pascaru a
  riscat să rămâie pe muntele sfânt pentru a realiza cu călugării spectacolul militar
  istoric “Voievod”. Ținând cont de faptul că pe muntele sfânt nu sunt acceptate femeile
  dl Nicolae Pânzaru va interpreta rolul “Domniței” viteazului “Voievod”!

 12. Călugărl Agafie

  Câtă fățârnicie! Cei 17 burtoși, care au fost pe muntele Athos nu sunt credincioși, ci
  sunt atei, adică păcătoși! Mai potrivit ar fi fost ca Dodon să le organizat o vacanță
  la Amsterdam pe strada felinarelor roșii!

 13. Flaviu Baghiu

  BĂDĂRANUL ÎN IRAN

  După Sfântul Munte Áthos
  Fleac fățarnic și păcătos,
  Ai fugit iute la busurmani
  Ateu și credincios pe bani.

  Ce-ai căutat acolo, hain
  Trimis de țar din Cremlin,
  Mesajer în jocuri meschine
  Emisar de interese străine.

  Unde-i crucea din cioc
  Și sceptrul din gheară,
  Tu, unde ai fost, Moțóc,
  Bou, ce-n poartă zbiară?

  Doar a mai fost altădată
  Onoarea ne-a fost pătată,
  De șarlatanii busurmani
  Hoți de cruci și mogláni.

 14. Traian Harașostetiuc

  Unele comentariile, care au trecut de cenzură și există pe pagina respectvă, nu pot fi vizualizate
  fără a posta, măcar un simbol oarecare. După modesta mea părere este un neajuns, dar nu prea
  mare.

 15. ivancelgroaznic

  “… pentru a face perelinaj la Muntele Sfant, este necesara o binecuvantare a unei fete bisericesti (in cazul acesta una de rang inalt). Aceasta inseamna ca toti care au fost enumarati in articolul respectiv cat si actiunile lor au fost apreciate de cler ca pozitiv. Care este morala fabulei?
  Morala fabulei este ca dodon are sprizhin financiar shi politic shi in interior de ishi permite asemeni vizite. Ca sa nu mai vorbim de sprizhinul kgbist de la popi, care sustin pe el demult. Au interese pasamite … shi interese mari de tot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *