Reforma schizofrenică a Procuraturii
Zilele trecute Consiliul de Presă a analizat plângerea CSM prin care se disputa legalitatea utilizării expresiei ”schizofrenie” în mass-media într-o frază rostită de către Arcadie Barbăroşie: ”Trebuie să fii schizofrenic ca mai întâi să obligi o persoană să execute o decizie judecătorească, iar pe urmă să condamni acea persoană pentru că a făcut-o”.
Fraza a fost pronunţată şi citată în mass-media în decembrie 2015. Tot în decembrie ZdG a desfăşurat o dezbatere publică la tema reformei justiţiei în cadrul Facultăţii de Drept a Universităţii de Stat. La acel eveniment a fost invitat şi Victor Micu, preşedintele CSM. Micu a salutat efortul presei privind elucidarea reformelor, dar a criticat ZdG pentru utilizarea frazei cu schizofrenia. Zadarnic am încercat să îi explicăm că nu scrisesem despre schizofrenie, audienţa, care nu prea citeşte presă, a crezut că am calomniat justiţia.
Despre această situaţie a scris Ziarul Naţional. Şi a făcut-o corect: a citat o sursă care califică sistemul judiciar drept schizofrenic, invocând acţiuni exacte care descriu contradicţiile inexplicabile din sistem. Am rămas cu percepţia că membrii CSM nu sunt deranjaţi de deciziile paranoidale ale unor judecători, ci doar de faptul că acestea sunt criticate dur în presă. CSM a insistat să spele judecătorii de eticheta schizofreniei şi a făcut o solicitare la Consiliul de Presă. Zilele trecute acest consiliu a emis verdictul: jurnaliştii au dreptul să citeze, inclusiv pe cei care critică sistemul de justiţie. Libertatea de a critica este un drept fundamental al presei.
Astăzi în Parlament se va discuta iar problema reformelor în justiţie. Nu ştiaţi? A fost greu de aflat. Cu o zi înainte de şedinţa în plen, pe pagina web a Parlamentului se anunţa doar că va avea loc această şedinţă, nu şi ordinea de zi. Şi în cutiile postale ale redacţiilor au venit, pe parcursul zilei de miercuri, mai multe informaţii şi comunicate de la Parlament, nu şi ordinea de zi a şedinţei. De exemplu, unul dintre comunicatele remise ieri de Parlament spune că ”Andrian Candu a avut o întrevedere cu grupul de experţi ai Misiunii pe justiţie a UE”, din care aflăm doar lucruri de laudă despre Candu: ”Potrivit Preşedintelui Parlamentului, reformele reale şi eficiente în justiţie şi în lupta cu corupţia vor contribui la recăpătarea încrederii cetăţenilor şi a partenerilor de dezvoltare într-un act de justiţie independent şi transparent”. Pentru oaspeţii UE Candu a declarat că ”Pe agenda Parlamentului există un şir de proiecte importante pentru accelerarea reformei în justiţie. Este vorba de Legea cu privire la Procuratură, lectura a II-a, şi legile conexe, precum şi pachetul de integritate. Exista ferma determinare a autorităţilor pentru a implementa recomandările Misiunii pe justiţie a UE şi a duce la bun sfârşit reforma în justiţie”.
Deschid ieri pagina web a Parlamentului, deschid pagina de Facebook a lui Andrian Candu – zero detalii cu privire la agenda şedinţei parlamentare. Când am deschis pagina de Facebook a Ambasadei SUA la Chişinău, am aflat detalii importante: ”Chestiuni importante pe agenda primei sesiuni parlamentare – Legea cu privire la Reforma Procuraturii, Legea cu privire la Centrul Naţional de Integritate. Vom urmări cu interes progresele privind aceste legi extrem de importante, alături de societatea civilă şi experţii internaţionali”.
Ieri, la ora 17.32 de minute redacţia a primit agenda şedinţei parlamentare de astăzi. Punctul unu pe agendă: Proiectul de reformă a Procuraturii.
Amintim că acest proiect a fost deja discutat cu scandal în comisiile parlamentare, iar presa nu a avut nimic mai informativ să transmită despre capacitatea de reformare a procuraturii, decât maşina de lux, de circa 50.000 de euro, a Procurorului General, Corneliu Gurin, procurată din bani publici.
Caut pe pagina de internet a Procuraturii, să aflu ceva despre discuţiile privind reformele. Nu este nimic nici despre reforme, nici despre maşinile de lux. Aflu doar că azi, 25 februarie, va avea loc şi o şedinţă a Consiliului Superior al Procurorilor. În cadrul acestei şedinţe se va discuta Raportul de activitate pentru anul 2015.
P.S. Titlul acestui editorial reprezintă o opinie, creată de lipsa de informaţie obiectivă şi coerentă cu privire la reforma Procuraturii.