Universitatea Liberă la Fraude – Ziarul de Gardă
 • Universitatea Liberă la Fraude

  Universitatea Liberă la Fraude
  de
  11 martie 2010 | 14:33

  267-ulimUniversitatea Liberă Internaţională din Moldova (ULIM) a înmatriculat peste 2000 de studenţi români fără avizul Ministerului Educaţiei (ME) din R. Moldova, lucru care contravine legislaţiei. Acum acesta refuză să legalizeze diplomele acelor studenţi. De asemenea, în urma mai multor scandaluri şi suspiciuni apărute vizavi de activitatea universităţii, ministerul de resort din România de la începutul anului 2009 şi până în prezent nu a echivalat nici o diplomă de studii pentru studenţii români de la ULIM. Andrei Galben, rectorul ULIM, a negat aceste fapte şi a bruscat reporterul ZdG.

  Colaborarea dintre ULIM şi România a început acum 7 ani, când la baştina lui Brâncuşi, Tg. Jiu, cetăţeanul Dan Ilie Morega, figurant al mai multor scandaluri, a iniţiat o activitate comună cu ULIM. Acesta a creat, la Tg. Jiu, un centru de orientare şi selecţie pentru studii la ULIM. Ulterior, un astfel de centru a fost deschis şi la Constanţa. Teoretic, aceste centre aveau competenţa de a selecta şi a delega persoane din România la studii în R. Moldova, la ULIM. În scurt timp, şi alte persoane din România au iniţiat parteneriate similare cu ULIM.

  ULIM nu a respectat o hotărâre de Guvern

  Pe parcurs, au fost depistate mai multe nereguli în aceste “afaceri”, iar diplomele de la ULIM nu mai sunt recunoscute şi acceptate de partea română, dar nici de ME al R. Moldova. Atunci când studenţii români erau înmatriculaţi la ULIM, instituţia nu-şi coordona acţiunile cu ME. Or, Hotărârea de Guvern nr. 746 din 21 iunie 2003 cu privire la instruirea cetăţenilor străini şi apatrizilor în instituţiile de învăţământ din R. Moldova, printre altele, spune că „înmatricularea studenţilor străini în ţara noastră trebuie să se facă cu acceptul ME, ca urmare a nostrificării (recunoaşterii – n.r.) actelor de studii obţinute anterior peste hotarele R. Moldova”. De asemenea, aceştia ar trebui să prezinte la ME, până la 1 septembrie, mai multe acte, cum ar fi “atestatul de studii medii sau diploma de bacalaureat cu profilul corespunzător specialităţii solicitate, diploma de studii superioare, diploma de licenţă etc.”. Responsabili din cadrul ME spun că aceste acte nu ajungeau la ei.

  Unii dintre absolvenţii ULIM au obţinut echivalarea diplomelor doar în urma unor procese de judecată. Despre această problemă în R. Moldova practic nu se vorbeşte, deşi presa din România a dezvăluit mai multe ilegalităţi în această colaborare.

  Fosta viceministră a Educaţiei,  Galina Bulat afirmă că “problema există şi nu există”. “Această problemă, de fapt, nu există la nivel de legislaţie, pentru că între R. Moldova şi România este semnat un acord de colaborare”, a menţionat funcţionara. “ULIM nu a respectat unele prevederi şi s-a ajuns aici”, spune Bulat.

  Publicitate
  Publicitate

  Românii se plâng lui Boc

  La 10 februarie curent, Dan Ilie Morega, deputat de Gorj, i-a trimis o scrisoare premierului român, Emil Boc, subiectul interpelării fiind recunoaşterea şi echivalarea diplomelor obţinute de studenţii români la ULIM, R. Moldova. Iniţiatorul acestei cereri, tot el persoana care a iniţiat colaborarea cu ULIM, spune că, în 2005—2007, dosarele depuse la Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor din cadrul Ministerului Educaţiei din România au fost soluţionate favorabil.

  “Începând cu noiembrie 2007, prin încălcarea Constituţiei şi a legilor în vigoare, a fost blocată procedura de recunoaştere şi echivalare a diplomelor obţinute de studenţii români la ULIM… Această situaţie persistă până în prezent. Între timp nu a mai fost emis de minister nici un atestat pentru echivalarea studiilor de licenţă absolvite la ULIM”, se menţionează în scrisoare. Totodată, Morega ameninţă că studenţii se vor adresa în instanţă, singura modalitate de a le fi echivalate diplomele de studii de la ULIM.

  Problema are barbă, e de 4 ani

  Mihai Balan, şeful Direcţiei relaţii internaţionale şi integrare europeană de la ME, recunoaşte că aceasta este o problemă veche, de 4 ani. “E simplu! ULIM a înmatriculat studenţi români fără a avea nişte acte adiţionale de la minister. Adică, fără acordul nostru. Ei trebuiau mai întâi să ne prezinte documente care stau la baza înmatriculării studenţilor respectivi. Legea cere acest lucru. E o hotărâre de Guvern care cere prezentarea la minister a mai multor acte din partea universităţilor. Mai mult timp aceste documente nu au fost prezentate”, ne-a declarat proaspătul şef al Direcţiei relaţii internaţionale şi integrare europeană a ME. “Problema e doar cu cei de la ULIM, şi doar cu cetăţenii români care învaţă acolo. Deşi avem studenţi români înmatriculaţi şi în alte universităţi, cu ei nu avem probleme”, spune Balan.

  După o revizie efectuată de ME la ULIM, s-a constatat că în mapele studenţilor români nu au fost găsite mai multe documente necesare înmatriculării. “Problema devine şi mai complicată, pentru că studiile la masterat în R. Moldova se fac la zi, iar nouă, dar şi colegilor români, le-au apărut întrebări vizavi de frecvenţa studenţilor din România”, afirmă Balan.

  Galben neagă faptele şi ofensează jurnaliştii

  După mai multe discuţii cu persoane responsabile de la ULIM, am fost informaţi că nu ne pot oferi informaţii fără acordul lui Andrei Galben, rector ULIM. Reporterul ZdG a stabilit o întâlnire cu rectorul. La ULIM, acesta a cerut legitimaţia, declarând: “Nu seamănă ăsta a jurnalist, e mai degrabă un copil. Eu nu stau de vorbă cu toţi copiii”. După un şir de întrebări, Galben l-a întrebat pe reporter unde îşi face sau şi-a făcut studiile. Auzind despre USM, Galben a spus: “E clar… Ştiu eu cum se fac studiile acolo, şi e clar şi nivelul tău de cunoştinţe”.

  Au urmat mai multe declaraţii jignitoare la adresa reporterului ZdG. Până la urmă, Galben a spus că nu este nimic adevărat vizavi de diplomele nerecunoscute pentru studenţii români. “Toate diplomele sunt recunoscute”, a spus rectorul.

  Nici de la ME şi nici de la ULIM nu am reuşit să aflăm câţi studenţi români îşi fac astăzi studiile la ULIM. Din surse neoficiale, am aflat că acum la ULIM învaţă 2232 de români. 2230 dintre ei cu frecvenţă redusă şi 2 la secţia de zi.

  Publicitate

  “Chestiunea e profundă, dar …”

  “Acum avem pe masă 193 de documente ale studenţilor din România care cer să le legalizăm diplomele. În ce temei? Am cerut să ni se dea adiţional unele acte, în conformitate cu legea. Ei nu ni le prezintă de mai mult timp. Nu ştiu cine va încerca să le legalizeze, să-şi ia asupra sa ceva atât de important. Noi nu ştim dacă acei studenţi frecventau orele sau dacă veneau la examene”, explică Mihai Balan. Cu toate acestea, funcţionarul evită să acuze ULIM-ul. “Chestiunea e profundă, dar nu putem spune lucrurilor pe nume până nu vedem poziţia părţii române. Nu vrem să învinuim ULIM-ul acum. Problema are barbă”, zice Balan.

  Funcţionarul ne-a spus că ULIM acuză actuala guvernare că ar fi “mai antiromâni decât comunştii”. “În timpul guvernării comuniste, problema era în aer, iar studenţii erau înmatriculaţi fără acordul ME. Nici nu ştim în temeiul căror documente au fost înmatriculaţi studenţii”, atacă Balan. Acesta conchide că actuala putere vrea ca problema să fie soluţionată cât mai rapid.

  De ce studenţii români vin la ULIM?

  Ionel Dumitru, consilier diplomatic la Ambasada României la Chişinău, ne-a spus că a avut loc o singură întâlnire între Ambasadă şi ME, fiind prezentată situaţia. “Am înţeles că, spre deosebire de alte instituţii din R. Moldova, ULIM nu respectă regulamentele obligatorii pentru înmatriculare. Dacă e s-o luăm logic, orice student care se înscrie la o universitate, şi mai ales din străinătate, se asigură, încercând să vadă dacă respectiva este în regulă. E clar că orice instituţie de învăţământ are legături cu ME din acea ţară, iar atâta timp cât aceste legături nu sunt bine reglementate, apar probleme. Acordurile de colaborare între R. Moldova şi România sunt la nivel statal, nu universitar”, a conchis Dumitru.

  Surse demne de încredere din cadrul ME şi-au arătat nedumerirea faţă de avalanşa de studenţi români la ULIM. “De ce aşa mulţi studenţi români ar veni să înveţe în R. Moldova? Probabil, au unele facilităţi sau promisiuni că vor obţine diplomele mult mai uşor decât în România. Eu aşa cred”, ne-a spus responsabilul din cadrul ME.

  În acelaşi context, menţionăm că presa din România a publicat de-a lungul timpului mai multe mărturii ale unor foşti sau actuali studenţi la ULIM, iar aceştia afirmau că, pe lângă femeile frumoase din Chişinău, facilităţile în obţinerea diplomelor au reprezentat un atu în alegerea de a face studiile la ULIM.

  Primari, tenismeni, fotbalişti şi deputaţi români la ULIM

  Conform unor date prezentate de ME, în ultimii ani, circa 2435 de studenţi români au fost trecuţi în acte conform cărora ar fi învăţat la ULIM. De-a lungul timpului, mai mulţi oameni importanţi din România şi-au “făcut” studiile universitare la ULIM. Chiar şi Antonie Solomon, primar de Craiova, arestat recent pentru luare de mită, şi-a luat doctoratul la ULIM.

  Citiţi şi editorialul autorului — “Galben pentru ULIM»

  Printre somităţile care au “studiat” la ULIM se numără şi talentatul jucător de tenis şi fost câştigător al prestigiosului turneu de juniori de la Wimbledon Florin Mergea, dar şi fostul mare fotbalist român Pavel Badea. Chiar rectorul de la ULIM, Andrei Galben, în noiembrie 2007, se lăuda că în Parlamentul României îşi desfăşoară cu succes activitatea doctori în ştiinţe pregătiţi la ULIM, iar alţi deputaţi îşi fac doctorantura la ULIM. Atât despre primarul Craiovei, Aurică Solomon, cât şi despre alţi foşti studenţi, presa din România a scris că “lumea cârcoteşte pe la colţuri”, semn că studiile şi mai ales diploma au fost obţinute pe alte căi, adică mult mai uşor decât în România.

  Victor MOŞNEAG
  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Guvernul anunță că deciziile luate de CTESP Orhei prin care elevii pot frecventa școlile, iar nunțile pot fi organizate, sunt „o încălcare a legii” și sunt „nule”

  În contextul deciziilor aprobate de către Comisia Teritorială Extraordinară de Sănătate Publică (CTESP) din raionul Orhei, Guvernul Republicii Moldova vine cu câteva precizări importante: deciziile anunțate de…
  Guvernul anunță că deciziile luate de CTESP Orhei prin care elevii pot frecventa școlile, iar nunțile pot fi organizate, sunt „o încălcare a legii” și sunt „nule”

  VIDEO/ Care sunt schimbările majore între gestionarea crizei provocate de Covid-19 de Guvernul dvs față de Guvernul precedent? Răspunde prim-ministra Natalia Gavrilița

  Natalia Gavrilița, prim-ministra R. Moldova afirmă, într-un interviu pentru Ziarul de Gardă, că ar exista mai multe diferențe între gestionarea crizei provocate de Covid-19 de către guvernul pe care-l conduce ș…
  VIDEO/ Care sunt schimbările majore între gestionarea crizei provocate de Covid-19 de Guvernul dvs față de Guvernul precedent? Răspunde prim-ministra Natalia Gavrilița

  Președintele Armeniei și-a anunțat demisia

  Armen Sarkissian, președintele Armeniei, şi-a prezentat demisia duminică, 23 ianuarie. El și-a motivat decizia prin faptul că prevederile constituţionale nu îi oferă prerogative suficiente pentru a influenţa ev…
  Președintele Armeniei și-a anunțat demisia