Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Omul care se îmbogăţeşte din…

Omul care se îmbogăţeşte din donaţii

Nu lucrează, dar are oficial un venit lunar de cel puţin 25 de mii de lei exclusiv din donaţii, depozite bancare de aproape un milion de lei, o casă de locuit cu pământ aferent în municipiul Chişinău, un automobil Mercedez Benz şi se plimbă prin Chişinău cu un camion militar „URAL”, împrumutat. Nu doar că trăieşte din donaţii, dar şi el, la rândul său, donează.

La finele anului 2010, a făcut o donaţie de medicamente şi consumabile, folosite la tratarea copiilor din Spitalul raional din Floreşti, iar cu câteva săptămâni în urmă a promis 25 de mii de lei celui care va oferi informaţii în elucidarea circumstanţelor crimei de la Durleşti, din aprilie 2011.

Pentru că este nemulţumit de tarifele de la „Moldova-Gaz”, de aproape două săptămâni, împreună cu câţiva adepţi, protestează în faţa sediului instituţiei, cerând demisia conducerii, dar şi tarife mai mici pentru cetăţeni. Un grup de studenţi, cu şepci şi tricouri cu însemnele „Forţa a Treia”, colectează oficial semnături de la trecători împotriva tarifelor promovate de „Moldova-Gaz”. Şi aici are parte de voluntariat. Studenţii care fac campanie electorală formaţiunii pe care o reprezintă susţin că nu primesc niciun leu pentru efortul lor şi că promovează „Forţa a Treia” doar pentru că aceasta are un interes similar cu al lor, «„lupta împotriva tarifelor exagerate de la „Moldova-Gaz”». Aceştia susţin că stau în stradă de dimineaţă până seara, iar unii, 24 de ore din 24. Sunt aici din spirit civic, fiind ONG-işti.

Cel mai fericit dintre politicieni

Omul care poate fi numit lejer „cel mai fericit dintre politicieni” şi care se bucură de toate aceste privilegii este Valeriu Pleşca, cel care a înfiinţat în 1997 mişcarea politică „Forţa Nouă”, care a fost de două ori deputat în Parlamentul R. Moldova şi timp de doi ani şi jumătate ministru al Apărării pe vremea preşedintelui Voronin.

În declaraţia cu privire la venituri şi proprietate a  lui Valeriu Pleşca, candidat la funcţia de primar al capitalei, oferită Consiliului Electoral de Circumscripţie Chişinău pe 20 aprilie 2011, constatăm că acesta a avut, în perioada 2009—2010, venituri de 795 mii de lei. Din această sumă, 188 mii de lei i-au venit în buzunar sub formă de dobândă, iar 607 mii au fost acumulaţi din donaţii. Totodată, Pleşca a declarat că deţine o casă de locuit cu pământ aferent la Chişinău, un teren la Orhei, un automobil Mercedez Benz şi un cont bancar de 50 mii de euro, adică 835 mii de lei. Pleşca mai deţine 32% din SRL „Engineering&Co”, 24 % din SRL „Soft IT”, dar şi 27,5% din „Steaua Grup” SRL, unde Angela şi Alexandru Pleşca – soţia şi, respectiv, fiul ex-ministrului Apărării, sunt fondatori. De la aceste companii, însă, conform declaraţiei pe venit, Pleşca nu a obţinut niciun profit în ultimii ani.

CV-ul de voluntar al lui Valeriu Pleşca

Pentru Valeriu Pleşca se pare că a devenit o tradiţie să trăiască şi să se îmbogăţească din donaţii. În declaraţia sa de venit din octombrie 2010, din ajunul alegerilor parlamentare din 28 noiembrie, el a indicat că, în 2008—2009, a câştigat, tot din donaţii, 480 mii de lei. Cine este generosul sponsor al lui Valeriu Pleşca din ultimii trei ani?

Dacă îi citeşti CV-ul, nu ai spune că ar avea de unde primi aceşti bani, Pleşca făcând mai mult „voluntariat”. Din 2008, acesta figurează ca preşedinte al Fundaţiei pentru promovarea reformelor în domeniul Justiţiei, Securităţii şi Apărării PRISA. Din 2010, este reprezentant oficial în R. Moldova al Institutului Strategiilor Economice al Academiei de Ştiinţe ruse „ИНЭС-Молдова”. Totodată, din 2009, Valeriu Pleşca figurează ca vicepreşedinte al Federaţiei Naţionale de Box, responsabil de dezvoltarea boxului profesionist, iar din 2010 este preşedinte al Asociaţiei Obşeşti „Retromobile Moldova”.

