Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   EDITORIAL/ Tonometrul lui Putin în…

EDITORIAL Tonometrul lui Putin în Găgăuzia

Marți, 25 aprilie, Federația Rusă a expulzat un diplomat din cadrul Ambasadei Republicii Moldova la Moscova. Acțiunea a fost una de răspuns la expulzarea unui angajat al Federației Ruse de către autoritățile Republicii Moldova. Totul a început de la sosirea unui lider de regiune rusă, partener al lui Putin, cu scopul să se implice în alegerile bașcanului din Găgăuzia. 

Republica Moldova a declarat persona non-grata un diplomat rus, după desfășurarea unui incident straniu la Aeroportul Chișinău, cu implicarea angajaților Ambasadei Federației Ruse în Moldova. În acea zi, sosise Rustam Minnihanov, președintele republicii rusești Tatarstan, tot el membru al biroului consiliului suprem al partidului lui Putin – Edinaia Rossia. 

Minnihanov nu a fost admis în Republica Moldova, iar diplomații ruși care s-au prezentat la fața locului ar fi manifestat revolte, nemulțumiri și presiuni. Cine este totuși Rustam Minnihanov pentru Moldova, trebuia sau nu ca acesta să fie admis la Chișinău?

Potrivit afirmațiilor Irinei Vlah în cadrul unei recente ședințe de guvern, Minnihanov ar fi ajutat școlile din Găgăuzia cu calculatoare și spitalele din regiune cu ceva echipamente. Am încercat să caut informații oficiale privind cantitatea de echipamente oferite de către Minnihanov Moldovei și valoarea acestora. Nu am găsit nicio referință exactă (nu exclud că există, dar nu e la vedere). Doar Newsmaker spune într-o știre din 2018 că la Chișinău va veni Minnihanov și că s-a comunicat că vor fi aduse la Chișinău calculatoare și tonometre. Minnihanov a fost la Chișinău în 2018, dar nu știm dacă a adus tonometrele (aparate de măsurat tensiunea arterială). O știre publicată de un site oficial din Tatarstan în noiembrie 2018 despre vizita de atunci a lui Minnihanov la Chișinău nu spune absolut nimic de calculatoare și tonometre, dar spune ceva foarte interesant – “Tatarstanul este interesat să realizeze proiecte investiționale în Găgăuzia, cu livrarea ulterioară a produselor din Tatarstan pe piața Uniunii Europene, prin intermediul unor zone economice speciale ale autonomiei Găgăuze.” 

Acesta se pare că este interesul: accesul producției rusești pe enorma piață europeană. Și totul ar fi mers strună, mai ales în contextul accesului tot mai larg al produselor moldovenești pe piețele europene, ținând cont de statutul Moldovei de țară candidată în UE. Dar, în 2022  Rusia a pornit un război criminal împotriva Ucrainei și oficialii din întreaga Rusie, inclusiv din Tatarstan, au o problemă – ei susțin războiul, iar oficialii din Moldova care stau cu mâna pe tonometrul lui Minnihanov tot au o problemă – inima lor bate alături de inima lui Putin, nu alături de inima poporului atacat și agresat. 

Poate Minnihanov totuși a condamnat războiul? Nu. Rustam Minnihanov este un apropiat al lui Vladimir Putin și este pe listele internaționale de sancțiuni, alături de mulți alți oficiali ruși – SUA și Canada l-au inclus pe el, dar și pe soția lui în listele de interdicții. Totodată, multe  investigații realizate de jurnaliști și activiști ruși arată un nivel colosal de corupție al familiei Minnihanov, care deține averi imposibil de acumulat din salariul de funcționar și demnitar, iar acesta a deținut doar funcții publice pe întreg parcursul carierei sale de muncă. 

Deci, ce vroia să facă la Chișinău de această dată Rustam Minnihanov, un demnitar rus corupt, plin de controverse, interesat de comerțul cu UE prin interpușii săi din Găgăuzia? Reieșind din propriile lui declarații, venea să susțină un candidat politic la alegerile bașcanului Găgăuziei. Minnihanov, exponentul lui Putin, venea aici să le vorbească alegătorilor din regiunea găgăuză a Republicii Moldova despre candidatul susținut de Rusia și conducerea acesteia. 

Bun. Să ne imaginăm acum situația inversă, că ar merge bașcana Vlah în Tatarstan sau Krasnodar să susțină un candidat anume acolo, să promoveze în rândul alegătorilor ruși valorile președintei Republicii Moldova, să le vorbească acolo despre Europa, despre standardele de democrație, despre drepturile omului, despre combaterea corupției. Ce i s-ar întâmpla Irinei Vlah în Tatarstan sau în oricare oraș din Rusia? Deportarea ar fi, probabil, cea mai simplă acțiune. Fără un arest cu bastoane, o dubiță cu gratii și vreun termen la închisoare nu s-ar trece. Or, asta li s-a întâmplat tuturor activiștilor, politicienilor care au încercat să promoveze valori europene și standarde internaționale în țara lui Putin, ba chiar cei care promovează pacea stau închiși în temnițe. 

Să ne imaginăm, prin efectul oglindă, că găgăuzii care protestează împotriva vectorului european lansat oficial de către autoritățile Republicii Moldova s-ar afla în Rusia și ar protesta împotriva vectorului războiului declarat oficial de către conducerea Federației Ruse. Care ar fi soarta acestor protestatari? Același scenariu: arestări, condamnări, separări de copii, injustiție. De fapt, nu trebuie să ne comparăm cu Rusia, căci ieșim prea bine în comparație cu acest stat, dar noi oricum avem foarte multe de îmbunătățit aici, acasă. 

Duminică, 30 aprilie 2023, în Găgăuzia vor avea loc alegeri și situația este destul de complicată. La 30 de ani de la destrămarea URSS, găgăuzii din structurile publice au ajuns să fie deznaționalizați, nu-și vorbesc propria limbă, nu cunosc limba băștinașilor moldoveni, vorbesc, gândesc și acționează doar în consens cu autoritățile de la Moscova. Acesta e rezultatul dominării informaționale a Federației Ruse.

În toți acești ani Găgăuzia a primit din țările UE (inclusiv din România) proiecte finanțate cu sute de milioane  de euro, asta însemnând drumuri, școli, grădinițe, instituții reparate, dotate cu echipamente și tehnologii. În Găgăuzia găsim nenumărate afaceri susținute cu bani din UE și SUA. Poporul găgăuz le-a acceptat și le folosește, dar la fel a acceptat și folosește propaganda rusă care lansează dezinformări și falsuri despre ajutorul vestului. 

Găgăuzia pare să fie o mare miză a autorităților lui Putin. După ce Federația Rusă își menține armata și un proiect separatist în estul Republicii Moldova, se bucură și de un proiect de destabilizare la Comrat. Soluțiile sunt puține și simple – nu vom reuși integrarea europeană fără integritate teritorială și fără un consens național. Pe lângă limitarea intrărilor lui Minnihanov și a altor tonometre ale lui Putin, Moldova întreagă trebuie să se apuce de reconstruit comunicarea în Găgăuzia cu cetățenii – de la tineri, vârstnici, săraci, până la bogați, corupți și politicieni pro-război. Cu mesaje diferite, dar constructive.