Comportamentul ministrului de Interne, dezaprobat de ONG-urile de media

Organizațiile neguvernamentale de media dezaprobă solicitarea ministrului Afacerilor Interne, Andrei Năstase, de a restricționa accesul lui Vadim Ungureanu la conferințele de presă ale Inspectoratului General de Poliție (IGP), pe motiv că jurnalistul ar fi condamnat penal.

Declarația a fost făcută în cadrul unui briefing de presă care a avut loc duminică, 14 iulie, la sediul IGP, după ce unii jurnaliști, printre care și Vadim Ungureanu, i-au adresat lui Andrei Năstase întrebări la care demnitarul a evitat să ofere răspunsuri.

Ne exprimăm dezacordul față de astfel de declarații, venite din partea unui demnitar publicFaptul că o persoană a avut dosar penal nu poate constitui argument de a fi oprit să participe la o conferință de presă. Potrivit Codului de procedură penală, o persoană acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

Dezaprobăm asemenea declarații și îi reamintim ministrului Afacerilor Interne că jurnaliștii au dreptul să obţină şi să difuzeze informaţii, să filmeze, să facă imprimări audiovizuale și să fotografieze. Totodată, Legea privind libertatea de exprimare prevede, în articolul 6 alin. (1), că orice persoană are libertatea de a primi informaţii de interes public prin intermediul mass-mediei.

Solicităm ministrului Afacerilor Interne să nu restricționeze prezența jurnaliștilor la evenimentele organizate de IGP și MAI, astfel încât toți reprezentanții presei să aibă acces egal și liber la informațiile de interes public ale instituției.

Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociația Presei Electronice
Asociația Telejurnaliștilor Independenți
Centrul  ”Acces-Info”


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Dromihetes

    E trist să citești asemenea dezvăluiri când neoguvernații dau dovadă de nerespect față de mass-media și cetățenii RM. Este un nerespect și față de oamenii legii din poliție, etichetați ca fiind … vărcolaci. Poate că acest caz trist va solidariza presa din RM dispersate și făcând jocul mai multor centre și grupări politice și de altă natură. Ar fi cazul de revenit la msiunea sacră a presei. De a informa și contribui la luminarea șo propășirea Neamului. E nevoie de un nou ghid-curs-manual al presei oneste. Să nu uite unii jurnaliștii, că ei sunt viitorii pensionari sau șomeri. De felul cum vor contribui ei la formarea de FACTO a unui stat de drept autentic, va depinde viitorul lor și al odraslelelor lor. Regretabil că printre actuala guvermare RSRM -ACUM se mai simte izul BOLȘEVIK de altă dată. Setea de răzbunare. Intoleranța față de cel ce poate greșește, orbecăește… E timpul să se trezescă PRESA și să facă o MIȘCARE la care visa un jurnalist scriitor acum 2 decenii. El visa la o echipă de adevărați jurnaliști, care ar fi capabili să refacă mentalitatea indoctrinată în una luminată. Demnă de fapte mărețe în numele viitorimii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *