Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   ZdG explică/ Trebuie sau nu…

ZdG explică Trebuie sau nu să plătească taxe firmele din regiunea transnistreană?

Trebuie sau nu să plătească taxe firmele din regiunea transnistreană? Trebuie. Ca și orice entitate economică care se află pe teritoriul constituțional al Republicii Moldova. Căci afacerile sunt egale în drepturi și obligații.

  1. Argumentul principal este că toate entitățile economice din Republica Moldova sunt egale în drepturi și obligații. Iar regiunea transnistreană este parte a Republicii Moldova începând cu 1991, când a fost fondat acest stat după ruinarea urss. Chiar dacă regiunea transnistreană s-a autoproclamat independentă, niciun stat din lume nu a recunoscut existența și legalitatea acesteia ca țară separată. Nici măcar Federația Rusă. Dar chiar dacă Rusia recunoștea acest teritoriu de facto, asta nu însemna că regiunea transnistreană devenea o țară separată. Ca să devii țară, nu e suficient să te separi cu ajutorul armatei unei alte țări, trebuie să te recunoască comunitatea internațională. Dacă timp de 3 decenii nicio țară din lume nu a recunoscut Transnistria ca stat separat, războiul rusesc din Ucraina a minimizat toate șansele. Regiunea transnistreană e pământ moldovenesc, iar cetățenii și afacerile de acolo au obligații. 
  2. Totuși, a existat o scutire de taxe vamale pentru această regiune timp de peste 2 decenii. De ce nu se mai poate prelungi? Pentru că acea scutire de taxe a fost un dezechilibru al autorităților de la Chișinău și o injustiție susținută de fostul președinte Voronin. Orice autoritate care menține și susține un dezechilibru legal în favoarea unui regim separatist devine parte a problemei și nu parte a soluției. 
  1. Dar afacerile din regiunea transnistreană se simt pedepsite acum, după câteva decenii de scutiri de taxe vamale. Este oare asta în spiritul agendei europene?  Taxa vamală e plătită de orice afacere din Chișinău, Bălți, Comrat sau Taraclia, fără scutiri. De ce un businessman de la Tiraspol ar fi considerat superior unui om de afaceri de la Vulcănești? Veniturile din taxele vamale ajung în bugetul public, iar de acolo – în construcția unor bunuri de uz comun pentru toți cetățenii, inclusiv pentru cei de la Briceni, Ștefan Vodă sau Rîbnița. Cu toții se folosesc, la necesitate, de drumurile naționale, de instituțiile medicale, de serviciile de urgență, de aeroport etc. În UE, de asemenea, taxele sunt plătite de toate entitățile, inclusiv de afacerile create de ruși, români, moldoveni, transnistreni sau evrei. Și beneficiile sunt împărțite egal pentru toți. 
  1. Dar acum situația este foarte tensionată, iar Rusia ar putea riposta cu destabilizări, inclusiv agresiuni militare în regiune, din cauza impunerii taxelor vamale. Comunitățile moldovenești aflate pe teritoriul Federației Ruse, inclusiv localitățile din Siberia populate dens de români basarabeni, descendenți ai deportărilor din perioada stalinistă, plătesc taxe vamale și toate taxele, fără să condiționeze viața acolo cu anumite scutiri. Nici autoritățile moldovenești nu cer scutiri vamale pentru companiile moldovenești care fac afaceri cu Rusia. Dacă cetățenii ruși din regiunea transnistreană a Republicii Moldova nu beneficiază de scutiri de taxe, acesta nu este un argument care ar justifica agresiunea. Nimic nu justifică agresiunea unui stat pe teritoriul altui stat. Totuși, este o situație unică în istoria Republicii Moldova, când autoritățile de la Chișinău și cele de la Kiev nu mai sunt vasale Rusiei și nu mai admit circulația liberă a armatei și armamentelor rusești de la Moscova spre Tiraspol. Problema transnistreană a fost agravată timp de mai multe decenii, iar acum, buna comunicare între Chișinău și Kiev este cea mai bună platformă de generare a soluțiilor, iar primul pas este legalizarea afacerilor, plata legală a taxelor în buget, inclusiv a celor vamale.