Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Oare candidații de pe dreapta…

Oare candidații de pe dreapta iau în calcul aceste scenarii?

Rusia nu se lasă de noi. Serviciile secrete ruse ne pregătesc pentru duminică o cursă. Putin vrea să ne bage la strâmtoare și să ne prindă în plasele sale electorale fie cu Dodon, fie cu Usatîi sau cu ambii. Și dacă acest scenariu al rușilor reușește, pierd nu doar oponenții lui Dodon sau Usatîi, pierdem cu toții. Și, posibil, pierdem iremediabil… Ce facem? Ne lăsăm prinși în năvoadele electorale ale Rusiei sau ripostăm printr-un vot solidar anti-Dodon și anti-Usatîi?

Duminică avem alegeri. Primul lucru pe care trebuie să-l facem, în mod absolut necondiționat, e să mergem la vot. Statistica cu circa 60% dintre alegători, care încă nu s-au decis cu cine să voteze și dacă vor merge la vot, nu e pentru cazul de duminică. Prezidențialele din 1 noiembrie nu sunt pur și simplu alegeri. Prezidențialele de duminică vor fi o a doua (posibil ultima) mare luptă pentru independența R. Moldova, după care (în dependență de cum vom vota) Europa și libera circulație spre Europa să rămână o frumoasă amintire. De asta trebuie să facem un efort și să mergem la vot. Dar clari, foarte clari. Doi: să nu votăm la întâmplare sau din supărare. Ori să ne lăsăm măguliți (prostiți) și cumpărați cu te miri ce pomeni de mâna a doua. Nu cred că e atât de greu să ne punem pe analizat, de pe urma altor lecții electorale și să înțelegem că cei care ne-au furat și mințit patru ani, ne vor fura și minți și în continuare. Ăștia nu au ce căuta în viața noastră. Ăștia sunt bișnițari și dughenari, nu șefi de stat. Adusă la sapă de lemn, pusă pe brânci, „furată, trădată mereu” (D. Matcovschi), R. Moldova are nevoie de un președinte pentru toți (nu doar pentru el, nevastă și copii), care, chiar dacă și nu-i va ferici pe toți, să le poată, elementar, reda tuturor speranța de viață. Trei: mergem la alegeri să-l dăm jos pe Ig. Dodon, să-i spunem, prin vot solidar, că nu a făcut treabă, că și-a compromis mandatul și că trebuie să plece. Dodon nu a realizat nimic din ceea ce s-a angajat: nici în relațiile cu Rusia, nici cu vecinii, nici în cele cu partenerii euro-atlantici, iar în „problema transnistreană” a depășit orice normă morală și legală. Ig. Dodon este primul dintre președinții R. Moldova care și-a permis să recunoască independența Transnistriei, lucru echivalent cu trădarea. Îi place sau nu, dar trebuie să spunem că Dodon nu a fost nici o zi președinte al R. Moldova, el a fost un elementar „papură-vodă”, care a acționat, asemeni bravului soldat Svejk, la comenzile Kremlinului. Dodon numește asta prietenie cu Rusia. Greșit. E vorba de o docilitate marasmatică față de Putin, considerent din care Dodon rămâne cel mai nesolicitat președinte al R. Moldova în relația cu străinătatea, iar asta înseamnă izolare internațională.

Lucrurile nu arată mai bine nici pe plan intern. Lupta cu COVID-ul este pierdută și ea (R. Moldova este pe locul 9 în lume conform numărului de infectați și decese la mia de locuitori). Minus și pe domeniul reformelor economice și al justiției. Plahotniuc nu e, dar corupția, protejată de Dodon, rămâne. Banditismul de stat rămâne. Hoția rămâne. Sărăcia vine și ea tot mai mult peste noi. Calitatea vieții scade, prețurile la mărfurile de primă necesitate cresc de la o zi la alta, iar pronosticurile pentru iarnă-primăvară lasă tot mai mult loc de suspiciuni că am putea îndura foame… Potrivit ultimelor date ale Barometrului Opiniei Publice, peste 75% din populație consideră că lucrurile în R. Moldova merg într-o direcție greșită. Același sondaj arată că majoritatea moldovenilor trăiesc la limita sărăciei și doar 0,7% dintre aceștia sunt mulțumiți de viață și recunosc că au de toate, fără a se limita în ceva. Din categoria celor 0,7% este și Igor Dodon. Și familia sa.

Duminică la vot. Pe cine? Rusia, a cărui candidat susținut la vedere este Dodon, forțează nota cu tot felul de scandaluri diplomatice, umflă sondajele și pune la cale mai multe scenarii de fraudare a alegerilor, astfel încât să-l dea pe Dodon câștigător. În același timp, Moscova este conștientă că pe Dodon, care-i un personaj „expirat”, nu-l mai pot vota decât proștii (cumpărați sau mințiți), naivii și „roșii”. Și, în această situație, Rusia s-ar putea să nu meargă pe lamă de cuțit pentru Dodon. Moscovei nu-i trebuie un nou 7 Aprilie. Și-atunci? Rusia vine cu o alternativă – Renato Usatîi, actual primar de Bălți. Să fie clar: Usatîi este al doilea candidat (ce-i drept neafișat) al Moscovei la prezidențiale, care le-ar conveni mai mult chiar decât Dodon. De ce? Pentru că, în cazul în care îl dau câștigător, nimeni nu-l va putea acuza că a câștigat prin fraudă. Probe: este candidat din opoziție și a fost cea mai critică voce la adresa lui Dodon. Teatru. Aranjamente. Tot așa cum puțin probabil să fie o întâmplare și faptul că Usatîi este primul în buletinele de vot, iar Dodon al patrulea. De ce?

Usatîi câștigă în fața lui Dodon și prinde la electorat (Usatîi este, de fapt, o gogoașă) prin faptul că nu a fost la guvernare, poate critica pe oricine și promite orice. Doi: Usatîi este foarte puțin cunoscut în R.Moldova, de care, practic, nu-l leagă decât faptul că s-a născut la Fălești și a studiat aici. Din 1994, este plecat la Moscova. Cu ce s-a ocupat nu e clar, dar este cu relații apropiate în serviciile speciale ruse, în cercurile Kremlinului și ale lumii interlope din Rusia. Usatîi a fost de mai multe ori dat în căutare atât de organele de drept din Rusia, cât și din R. Moldova. Și e foarte bogat. Prea bogat, pentru un fost gosterbeiter, așa cum îi place lui Usatîi să se prezinte. Este foarte abil, sociabil, foarte bine școlit… În rest, e același Dodon, cu aceleași viziuni pro-sovietice asupra relațiilor ruso-moldovenești și perspectivelor de dezvoltare, cu aceleași abordări ale problematicii transnistrene, limbii ruse, limbii moldovenești, relațiilor cu România… E de fapt aceeași cioară ca și Dodon, doar că e mai bine vopsită. Usatîi nu ascunde faptul că, până pe 1 noiembrie, are ca scop s-o devanseze pe Maia Sandu și să iasă în turul doi cu Dodon. E de fapt unul din scenariile Moscovei. Primul: turul doi Dodon și Maia în care Dodon să fie dat câștigător. Și al doilea: turul doi, Dodon și Usatîi, în care câștigător să fie Usatîi. Oare candidații de pe dreapta iau în calcul aceste scenarii?