Constatăm că în doar una dintre aceste activităţi Pleşca este implicat din 2008, perioadă în care apar în declaraţiile sale pe venit misterioasele donaţii. Este vorba despre Fundaţia pentru promovarea reformelor în domeniul Justiţiei, Securităţii şi Apărării PRISA, unde, din 2008, Valeriu Pleşca este preşedinte.

Întrebările — prin e-mail

Pe www.prisa.md, aflăm că „Fundaţia…PRISA este o instituţie non-guvernamentală, non-profit, fondată în 2008, activitatea căreia este îndreptată spre beneficiul public. Scopul fundaţiei constă în promovarea intereselor naţionale, principiilor democratice şi propagarea valorilor europene. Fundaţia activează în baza transparenţei, parteneriatului şi principiului societăţii deschise”. Deci, legal, nici prin intermediul fundaţiei PRISA Valeriu Pleşca NU putea obţine donaţii de aproape un milion de lei. Atunci de unde, totuşi, vin banii?

Solicitat de ZdG să răspundă la această întrebare, Valeriu Pleşca ne-a cerut respectuos să i-o trimitem prin e-mail. „Aşa este etic, nu?”, ne-a întrebat Pleşca, cu promisiunea de a răspunde în aceeaşi zi (vineri, 27 mai – n.r.). Cum vineri nu am primit vreun răspuns, am revenit cu aceleaşi întrebări luni, 30 mai. „Noi o să vă dăm un răspuns, aşa cum v-am promis, ne-a spus Pleşca în primă fază. De ce sunteţi aşa de nerăbdător?” Ulterior, el şi-a schimbat discursul şi ne-a povestit momente din perioada în care era procuror.

„CEC-ul nu are întrebări la mine”

ZdG: — Totuşi, apare întrebarea: de unde aveţi acele donaţii?

V.P.: — Spune, te rog, cui apare această întrebare?

ZdG: — Ziarului de Gardă!

V.P.: — Ziarul de Gardă ştie în conformitate cu care lege poate să verifice ceva? Pe lângă dreptul la informaţii, există dreptul la viaţa privată.

ZdG: — Nu cred că aici e vorba despre dreptul la viaţa privată, din moment ce dvs. candidaţi la funcţia de primar de Chişinău şi aţi depus declaraţia pe venit.

V.P.: — Păi şi? CEC nu are întrebări la mine!

ZdG: — CEC nu are, dar noi avem! Vi se pare ciudat că  dorim să ştim de unde aveţi donaţiile?

V.P.: — Spune, te rog, dar tu aseară cu cine ai dormit? Eşti jurnalist. Cât salariu primeşti, cât în plic, cât oficial… Nici procurorul nu are dreptul să întrebe în modul în care o faci tu.

Ulterior, Valeriu Pleşca ne-a spus că se va întâlni cu noi după ce îi vom arăta articolele în care am analizat şi celelalte declaraţii pe venit ale candidaţilor. „Întreabă-l pe Bodiu, de unde la 30 de ani are avere? Întreabă-i pe cei care te-au rugat să mă întrebi pe mine. Când o să-mi arăţi ziarele respective, cu interviuri de la Dodon, Chirtoacă…, imediat o să ne întâlnim”.

Donaţiile sunt neimpozabile

De la Serviciul Fiscal de Stat ni s-a spus că veniturile din donaţii nu sunt impozabile şi că persoana care declară asemenea venituri nu trebuie să plătească niciun leu în bugetul statului. „Este important, însă, de ştiut dacă acei bani au venit într-adevăr sub formă de donaţie. Pentru asta este nevoie de un contract de donaţie”, ne-au explicat responsabili din cadrul Serviciului Fiscal de Stat.

