Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   EDITORIAL/ Vrei să trăiești mai…

EDITORIAL Vrei să trăiești mai rău în CSI sau mai bine în UE? Invers nu e posibil

Țin minte momentul în care Republica Moldova a intrat în CSI. Tocmai trăisem euforia destrămării URSS, la Marea Adunare Națională votasem pentru declarația de independență, ne făceam planuri mari de dezvoltare europeană, urmăream unificarea celor două Germanii și așteptam semnale din România. Dar, colac peste pupăză – semnalul a venit tot de la Moscova. În decembrie 1991 liderii politici din Rusia, Belarus și Ucraina au pus bazele unei noi comunități, supranumită frumos Comunitatea Statelor Independente. În doar câteva săptămâni 11 din cele 15 state ex-sovietice s-au alăturat comunității. Moldova a fost printre ele. Georgia s-a alăturat mai târziu (și a ieșit prima). 

Chiar dacă Moldova a ratificat ultima acordul de creare a CSI (în 1994), în toată această perioadă a fost stat asociat CSI. Trăisem o dezamăgire. Deși ne-am rupt în declarații de URSS, am rămas tot acolo, într-o comunitate condusă de Rusia. Un nou URSS, doar că mai mic, de data asta cu trei țări mai mic. Cele trei state baltice – Estonia, Letonia și Lituania, nu s-au alăturat niciodată la CSI. De cum s-au văzut scăpate de URSS, au luat-o ferm spre Comunitatea Europeană. Într-un deceniu aveau deja tratatele de aderare semnate, iar în 2004 au și aderat la UE. 

Noi, cei din Moldova, dar și cei din Ucraina, Georgia, Armenia – am rămas în CSI și ne-am uitat tot restul zilelor la țările baltice și ne-am tot întrebat: De ce balticii pot, iar noi nu? Sau de ce noi am intrat în CSI, iar balticii nu au vrut? Răspunsul este evident: pentru că CSI nu a fost niciodată o comunitate de state INDEPENDENTE, ci o comunitate de state controlate de Rusia. 

Să argumentăm. Luni, 15 mai 2023, atunci când președintele Parlamentului de la Chișinău a anunțat că R.Moldova a decis să se retragă din Adunarea Interparlamentară a CSI, ghiciți care a fost reacția acestei Adunări Interparlamentare și a întregii conduceri a CSI? Niciuna. La acest anunț a reacționat doar Moscova, doar prin politicienii săi, doar în limba rusă. 

Deci, în 2023, conform principiului participării prin rotație, CSI este condusă de Kârgâzstan. În cazul declarației autorităților moldovenești, era cazul să se expună președintele kârgâz,  Sadâr Japarov sau președintele Parlamentului kârgâz. Am verificat de câteva ori rubricile paginii web oficiale a CSI (e-cis.info). Pe acest portal, la 15 mai au fost publicate 24 de știri și comunicate: despre președintele belarus Lukașenko, care ar fi semnat exact în acea zi ukazul despre Jocurile statelor CSI (deși întreaga comunitate mondială spune că acesta e grav bolnav și nu apare deloc în public, iată se pare că îi arde de jocuri); despre Putin, că ar fi discutat dezvoltarea cooperării cu CSI (nu, nu a ieșit din birou, a discutat prin Zoom). Nici la 16 mai nu a fost publicată vreo știre despre Moldova. La 16 mai 2023 portalul CSI a scris că la Moscova va avea loc un forum antifascist cu participanți din Georgia (care a ieșit demult din CSI). Un alt text este despre veteranii pensionari din CSI care s-au întâlnit la Moscova. Aceste texte sunt scrise de agenții de presă controlate de Kremlin. 

Niciun text nu anunță decizia Moldovei de a se retrage din Adunarea Interparlamentară a CSI. Pe acest protal nu există nimic critic despre CSI. Știrile despre acest proces au fost comentate exclusiv de politicieni ruși în mass-media subordonată autorităților ruse. Sputnik a scris că Grigori Karasin, șeful Comitetului internațional al Consiliului Federației Ruse a spus că este „un joc politic numit jurământ de credință față de Occident”. Iar Leonid Kalașnikov, șeful comisiei Dumei de Stat pentru afacerile CSI, a declarat că prin retragerea din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a CSI R. Moldova „își va face rău”.

Motorul de căutare de pe portalul CSI a scos totuși la iveală câteva texte despre Moldova. La 16 aprilie 2023, de exemplu, a fost publicat un text intitulat „De ce Moldova a ales Rusia”, în care se dau detalii despre Dimitrie Cantemir sau un interviu cu Serghei Lebedev, în care acesta spune că Moldova nu va ieși din CSI, pentru că îi este convenabil să rămână și că Uniunea Europeană face tot posibilul să distrugă CSI. 

Aici se pare că există un grăunte de adevăr. Pe pagina de date statistice a CSI găsim raportul statistic Populația și indicatorii sociali în țările CSI și statele lumii (anii 2017-2021). Din fericire, acest raport prezintă comparativ unele seturi de date despre CSI și UE. Și în aceste date, CSI arată deplorabil comparativ cu UE. De exemplu, speranța de viață în mediu în CSI este cu peste 8 ani mai mică decât în UE, iar calitatea vieții în CSI e mai proastă decât în statele UE, inclusiv calitatea aerului, a apei. Totodată, accesibilitatea produselor alimentare, a apei potabile și veniturile cetățenilor din CSI sunt mult sub nivelul cetățenilor europeni. Iată de ce Moldova se desprinde de sistemul în care oamenii trăiesc mai puțin și mai rău și se alipește la sistemul în care oamenii trăiesc mai mult și mai bine.