Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   EDITORIAL/ Un altfel de 9…

EDITORIAL Un altfel de 9 mai

Cum e posibil ca două superputeri (Rusia și SUA), cu un potențial diplomatic enorm, care au putut câștiga împreună cel mai mare război din istoria omenirii și pune capăt unui război rece fără precedent, să ajungă să se războiască între ele? Nu a mai rămas loc la Ialta sau la Malta pentru o nouă întâlnire și negocieri?

Acum 77 de ani, de 9 mai, în 1945, Uniunea Sovietică, în alianță cu Statele Unite ale Americii și Marea Britanie, câștigau cel mai devastator război din istoria omenirii. Peste alți 44 de ani de la război, Moscova și Washingtonul puneau capăt unui alt mare război, de data asta dintre ei – Războiul Rece. A fost dat jos Zidul Berlinului și alte cortine de fier, liderii vremii, Mihail Gorbaciov și George H. W. Bush, bat palma la Malta (1989) și fac pace în relațiile dintre Est și Vest.

„Amenințarea cu forța, neîncrederea – toate trebuie să aparțină trecutului. Suntem la începutul unui lung drum spre o eră a păcii… ”, declara Gorbaciov. „Vom transforma relațiile Est-Vest într-o cooperare de durată. Acesta este viitorul…”, promitea Bush.

La 33 de ani după Malta, pacea în relațiile Est-Vest cedează. Înțelegerile nu mai țin. Făcătorii de pace redevin adversari. Acum 70 de zile, pe 24 februarie 2022, Rusia ataca Ucraina, taxând-o pentru îndepărtarea sa de Rusia și alinierea la SUA. Sunt mai bine de două luni de când Ucraina este bombardată zilnic, iar Moscova amenință, periodic, întreaga Europă (și nu doar Europa) cu război nuclear, în cazul în care nu câștigă războiul din Ucraina.

Cel de-al Doilea Război Mondial începea pe 1 septembrie 1939. A durat 2.194 de zile și a implicat 61 de state de pe tot globul. A luat sfârșit, în Europa, la 8 (9) mai 1945, prin capitularea Germaniei, şi la 2 septembrie a aceluiași an, în Asia, prin capitularea Japoniei. Adolf Hitler s-a sinucis, în buncărul său, în aceeași zi în care Germania a capitulat. În șase ani cât a durat, războiul a omorât între 50 și 60 de milioane de oameni. Ce va fi cu războiul Rusiei în Ucraina? Cât va dura? Până la 9 mai? Sau și după? Ce planuri are Putin și cât de departe este decis să meargă cu acest război? Semnele de întrebare sunt mai multe decât răspunsurile. Kremlinul, prin ceea ce declară, este pus deocamdată pe luptă, nu pe pace.

„Secolul XXI va fi unul religios, sau nu va fi deloc”. Nu este un text biblic. Și nici una din previziunile Vangăi. Este un citat din André Malraux. Să fi intuit, cu mai bine de 50 de ani în urmă, celebrul francez – scriitor și om politic (1901-1976) – ceea ce noi, lumea secolului XXI, nici măcar nu am bănuit că se poate întâmpla și cu ce ne confruntăm de mai bine de două luni încoace (Ucraina și întreaga lume): urgia unui război sălbatic, care nu ține cont de nimeni și de nimic și care amenință să arunce omenirea într-un infern nuclear? Va fi? Nu va fi? Depinde. Rusia, oricum, a lansat deja avertismentul, Putin demult e la adăpost, potrivit surselor militare ucrainene, în unul din buncărele sale, iar portavocile Kremlinului îi tirajează zilnic mesajul, isterizând societatea rusă și încercând s-o împace cu gândul că pentru Rusia ar fi mai onorabil să piară într-un război nuclear decât să piardă războiul cu Ucraina.

Toate încercările de până acum de a negocia o împăcare între Rusia și Ucraina, mai exact între Moscova și Kiev, au eșuat.

Toate insistențele președintelui Zelensky de a se vedea cu președintele Putin și a pune capăt războiului au fost, sub diferite pretexte, neglijate.

Toate tentativele liderilor lumii și Națiunilor Unite de a media un acord de pace s-au terminat și ele cu nimic.

Toate apelurile la Pace ale Bisericilor lumii (cu excepția Bisericii Ruse) și solicitările repetate ale Papei Francisc de a avea o întrevedere cu V. Putin la tema războiului și păcii în Ucraina rămân și până azi fără răspuns. Putin nu recunoaște o altă Biserică și o altă „autoritate bisericească” în afara Patriarhului Bisericii Ruse, Kirill, care mai degrabă face voia lui Putin, decât a Domnului. Pacea pentru Rusia nu mai contează. Contează războiul, iar armata rusă are binecuvântarea Patriarhului „să apere țara”. Cum vine asta, să aperi Rusia pe teritoriul Ucrainei? Întâistătătorul Kirill procedează azi exact cum proceda predecesorul său, Patriarhul Alexei al Rusiei, în 1992, când binecuvânta armata a 14-a la luptă pentru Rusia în războiul de la Nistru. Patriarhii s-au schimbat, regula – nu. Biserica Rusă rămâne părtașă a războiului, nu a păcii.

Vine 9 mai. Pentru unii – colorat în mai mult albastru, pentru alții – în roșu, pentru unii – mai incitant, pentru alții – mai puțin, unii (cu referire la surse apropiate Kremlinului) susțin că fără Putin (din cauza problemelor de sănătate), în timp ce alții zic că neapărat cu Putin. Așa sau altfel, 9 mai 2022 va fi oricum altfel decât în toți cei 77 de ani de la căderea Berlinului. Războiul Rusiei în Ucraina nu are cum să nu își lase amprentele și asupra acestei zile și eveniment, indiferent cine și cum îl va consemna: ca Ziua Europei, sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial sau biruința în Marele Război pentru apărarea patriei. Semnificația zilei este, până la urmă, aceeași, indiferent de „roba” politico-ideologică în care o vor costuma unii sau alții: a fost și rămâne prima zi de pace după 2.194 de zile de mare război. Acum mai bine de o lună, V. Putin anunța că războiul în Ucraina se va încheia până pe 9 mai și că parada de 9 mai în acest an va avea pentru Rusia o dublă coloratură. Prima: victoria în cel de-al Doilea Război Mondial. Și a doua: victoria în războiul cu Ucraina. Două războaie, total diferite, pe aceeași Piață Roșie, în aceeași zi la Moscova? Unul de apărare și altul de agresiune?

Întrebare: cum e posibil ca două superputeri (Rusia și SUA), cu un potențial diplomatic enorm, care au putut câștiga împreună cel mai mare război din istoria omenirii și pune capăt unui război rece fără precedent, să ajungă să se războiască între ele? Nu a mai rămas loc la Ialta sau la Malta pentru o nouă întâlnire și negocieri? Întrebarea nu e pentru și doar cu ocazia zilei de 9 mai. Că până la 9 mai a mai rămas puțin de tot. Iar după 9 mai nimeni încă nu poate ști ce va fi.