Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   EDITORIAL/ Cum să alegem primari…

EDITORIAL Cum să alegem primari buni? Ghid în 5 pași 

În doar câteva săptămâni, în satele și orașele Republicii Moldova vor avea loc alegeri locale. Comunitățile urmează să-și aleagă primarii și consiliile, dar lucrurile simple par uneori foarte complicate. În unele localități sunt prea mulți candidați pentru un loc, în altele – prea puțini  și se pare că în foarte multe cazuri nu prea avem candidați buni, care ni s-ar potrivi, care ar fi pe placul majorității. 

Deci, cum să alegem din mulți sau puțini pe cei mai potriviți primari și consilieri? Eu mă ghidez de câțiva pași, vi-i zic și vouă, poate vă sunt de folos. 

Integritatea. Primarii sunt gestionarii comunității și a bugetelor acestora. Primarii nu trebuie să fure bani, nu trebuie să își ia lor mai mulți bani, nu trebuie să favorizeze firmele ce le aparțin lor sau membrilor familiei lor, nu trebuie să construiască drum până la porțile lor sau să-și dea prioritate. Primarii trebuie să folosească banii publici pentru binele tuturor, conform legilor și regulamentelor stabilite. Urmăriți presa de investigație și vedeți ce s-a scris despre candidați. Dacă mai mulți candidați au probleme de integritate – alegeți-i pe cei cu probleme mai mici. Dacă persoana candidată încă nu a deținut funcții publice, examinați-i CV-ul, biografia, comportamentul la locurile anterioare de muncă. Dacă are averi mari acumulate din locuri de muncă plătite modest, puneți-vă întrebări despre integritatea persoanei și alegeți un/o candidat/ă care are cele mai mici controverse la capitolul financiar. 

Abilitățile de management. O persoană integră nu va fi neapărat un edil bun dacă nu are capacitate de management, de organizare a activității instituției, abilități de lider, dacă nu e o persoană care insuflă încredere și respect. Dacă o persoană nu prea știe să gestioneze lucrurile într-o echipă și să inspire oamenii să lucreze pentru comunitate, atunci nu merită să devină primar al unei comunități. Dacă o persoană integră nu face nimic sau nu știe a face prea multe, rămâne doar o persoană integră. Știm că primăriile au bugete limitate și cu puțini bani poți face puține lucruri în general, iar din ele – și mai puține ies bine. Dar Moldova are tare multe exemple deja de primari care au reușit să atragă finanțe din surse alternative, să depună dosare la concursuri de finanțare, să creeze proiecte și să le implementeze. Viitorul primăriilor aparține managerilor buni, care ies din zona de confort și gestionează, dezvoltă comunitatea.

Drepturi și incluziune. Un primar trebuie să organizeze lucrurile în comunitate spre binele  tuturor – pentru săraci și avuți, pentru educați și analfabeți, pentru femei și bărbați, tineri și vârstnici, strălucitori și pătați etc. Întrebați candidatul ce părere are despre femei, fete, băieți, vârstnici, migranți, copii romi, persoane cu HIV, LGBTQ, cu dizabilități, despre oameni diferiți și cum vede el incluziunea acestora. Dacă exclude una dintre categorii, puneți-vă în pielea acestui reprezentant al societății și imaginați-vă dacă vreți să-l votați. Un primar care se ferește să dea mâna cu oricare dintre membrii comunității și să audă dificultățile și provocările tuturor, un edil care va purta palton alb, pantofi de lac și va călători doar cu mașina de serviciu – nu-i reprezintă pe toți oamenii, ci se îngrijește în primul rând de zona sa de confort.

Femeile, ca și bărbații. Femeile tot pot fi primare sau consiliere, dar pot fi și alegătoare, și participante la scrutin. Dacă în comunitatea Dvs. candidează femei și există voci care spun că o femeie nu poate conduce o primărie/un consiliu/un raion, pentru că e ocupată cu alăptatul, legănatul, cratițele sau măturatul, sau că ar trebui să fie măritată, amintiți-vă că o instituție publică e condusă de oameni cu creier, iar restul, potrivit legii și experiențelor din statele cu nivel înalt de trai, nu contează pentru primărie, contează doar pentru individ. 

Mintea deschisă. Managerul unei comunități, fie chiar și al unui sat îndepărtat și înglodat, trebuie să fie conectat la modernitate, la tehnologii și la ziua de mâine. Primarul zilei de mâine trebuie să accepte și să poată folosi instrumente digitale, să învețe din mers, să citească, să cunoască, să fie curios și bine informat. O comunitate rămasă în urmă poate sări peste etape și ajunge în fruntea satelor dezvoltate dacă are un om care absoarbe rapid experiențele avansate ale altora și le multiplică.

Acum probabil ne întrebăm, de unde să luăm așa oameni pentru toate satele și orașele din Moldova, dacă nu prea mai avem oameni buni nici pe listele celor mai bune partide, dacă nu ne mai ajung specialiști nici în spitale sau în școli, nici în ministere sau la întreprinderi. E o problemă grea, de aceea, pe alocuri, vor ajunge în listele de candidați și chiar vor fi aleși oameni nedemni, care nu sunt integri și vin în instituții publice doar ca să-și rezolve problemele de familie și de clan. Dar tot noi, alegătorii, suntem datori să evităm la maxim să alegem așa oameni. Căci dacă vom avea primari corupți, tinerii vor pleca și mai rapid, iar dacă vom avea primari buni – unii vor mai rămâne și Moldova va avea niște șanse. 

Deci, să recapitulăm: vin alegerile și în fața noastră se vor perinda candidații și candidatele care vor vorbi frumos, mieros, cu poezii și vor organiza concerte, hostropățuri, ospățuri, pomene cu hrișcă și tușonkă. Primarul nu trebuie ales după modul în care spune poezii, scrie versuri sau organizează petreceri, nici după modul în care își alege parfumul, mașina vacanța sau mafia. Primarul poate fi poet, artist, hoinar, preot sau afacerist, dacă în primul rând e integru, bun manager, respectă drepturile tuturor. Nu vă lăsați cuceriți de concerte și asurziți de cântece, pregătiți întrebări, aflați ce au de ascuns și de arătat, aflați cum gândesc și ce soluții reale au. Viața nu e un concert, e o muncă.