Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   O pierdere irecuperabilă a guvernării

O pierdere irecuperabilă a guvernării

La 13 octombrie, autoritățile Republicii Moldova au pierdut ceva important pentru noi toți, ceva de relevanță națională și internațională. Au pierdut nu din neatenție, ci chiar din străduință și cu mult efort. La 13 octombrie 2020 autoritățile R.Moldova au pierdut raportul Consiliului Europei privind corupția, un document elaborat de GRECO (Grupul Statelor Împotriva Corupției) privind corupția în R.Moldova, care are peste 20 de pagini și multe puncte exacte care relevă corupția și coruptibilitatea de la noi. 

GRECO face evaluări periodice. După ultima evaluare din 2016 statul nostru primise recomandări de a soluționa probleme concrete, care generează sau încurajează acte de corupție, inclusiv ajustări legislative privind parlamentarii, procurorii și judecătorii. 

Acum, la mijloc de octombrie 2020, GRECO a constatat că doar 4 din cele 18 recomandări au fost luate cumva în considerație de către autorități. 13 octombrie a fost ziua în care autoritățile au trebuit să răspundă, să spună clar ce s-a întâmplat de a fost atât de mult ignorată și respinsă lupta cu corupția. De ce? Pentru că R. Moldova e parte a Consiliului Europei, are angajamente față de Consiliul Europei, pe care și le-a asumat oficial și pentru că are o delegație parlamentară la Chișinău, care este parte a APCE și care merge periodic la Strasbourg pentru a reafirma angajamentele statului privind democrația, respectarea drepturilor omului, transparența și lupta cu corupția. 

Raportul de la 13 octombrie se pare că a fost ascuns de către autorități cu multă străduință. Pe pagina legislativului nu se spune niciun cuvânt despre el. Căutăm pe pagina președintei Parlamentului, Zinaida Greceanîi – tăcere. Vedem o mulțime de mesaje ale ei cu ocazii importante sau mai puțin importante, cum ar fi, de exemplu, „cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului”, „cu ocazia Zilei scrisului și culturii slave”, „cu ocazia Zilei Victoriei”. Un mesaj cu ocazia Combaterii Corupției nu există pe pagina Zinaidei Greceanîi. Nici pe pagina președintelui delegației moldovenești la Consiliul Europei, Vlad Batrâncea. Nici pe pagina delegației R. Moldova la APCE.

Credeți că Guvernul a luat în considerare acest raport? Pe pagina web a Guvernului la 13 octombrie au fost plasate 3 comunicate de presă, în care nu se suflă o vorbă despre corupție sau raportul GRECO.

Încercăm să căutăm raportul publicat și comentat sau măcar anunțat pe pagina Ministerului Justiției. Nu este, deși acest raport vizează în mod special corupția în justiție. Ultimul comunicat al ministrului Nagacevschi a fost publicat pe 30 septembrie, iar următorul a fost publicat tocmai pe 14 octombrie. Dar nu era despre justiție, procurori, judecători și gravele probleme de integritate din sistem. La 14 octombrie 2020 ministrul Justiției a scris pe pagina web a ministerului un mesaj călduros de felicitare cu ocazia hramului Chișinăului. Ce are Ministerul Justiției cu hramul capitalei? Nu e explicat. De ce a ignorat ministerul Justiției raportul despre corupție în justiție? Putem doar să bănuim.

Am căutat raportul și pa pagina președintelui Dodon, nu l-am găsit. Pe pagina Centrului Național Anticorupție l-am găsit doar pe cel vechi. Cel nou a fost ignorat, ascuns, uitat. Chiar dacă unul dintre angajamentele guvernării este să îl publice, să îl traducă, să rezolve problemele și să arate evoluția. 

Recomandările precedente ale GRECO au fost făcute exact cu 4 ani în urmă, când avusem de asemenea alegeri prezidențiale. Lupta cu corupția nu trebuia inventată, exista deja evaluarea legislației și a instituțiilor, trebuia doar trecută pe agenda oficială și implementată.

Lupta cu corupția trebuia să devină un obiectiv național pentru noul președinte. Dar se pare că a devenit un … exercițiu personal. Pe parcursul celor 4 ani de mandat Igor Dodon a fost acuzat de nenumărate acte de corupție, dar și de acțiuni permanente de a ascunde informațiile cu privire la venituri, afaceri, vacanțe. Și s-a arătat înfrânt, de propria corupție și obscuritate. Rămâne să fie judecat. Și el, și Guvernarea și toți corupții. De către electorat.