Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   EDITORIAL/ Toți împotriva la unu?

EDITORIAL Toți împotriva la unu?

Vin schimbările? Cade guvernul? Sau va fi doar o primenire cosmetică, fiindcă în toată perioada de după 15 noiembrie 2021 (100 de zile de la învestirea guvernului) demisia guvernului a figurat cu regularitate pe agenda politică nu doar a opoziției parlamentare. Iar PAS a promis de mai multe ori să scoată subiectul pentru discuții în parlament…

Săptămâna trecută, din guvernul Gavrilița a mai plecat un ministru. De ce nu mai mulți? Pe 8 septembrie își prezenta demisia ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu, după ce cu o zi mai devreme fusese mustrată în ședința Guvernului de către prim-ministra Natalia Gavrilița. I se reproșase faptul că Ministerul Mediului relaționează prost cu autoritățile publice locale – fapt care a generat mai multe incoerențe în ce privește pregătirile pentru iarnă și aprovizionarea populației cu lemne de foc pentru perioada rece a anului. Întrebată în conferința de presă de după ședința Guvernului cum califica acuzațiile prim-ministrei, Iuliana Cantaragiu a lăsat să se înțeleagă că, de fapt, nu a fost nimic serios, că ar fi un fleac. În aparență, da. Mare lucru – niște lemne de foc. Dar, de fapt, nu e deloc un fleac, e o problemă de prima linie în condițiile anului 2022, când majoritatea populației s-ar putea să nu aibă o altă soluție, decât lemnele, pentru a rezista iernii. Cantaragiu nu a negat acuzațiile care i s-au adus, a acceptat, totuși, verdictul, a depus cerere și a plecat din guvern.

Plecarea Iulianei Cantaragiu este al doilea caz de demisie din guvernul Gavrilița, după retragerea de la conducerea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, pe 15 iulie, a lui Viorel Gherciu și substituirea lui cu Vladimir Bolea, pe atunci deputat PAS și președintele Comisiei parlamentare pentru Agricultură. Gherciu și-a explicat demiterea prin faptul că ar fi avut viziuni diferite de cele ale guvernului în ceea ce privește dezvoltarea ramurii. Nu știm care sunt viziunile dlui Gherciu privind dezvoltarea agriculturii, știm, însă, că în R. Moldova agricultura este cea mai delăsată ramură a economiei naționale. În ceea ce ține de ministrul Bolea, acesta, deocamdată, nu a acuzat nici un fel de dezacorduri cu guvernul, în schimb le are în raport cu producătorii agricoli. Marți, aceștia au insistat pe declararea stării de urgență în agricultură în legătură cu seceta din această vară și au amenințat cu proteste.

La o zi după plecarea Iulianei Cantaragiu din guvern, Natalia Gavrilița anunța într-un briefing de presă că „până la sfârșit de septembrie vor mai pleca și alții…”. Vin schimbările? Cade guvernul? Sau va fi doar o primenire cosmetică, fiindcă în toată perioada de după 15 noiembrie 2021 (100 de zile de la învestirea guvernului) demisia guvernului a figurat cu regularitate pe agenda politică nu doar a opoziției parlamentare. Iar PAS a promis de mai multe ori să scoată subiectul pentru discuții în parlament – lucru de mai multe ori amânat, la solicitarea prim-ministrei Gavrilița.

S-a protejat pe ea? Și-a protejat echipa? Sau și una, și alta? Gavriliță, ca „șef de echipă”, poate fi într-un fel înțeleasă în intențiile ei de a-și proteja echipa, numai că echipele guvernamentale sunt create nu de dragul șefilor de guverne, ci pentru a servi interesele cetățenilor. Și-aici, șefa guvernului a confundat, posibil, lucrurile: obligațiile cu grațiile. Și cine știe cât va mai fi durat dacă președinta Maia Sandu nu ar fi declarat acum o lună, într-o emisiune despre activitatea guvernului, că ar fi făcut niște remanieri în guvern dacă era prim-ministru. Și asta o spune nu opoziția sau mitingarzii năuciți ai lui Șor și Tauber, ci șefa statului, care este într-o echipă cu guvernul. Președintele a recunoscut că la modul general „activitatea Guvernului poate fi apreciată ca bună, dar este adevărat că sunt domenii unde lucrurile s-au mișcat mai repede, în pofida capacităților mici, scăzute la ministere. Și sunt ministere care s-au mișcat încet. Eu cred că e nevoie de mai multă viteză. Eu cred că sunt miniștri care au reușit și să comunice cu oamenii, și sunt miniștri care nu au comunicat cu oamenii sau cu agenții economici, sau cu părțile interesate care țin de domeniul lor… Eu aș fi făcut niște remanieri dacă eram prim-ministru”, declara Maia Sandu.

În ultimele două săptămâni în presă au apărut mai multe declarații, legate de preconizatele schimbări la guvern, inclusiv trimiterea în demisie a guvernului Gavrilița. A fost vehiculată chiar și candidatura noului șef al Cabinetului de Miniștri: Dorin Recean, unul dintre consilierii prezidențiali ai Maiei Sandu. Prezent într-o emisiune la TVR Moldova, președintele PAS Igor Grosu a exclus varianta trimiterii în demisie a guvernului. „Da, vor avea loc schimbări la guvern, dar guvernul nu va cădea, iar Natalia Gavrilița își va păstra funcția de prim-ministru. Orice alte combinații sunt zvonuri”, anunța Grosu, care nu a exclus și alte remanieri de cadre la guvern. „E un proces firesc. Nimic nu este bătut în cuie, nimic nu este veșnic” a mai declarat președintele PAS.

Totu-i bine, una-i rău. De ce atât de târziu aceste remanieri dle Grosu (deși nu se știe când vor fi) când a fost clar și s-a vorbit cu text deschis în presă încă la 100 de zile de guvernare că nu toate ministerele, cu miniștrii care-i au, vor face față crizelor care pornise să pună la perete R. Moldova? De ce această mobilizare (dacă ea există) abia acum, când orice nenorocit aruncă cu pietre în voi, când sunteți huiduiți la mitinguri de toate matahalele, când sunteți încolțiți de toate javrele politice care vă latră de după colț, când agentura rusă sub acoperire se regrupează la Chișinău și la Comrat în noi partide și alianțe politice și amenință cu alegeri anticipate sau lovitură de stat, când PAS nu mai reușește să cuprindă, de unul singur, toată avalanșa de probleme cu care se confruntă zilnic societatea: prețurile galopante, scumpirile în lanț, criza energetică, socială, economică, politică, războiul din Ucraina, alertele cu bombă, protestele, seceta, amenințările Moscovei cu reluarea războiului la Nistru… Nu e clar oare că e prea mult pentru un partid, care nu are resursele de cadre ca să poată de unul singur acoperi toate nevoile R. Moldova? Și se va ține cont de situație la remanierea guvernului? Să nu fie clar chiar că, în condițiile zilei de azi „unde-i unul nu-i putere?” Chiar nu este conștient PAS că rămâne tot mai singur pe câmpul de luptă, cu toți împotriva la unu?