Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Editorial/ De ce mor femeile…

Editorial De ce mor femeile după naștere?

David crește, iar bunica Ana i-a devenit mamă, pentru că maică-sa a decedat imediat după naștere. Este cazul Valeriei Nicolaev, tânăra de 19 ani care a decedat la câteva zile după ce l-a adus pe lume pe David. Se întâmpla acum 7 luni, la 1 noiembrie 2022.

Atunci, timp de câteva săptămâni opinia publică a fost bulversată de acest incredibil caz, incredibil pentru că decedase, din motive necunoscute, o tânără mămică sănătoasă care nu avuse probleme în timpul gravidității sau la naștere. După ce presa a relatat despre acest caz, ministra Sănătății a anunțat că examinarea decesului Valeriei Nicolaev, dar și a altor decese similare înregistrate anterior la Cimișlia și Ștefan Vodă, s-ar afla sub controlul său personal.

Acum câteva zile, am contactat-o pe Ana Nicolaev, mama Valeriei. Ne-a spus că David e mai bine, după ce a suportat mai multe viroze soldate cu spitalizări. „Îl iubim și îi oferim toată căldura, dar cred că organismul lui simte lipsa mamei”, crede Ana. Despre anchetarea cazului nu cunoaște mai nimic, așa cum nu a fost informată despre rezultatele expertizei medico-legale sau despre acțiunile anchetatorilor. „În șapte luni nu aveți nicio veste?” – o întreb. „Nimic”, spune Ana, întrebând unde, la cine s-ar mai putea adresa ca să-i facă dreptate fiicei sale, care a decedat, așa cum consideră ea, din motive medicale.

Mi-am amintit ce ne spunea Ana imediat după decesul Valeriei: „Eu cu înmormântările m-am ocupat, cu copilul în spital, așteptăm rezultatul de la uter peste o lună de zile, după care o să începem a comunica mai departe cu avocatul.” Perioada de așteptare de o lună s-a transformat în șapte luni pline – fără vreun rezultat și cu așteptări și mai dificile.

În lipsa unui răspuns din partea lui Sergiu Criclivîi, avocatul familiei, am contactat ofițera de urmărire penală de la Inspectoratul de Poliție Anenii Noi, Irina Iordăchescu. Aceasta ne-a confirmat că „raportul de expertiză medico-legală nu a fost transmis organelor de urmărire penală”.

Așteptăm în continuare un răspuns și de la responsabilii din cadrul Ministerului Sănătății, pe care i-am solicitat să ne spună cum evoluează investigațiile ministerului în legătură cu decesul de acum șapte luni al Valeriei Nicolaev.

În cele șapte luni de la decesul Valeriei fiul ei învață să crească fără mamă. Mănâncă supe, terciuri sau piureuri din legume, zâmbește, gângurește, își recunoaște bunicii/părinții. E sociabil, uneori chiar jucăuș. Atâtea a învățat un copil până la vârsta de șapte luni. În același răstimp, instituțiile statului nu au reușit să ofere un răspuns clar familiei Valeriei despre motivele din care și-au pierdut fiica de doar 19 ani.

Experți medicali constată că sângerările masive, hipertensiunea arterială, infecțiile, afecțiunile preexistente care pot fi agravate de sarcină (cum ar fi HIV/SIDA și malaria) sunt principalele cauze ale deceselor materne. Care dintre aceste motive s-ar fi putut întâmpla în cazul decesului Valeriei? Chiar nu există în R. Moldova specialiști și instituții care, cel puțin prin metoda excluderii, ar putea stabili motivul morții acestei tinere de doar 19 ani, absolut sănătoase până imediat după naștere?

Subiectul depășește interesele familiei Nicolaev, așa cum în ultimii trei ani în R. Moldova 24 de tinere mame au decedat în timpul sarcinii sau după naștere.

Totodată, potrivit surselor oficiale, în anul 2022 numărul cazurilor de mortalitate maternă a fost în creștere, înregistrându-se decese „din cauze obstetricale indirecte și directe”. Rata mortalității materne în R. Moldova s-a triplat în ultimii 3 ani. În 2020 aceasta a constituit 16,3 decese la 100 de mii născuți vii, în 2021 – 55 decese la 100 de mii născuți vii, iar în 2022 această rată lugubră a constituit 47,9 decese la 100 de mii născuți vii, media europeană fiind de 13 mame la 100 de mii de copii născuți vii.

Și în lume situația e alarmantă. Potrivit Raportului „Tendințele mortalității materne”, realizat de ONU și făcut public în februarie 2023, la fiecare două minute, o femeie moare din cauza sarcinii sau a nașterii. Datele, constată ONU, „indică un regres major al sănătății materne în multe părți ale lumii”. Directorul OMS constată, pe marginea acestor date, că „milioane de femei din întreaga lume nu au acces la servicii medicale de calitate bazate pe respect”.

Chiar dacă experții medico-legali nu s-au expus până în prezent asupra morții subite a Valeriei Nicolaev, putem admite că, de rând cu alte cauze posibile, aceasta, dar și celelalte 24 de tinere mame decedate în ultimii trei ani în R. Moldova, nu au avut acces la servicii medicale de calitate bazate pe respect.

Sunt câteva constatări personale. Cât de credibile sunt? Să se pronunțe experții care timp de șapte luni nu au identificat un răspuns pentru părinții și pentru fiul Valeriei. Sau poate, în acest fel, prin tergiversarea expertizei și a demarării urmăririi penale, se așteaptă depășirea termenului de prescripție stabilit de lege pentru tragerea la răspundere penală a persoanelor care se fac vinovate de decesul Valeriei?