Camionul militar cu care se plimbă Pleşca

La protestele pe care „Forţa a Treia” le organizează în faţa sediului „Moldova-Gaz” nu are cum să nu-ţi sară în ochi camionul militar „URAL”, care a devenit un punct de atracţie în cazul protestelor lui Valeriu Pleşca şi a adepţilor săi. Printre întrebările la care Valeriu Pleşca a refuzat să ne răspundă era şi una care viza camionul militar cu numărul CLS 576.

Acest tip de camioane aparţin sau, mai bine zis, au aparţinut Ministerului Apărării (MA). Aici ni s-a spus, însă, că informaţia despre numărul total de astfel de maşini aflate în gestiunea MA este secretă.

Totuşi, Alexandru Josan, şeful Serviciului Relaţii Publice din cadrul MA, ne-a spus că persoanele fizice sau juridice au posibilitatea de a procura tehnica auto din dotarea Armatei Naţionale cu condiţia că participă la licitaţiile publice de vânzare a patrimoniului militar inclus în listele de comercializare. În conformitate cu legislaţia în vigoare, lista activelor Armatei Naţionale scoase la vânzare este aprobată de Parlamentul R. Moldova la propunerea Ministerului Apărării şi este publicată în Monitorul Oficial. Ultimele licitaţii de acest gen au  avut loc în anii 2004—2006, atunci când au fost scoase la licitaţie şi camioane „URAL”, ne-a spus Alexandru Josan.

Pe 23 mai, în timpul protestelor de la „Moldova-Gaz”, întrebat de jurnalişti cui aparţine camionul militar de tip „URAL”, Pleşca a evitat să ofere un răspuns tranşant. „Camionul este parte componentă a protestului nostru. Ca şi celelalte automobile, aparţine unei persoane… dintre participanţii la proces”, a spus Valeriu Pleşca.

Înregistrat pe numele colegului de partid

Cert este că la volanul aceluiaşi camion, în mai 2010, Valeriu Pleşca a dat startul motoraliului Victoriei, dedicat zilei de 9 mai. Informaţia a fost plasată pe site-ul fundaţiei PRISA.

Ziarul de Gardă a aflat din surse sigure că maşina „URAL” cu numărul de înmatriculare CLS 576 este înregistrată din anul 2007 pe numele lui Vadim Gugea. Cine este Vadim Gugea? Acesta este nimeni altul decât directorul de la „Steaua Grup” SRL, acolo unde, cum spuneam mai sus, Valeriu Pleşca deţine 27,5% din acţiuni, iar fiul şi soţia acestuia figurează în calitate de fondatori. Gugea candidează pentru funcţia de consilier municipal pentru alegerile din 5 iunie din partea Blocului Electoral „Forţa a treia”, condus de Pleşca, fiind numărul patru pe listă.

Camionul marca „URAL” înregistrat pe numele lui Vadim Gugea apare şi în declaraţia pe venit a acestuia depusă la Consiliul Electoral de Circumscripţie Chişinău. Contactat de ZdG, Vadim Gugea ne-a spus că nu ştie dacă camionul „URAL” pe care îl deţine este unul militar şi că l-a procurat de la o persoană fizică. Gugea nu şi-a amintit când şi de la cine anume l-a cumpărat.

Valeriu Pleşca a deţinut funcţia de ministru al Apărării între 29 decembrie 2004 şi 11 iunie 2007, perioadă care coincide cu cea în care au avut loc ultimele licitaţii publice de vânzare a patrimoniului militar. În cazul în care camionul „URAL” a fost înstrăinat de la MA după 2006, atunci acest lucru s-a făcut prin metode ilegale, fiind interzisă comercializarea tehncii militate în afara licitaţiilor.

P.S. Luni, după amiază, Valeriu Pleşca ne-a trimis un e-mail prin care anunţa că este dispus să se întâlnească cu noi. Marţi, acesta a telefonat la redacţie pentru a ne informa că este ocupat. Pleşca ne-a spus că ZdG ar trebui să demonstreze că nu este un ziar de bulevard şi ne-a amintit de procesul de judecată pe care familia Pleşca l-a avut cu ZdG în trecut. Acesta ne-a mai spus că toate informaţiile despre donaţiile sale sunt la CEC, şi că maşina cu care protestează aparţine unui alt protestatar. Când am încercat să-i adresăm o altă întrebare, Pleşca a spus: „Nu eşti procuror ca să-mi pui întrebări”.