Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Vremuri sumbre după scrutin

Vremuri sumbre după scrutin

„Oficial, se raportează o reducere a numărului de pacienți cu coronavirus și de internați cu acest diagnostic, dar nu mai sunt paturi gratuite în spitale, rândurile la crematoriu nu scad, se deschid noi puncte de înregistrare a morților, iar profiturile agențiilor funerare au crescut cu 30%” – e un fragment dintr-un articol publicat acum câteva zile de publicația Новая газета, din Rusia.

Pare greu de crezut că toate acestea se întâmplă pe când în multe state ale lumii, în special acolo unde gradul de imunizare este suficient de mare, efectele pandemiei înregistrează o diminuare vizibilă. Cele relatate de Новая газета au loc la Sankt Petersburg, în Rusia, acolo unde oamenii neglijează deocamdată campania de vaccinare, dar și normele sanitare de protecție împotriva coronavirus-ului. Pentru mulți dintre cetățenii ruși însuși virusul continuă să „nu existe”, Rusia devenind în ultimul timp țara cu numeroase cazuri de COVID-19 importate în statele lumii, inclusiv în R. Moldova.

Și la noi se pare că lumea a uitat de riscurile pandemiei. Zi de zi, experți în sănătate publică ne tot avertizează că, un nou val, nu se mai știe al câtelea, se apropie și că luna august ne-ar putea aduce o creștere îngrijorătoare a numărului de îmbolnăviri, cauzând în continuare probleme grave de sănătate, de deplasare, de organizare a studiilor și a activităților de muncă, etc. Chiar dacă R. Moldova a înregistrat 257 588 de cazuri de COVID-19, 6 214 dintre acestea sondându-se cu decese, lecțiile rămân neînvățate. Nici statisticile internaționale nu mai contează pentru cei mai mulți dintre noi, chiar dacă în lume au fost înregistrate 188.478.667 de cazuri confirmate de infecție cu coronavirus, dintre care 4.081.553 de decese. Datele reflectă situația mondială de la începutul pandemiei. Ieri, 14 iulie, în lume au fost raportate 549.171 de cazuri noi, dintre care 10.451 de decese cauzate de coronavirus.

Tot ieri, la Chișinău, în cadrul Consiliului consultativ de sănătate publică, s-a constatat că, timp de patru luni, câte au trecut de la începutul vaccinării, în R. Moldova cu ambele doze de vaccin s-au vaccinat doar 9% din numărul general al populației. Date statistice arată că cea mai mică rată de vaccinare se atestă în continuare în regiunea transnistreană și în UTA Găgăuzia. De altfel, până în prezent, în aceste zone se înregistrează cel mai mare număr de îmbolnăviri.

Exemplul lucrătorilor medicali, care s-au imunizat în proporție de 80,02%, rata morbidității în rândul acestora reducându-se cu 90% ar trebui să însemne ceva pentru cei care pun la îndoială rostul imunizării, dar se pare că aceasta nu contează.

În ultimele zile, se tot vorbește despre nivelul de răspândire în R. Moldova a tulpinilor derivate – Delta, Delta+ și Lambda care, potrivit specialiștilor, se manifestă mult mai agresiv în raport cu tulpinile anterioare ale COVID-19. Vacanța de vară, în care lumea a început a călători, agravarea situației în țările din apropierea imediată, dar mai ales neglijarea normelor sanitare de către cetățeni și autorități ne aruncă, de la o zi la alta, în posibilul dezastru cauzat de Delta sau de Lambda.

Un nou val al pandemiei s-ar putea să ne prindă și mai nepregătiți decât am fost în martie 2020. După câteva episoade de relaxare, chiar și cei care au scăpat cu viață de prin spitale uită să mai poarte măști în locuri aglomerate și cred în continuare că vaccinul poate fi mai „ucigaș” decât virusul.

Nici autoritățile nu pot ieși din confortul „relaxării”, după înfrângerile suportate în scrutinul parlamentar, unul destul de extenuant. Totodată, bătăliile politice din campania electorală nu au lăsat loc pentru asigurarea Chișinăului și a altor zone ale republicii cu suficiente unități de transport, care nu ar deveni focare sigure de COVID. Campania nu a lăsat loc pentru renovarea, în special, a secțiilor de boli infecțioase de prin spitale, nu a creat condiții mai bune pentru protejarea lucrătorilor din sistemul medical de posibile focare de virus, a lăsat de izbeliște perseverența oamenilor privind aplicarea metodelor de protecție. Așa cum tulpina Delta pare și mai necruțătoare decât cea precedentă, ne așteaptă vremuri sumbre.