Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Editorial/ Președintele Putin, patriarhul Kiril…

Editorial Președintele Putin, patriarhul Kiril și poetul Maxim Krivțov, omorât de Crăciun la război

În fiecare zi, la războiul de lângă noi mor oameni: tineri, bătrâni, copii. Vieți netrăite până la capăt, pentru că cineva a țintit în ele dintr-un orgoliu, dintr-o plăcere, dintr-o nebunie. În aceste zile, războiul de lângă noi nu a încetat nici chiar atunci când în bisericile de pe întreg întinsul Rusiei aveau loc slujbele de Crăciun.

Slujbe cu bombe, explozii și slujbe. Nu a încetat nici chiar atunci când Vladimir Putin, instigatorul acestui război, a ieșit public să felicite toți credincioșii din Rusia cu prilejul Nașterii Domnului, subliniind eforturile bisericii ruse în sprijinirea participanților la luptele din Ucraina. Războiul nu a încetat nici atunci când  în noaptea de Crăciun Putin ajunsese în Biserica Mântuitorului nefăcută de mână din Novo-Ogariovo la serviciul divin de Crăciun. De această dată, Putin a preferat să fie însoțit de familiile unor militari decedați în războiul pornit și susținut de el de aproape doi ani de zile. Imaginile de pe kremlin.ru dezvăluie că la acest serviciu divin din biserica din Novo-Ogariovo nu a participat decât Putin și niște femei, alături de copiii lor, câteva dintre numeroasele văduve de război, rămase singure să-și ducă crucea în această viață care  pentru familiile lor, după pierderea soților și a taților, va deveni tot mai grea.

Războiul nu a încetat, ba chiar a luat o amploare și mai mare, atacuri cu rachete fiind lansate pe întreg teritoriul Ucrainei – nici atunci când patriarhul Kiril al Rusiei adresa un mesaj de Crăciun către creștini, vorbindu-le despre credință și smerenie, nici atunci când acesta a vizitat Bradul de Crăciun de la Kremlin, oferind cadouri copiilor orfani ce își au tații morți în războiul din Ucraina, nici atunci când acesta a ajuns la Spitalul Clinic Central Sf. Alexie, mitropolitul Moscovei, din capitala Rusiei. Aici, patriarhul a vizitat pentru prima dată clădirea nr. 5, unde a fost deschis centrul „Bună ziua, mamă”, destinat protejării sănătății materne și prevenirii avorturilor. Pe 7 ianuarie, exact atunci când patriarhul Kiril mima grija sa părintească pentru sănătatea tuturor mamelor și pleda pentru prevenirea avorturilor, în Ucraina, zeci de mame își plângeau copiii omorâți în războiul cu rușii. În acea zi când patriarhul vizita centrul de sănătate „Bună ziua, mamă”, Nadia Krivțova, mama lui Maxim Krivțov, poetul de 33 de ani omorât la război în ziua de Crăciun, scria cu lacrimi următoarele rânduri: „Dacă pe mine cineva m-ar întreba: ce este războiul? – aș răspunde fără să mă gândesc cu un singur nume – Maxim”.

Astăzi, 11 ianuarie, la Kiev au loc funeraliile lui Maxim Krivțov, poetul omorât la război. În drum de la Biserică spre cimitir, cortegiul funerar se va opri pe Maidan, acolo unde în 2013-2014 Maxim a luptat pentru libertatea Ucrainei. Au urmat alte lupte, la fel de grele, dar și multă muncă de voluntar în cadrul Centrului de Reabilitare și Readaptare a participanților la război și în cadrul Centrului de suport pentru veterani. Lupta și scria.

De la Crăciun (ziua în care a fost omorât) încoace, despre Maxim s-a scris și s-a vorbit mai mult decât în toți cei 33 de ani ai săi de viață, neîmpliniți încă. Poet sensibil, luptător curajos, om minunat. Despre sine și despre creația sa, găsim aceste rânduri scrise de el la câteva ore înainte să fie  omorât: „90% dintre poeziile de aici sunt despre moarte”. Volumul său de carte „Poezii din abator”, lansat în anul 2023, cuprinde în paginile sale războiul, rezistența, suferința și moartea. Și-a anticipat moartea? Cine știe? Cert e că oricine pleacă la război, indiferent de care parte a liniei frontului, poartă ascuns într-un buzunar al sufletului mesajul de adio de la viață. Așa o fi fost și în cazul lui Maxim. „Mitraliera mea, ca să nu ruginească, va fi predată noilor recruți, dar va fi deja primăvară și în sfârșit, vor înflori violetele”, cam asta scria Maxim, fiind la război și nefiind sigur, probabil, că va ajunge să vadă primăvara.

De ce oare Putin și Kiril o fi crezând că doar pe o parte a liniei frontului sunt copii și mame? De ce Kiril s-o fi îngrijind doar de sănătatea acestor mame și de cei care riscă să devină victime ale avorturilor în Rusia?