• Televiziunile nasc preşedinţi

  Televiziunile nasc preşedinţi
  vizualizări
  16 septembrie 2016 | 10:57

  Luni, 31 octombrie, s-ar putea să avem un nou preşedinte. Dacă nu în ultima zi de luni din octombrie, atunci în altă zi, tot de luni, după primele două săptămâni din noiembrie. Preşedinţi ar putea ajunge câţiva din cei 24 de potenţiali candidaţi, care au solicitat de la CEC liste, pentru a colecta semnături de la susţinători.
  Date oficiale arată că, în R. Moldova, suntem mai mulţi alegători, decât cetăţeni cu drept de vot. CEC încearcă să explice că datele sunt logice şi corecte, dar oricum acestea rămân greu de înţeles, în condiţiile în care un eventual proces de fraudare a alegerilor ne urmăreşte chiar din ziua în care Curtea Constituţională a decis că, de acum încolo, nu Legislativul, ci măria sa poporul va alege şeful statului.

  Un scrutin atât de confuz nu am mai avut în cei 25 de ani de independenţă a R. Moldova. Nicicând altă dată nu au mai fost atât de multe posturi TV, subordonate politic. Dacă am urmări, cel puţin pe parcursul unei zile, programele TV, am constata că, aparent, avem doar câţiva candidaţi şi nu 24, câţi aspiră să se înscrie în cursă. Cel mai amplu mediatizat este candidatul „coordonatorului”. Cel puţin 5 posturi TV stau cu ochiul pe el, deşi campania electorală propriu-zisă începe abia la 1 octombrie. Este adevărat, şi stafurile electorale ale candidatului s-au străduit să ambaleze publicitatea electorală în nişte campanii politice care, în realitate, nu se deosebesc cu nimic de mesajele electorale propriu-zise. Televiziunile îl arată pe Marian Lupu ca fiind candidatul care are totul: frumuseţe interioară şi exterioară, bunăstare, timp pentru odihnă şi pentru binefaceri. E omul care nicicând nu se grăbeşte. Anume astfel, potrivit formatorilor de imagine, trebuie să arate viitorul nostru preşedinte.

  Şi alt candidat, Igor Dodon, cel care şi-a propus să uimească opinia publică prin colectarea a 500 de mii de semnături în susţinerea sa, deşi are nevoie de doar 15 mii, este vedeta câtorva posturi TV.

  RTR Moldova, Accent TV, dar şi câteva televiziuni care-l simpatizează, probabil, nu obosesc să ni-l prezinte ca fiind cel mai bun fiu, cel mai bun tată, cel mai mare patriot şi cel mai bun potenţial şef de stat.

  Şi candidatul Partidului DA, Andrei Năstase, este mereu prezent la un post de televiziune. Sub acest aspect Năstase, deşi e destul de vizibil la acest post TV, nu se poate compara cu cei doi, Lupu şi Dodon, care dispun de mult mai multe ecrane.

  Ceilalţi candidaţi, deşi mulţi la număr, apar sporadic, în special în contextul unor declaraţii sau întâmplări scandaloase, fiind prezentaţi doar atunci când le convine patronilor de televiziuni şi, de obicei, în detrimentul imaginii acestora.

  Nimeni nu mai pune la îndoială faptul că, astăzi, televiziunea a devenit sursa care îi ghidează direct pe oameni. Ea ne învaţă cum trebuie să trăim, ne arată cine ne sunt prietenii, cine ni-s duşmanii, ne povesteşte ce trebuie să mâncăm, cum trebuie să ne ascultăm inima, ce trebuie să ştim despre ficat sau despre rinichi. Acum, televiziunile nu încetează să ne arate cine trebuie să fie preşedinte. Feţe luminoase, bărbaţi prosperi, nimic compromiţător la adresa lor… Într-un cuvânt, televiziunea ştie tot, iar majoritatea cetăţenilor încă nu au deprins să pună, cel puţin din când în când, la îndoială cele spuse de pe sticlă. În consecinţă, dat fiind că spaţiul mediatic de la noi este acoperit, în cea mai mare parte, de posturile TV ale „coordonatorului” şi ale candidatului celor 500 de mii, putem admite cu uşurinţă că ei doi, pentru că sunt cei mai vizibili până acum, au şanse să treacă în turul doi la prezidenţiale. Lupu şi Dodon, Dodon şi Lupu… Nu vi se pare un scenariu posibil? Cum va fi să alegem unul din cei doi? Cine va alege?

  Să nu uităm că, potrivit Codului Electoral, articolul 114, alegerile sunt considerate valabile dacă la primul tur de scrutin au participat cel puţin 1/3 din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale. În schimb, în turul doi de scrutin, alegerile vor fi declarate valabile indiferent de numărul alegătorilor care au participat la alegeri. Dacă, în turul doi, vor vota doar 3 alegători, unul în favoarea lui Lupu, iar 2 în favoarea lui Dodon, ultimul ar putea deveni preşedinte.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Donald Trump a purtat mască de protecție în public, pentru prima oară de la debutul pandemiei de COVID-19

  Pentru prima oară de la începutul pandemiei, președintele Donald Trump a purtat o mască de protecție în public. El a mers la un spital militar de lângă Washington ca să discute cu militarii aflați acolo în…
  Donald Trump a purtat mască de protecție în public, pentru prima oară de la debutul pandemiei de COVID-19

  Proteste în regiunea Habarovsk din Rusia în apărarea guvernatorului regiunii care a fost arestat

  La 11 iulie zeci de mii de oameni din regiunea Habarovsk din Rusia au participat la o acțiune de protest în apărarea guvernatorului regiunii, Serghei Furgal, anunță meduza.io. Mass-media locală a calificat acți…
  Proteste în regiunea Habarovsk din Rusia în apărarea guvernatorului regiunii care a fost arestat

  Cum două județe din România reușesc să țină sub control numărul persoanelor infectate cu Covid-19

  Numărul cazurilor de COVID-19 continuă să crească în România, dar există şi două judeţe, Satu Mare şi Sălaj, care reuşesc să ţină sub control epidemia. Au puţine persoane infectate cu COVID-19 şi niciun caz înr…
  Cum două județe din România reușesc să țină sub control numărul persoanelor infectate cu Covid-19

  Oleg Pruteanu se află în reanimare și este intubat. Precizările ANP referitor la cazul de COVID-19 confirmat în penitenciar

  Deținutul Oleg Pruteanu, care a fost diagnosticat cu Covid-19 în urma testului prelevat vineri și care a fost internat în Penitenciarul spital nr. 16, a fost transferat la Institutul de Medicină Urgentă (IMU).
  Oleg Pruteanu se află în reanimare și este intubat. Precizările ANP referitor la cazul de COVID-19 confirmat în penitenciar

  Live/ Lansarea Partidului Politic „NOI” cu sloganul „Noi reînnoim Moldova”

  La 11 iulie curent se lansează Partidul Politic „NOI”. Evenimentul se desfășoară în Grădina Publică „Ștefan cel Mare” din mun. Chișinău. Ziarul de Gardă nu a găsit un site oficial al partidului și nici măcar o…
  Live/ Lansarea Partidului Politic „NOI” cu sloganul „Noi reînnoim Moldova”

  Alte 284 de cazuri de infectare cu Covid-19 și cinci decese. S-a stins o soră-gospodină de la spitalul din Briceni

  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a anunțat despre alte 284 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 care au fost confirmate astăzi în R. Moldova, dintre care 12 în Transnistria. Din numă…
  Alte 284 de cazuri de infectare cu Covid-19 și cinci decese. S-a stins o soră-gospodină de la spitalul din Briceni