Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Stare de urgență pentru guvernare

Stare de urgență pentru guvernare

Ultimele zile dezgolesc tot mai mult caracterul perfid al unei părți impresionante a clasei politice din R. Moldova. Ori că e vorba despre exportul clandestin de grâu din hambarele statului, ori că e vorba despre vaccinarea ilicită a unor funcționari în locul cadrelor medicale, ori că e vorba de licitații tenebre privind achiziționarea vaccinurilor anti-COVID, ori că e vorba de falsificarea testelor la noul coronavirus, toate au loc cu „binecuvântarea” unor autorități descendente ale unor forțe politice de la noi.

Așa cum societatea nu taxează la timp astfel de infracțiuni, la putere se perindă aceleași personaje hapsâne, gata oricând să se vândă sau să și-i vândă pe cei apropiați, în schimbul unor beneficii mărunte, care le revin în urma unor astfel de tranzacții. Acum urmărim neputincioși cum o parte a clasei politice, agățată strâns de putere, nu acceptă să renunțe la ea, sub nicio formă.

Deși, în condiții de pandemie, măsuri restrictive se impuneau demult, de pe când a început să crească necontrolat numărul noilor infectați, dar mai ales numărul celor decedați zilnic, acest lucru nu s-a întâmplat, iar campania de combatere a pandemiei a devenit una curat comercială, de pe urma căreia unii s-au îmbogățit, iar alții s-au ruinat. Acum, când au simțit că sfârșitul lor politic e din ce în ce mai aproape, în cazul unor posibile alegeri anticipate, au decis că, gata, a venit timpul să pună de o „stare de urgență”.

După ce, luni la rând, au stat în expectativă, urmărind impasibili cum mor oamenii de COVID, cum muribunzii zac în rând la ușile secțiilor de Terapie Intensivă, acum spun că vor să ne facă un bine, vor să ne salveze, pe când tot doar la ei se gândesc. Între timp, R. Moldova, având numărul populației de vreo 400 de ori mai mic decât China, a depășit această țară la capitolul deceselor înregistrate pe parcursul acestui an pandemic. De ce nu au intervenit mai devreme, poate salvau vreo mie-două de victime, decedate din cauza lipsei locurilor în spitale, din cauza lipsei banilor pentru medicamente sau pentru că nu și-au putut permite să facă la timp un test de COVID? Nu au intervenit deoarece, pentru ei, sunt locuri în spitale, ei au bani pentru medicamente, pentru teste și pentru orice le-ar cere inima.

Când au înțeles că dizolvarea actualului Legislativ este o acțiune iminentă, ieri, după amiază, deputații s-au întrunit ca să decidă soarta noastră, a victimelor pandemiei. Dar starea de urgență despre care s-a discutat ieri în Parlament nu avea nimic în comun cu bolnavii și cu morții noștri. Era o tentativă vădită de a găsi o acoperire legală pentru păstrarea actualului Legislativ… Da, ieri, deputații nu au vorbit despre Legea 212 din 24 iunie 2004 privind regimul stării de urgenţă, de asediu şi de război, care, în articolul 4, punctul 2, spune clar că „în perioada stării de urgenţă, de asediu sau de război, instituite pe întreg teritoriul ţării, nu se admite modificarea Constituţiei, adoptarea, modificarea sau abrogarea legilor organice şi a legislaţiei electorale, precum şi desfăşurarea alegerilor autorităţilor publice centrale şi locale şi a referendumurilor republicane şi locale”. Deputații nu s-au referit la acest subiect, dar de la el au pornit, atunci când și-au zis să ne convingă că se gândesc la starea noastră de sănătate.

Deci, votând ieri în favoarea instituirii stării de urgență, deputații și-au prelungit cu cel puțin 60 de zile valabilitatea mandatelor, și-au asigurat salarii pentru o perioadă de timp și și-au luat răgaz ca să acumuleze puteri pentru următoarea campanie electorală, care va fi deloc ușoară. Așa cum, în aceste condiții, toate deciziile importante revin Guvernului în demisie, controlat de Igor Dodon, nu ne rămâne decât să urmărim cu atenție, cu multă atenție la ce și cum va folosi guvernarea starea de urgență, în favoarea căreia au votat ieri. De fapt, și alegătorii vor avea răgaz ca să decidă cu fermitate cine le merită voturile…