Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   EDITORIAL/ Cui îi trebuie Ziarul…

EDITORIAL Cui îi trebuie Ziarul de Gardă?

Timp de 18 ani, de când facem Ziarul de Gardă, luna decembrie a fost cea mai dificilă din an. Pe de o parte, e una dintre cele mai frumoase perioade ale vieții noastre, cu totaluri privind munca jurnalistică, cu diverse premii, concluzii și mesaje despre cât de importante sunt investigațiile și istoriile publicate în ziar, dar și cu iminenta apropiere a sărbătorilor, care, pe lângă frumoasa oportunitate de a petrece câteva zile lângă familie, avem și extrem de rara posibilitate să nu lucrăm câteva zile (dar nici măcar asta nu e pentru toți: știriștii de la ZdG vor lucra în fiecare zi, iar în zilele de sărbătoare și de weekend vor fi neapărat câte 1-2 reporteri de serviciu ca să informeze audiența despre lucrurile importante care se întâmplă chiar și atunci când toți se odihnesc). 

Deci, în general, decembrie ar trebui să fie una dintre cele mai frumoase luni din viața noastră, de ce atunci o calificăm drept cea mai grea? Pentru că în decembrie aflăm dacă s-a abonat suficientă lume pentru anul viitor la ediția tipărită a ZdG. Și în baza acestei decizii a abonaților, știm dacă vom mai face acest ziar sau nu. 

Dacă timp de 18 ani am reușit să convingem oamenii să ne aboneze, de ce am fi stresați în acest an? Există o explicație, care e sută la sută economică. În acest an, din cauza războiului rusesc în Ucraina, cetățenii R.Moldova au fost copleșiți de multiple crize. Criza de securitate dar și criza energetică au micșorat veniturile multora și au crescut cheltuielile tuturor. Mulți dintre cetățenii moldoveni, chiar dacă primesc unele compensații pentru energie, sunt nevoiți să își facă o listă de priorități. Înțelegem perfect că abonarea la ziare ar putea fi trecută în lista neprioritară de această dată.

Haideți să vă spunem cum a fost anul 2022 pentru ZdG și să vedem dacă și pentru noi mai e prioritar jurnalismul pe care îl facem de atâția ani. În ianuarie 2022, am început anul cu o veste excelentă – cel mai mare număr de abonați din toată istoria de 18 ani a ZdG și cel mai abonat ziar din Moldova. Mândria noastră nu avea margini, chiar dacă începusem anul și cu o gaură în buget cauzată de 2 ani de pandemie. 

Dar când suflecasem mânecile ca să găsim soluții pentru problemele curente, Rusia a început războiul în Ucraina și asta ne-a ruinat toată siguranța. Din cauza războiului, hârtia de ziar nu mai putea fi adusă tranzitând Ucraina, iar pentru alte surse și căi de asigurare cu hârtie de ziar a trebuit să acoperim o creștere de preț a hârtiei cu 35%. De unde să luăm acești bani? Abonamentele erau deja făcute și nu mai puteam reveni la abonați să le zicem: știți, mai dați-ne 5 sau 10 lei lunar, pentru că s-a scumpit hârtia. Dar cât ne frăsuiam ce să facem cu hârtia, am fost informați că distribuția ziarelor se scumpește cu 40%. Și pentru că s-a scumpit tariful la energia electrică, se scumpește și tiparul. Iar când s-a lăsat frigul, factura la energie electrică pentru oficiu s-a majorat de 4 ori. Dar între timp, au început și deconectările de curent electric, și a trebuit să luăm măsuri de urgență, să procurăm un generator electric, niște acumulatoare, ca să ne asigurăm că reporterii își pot scrie articolele și că putem trimite ziarul la tipar. Când am cumpărat generatorul electric – a venit factura la gaz: a crescut de două ori. 

Totuși, în acest 2022, reporterii au fost supuși celor mai mari presiuni: pe de o parte au trebuit să lucreze mai mult (pe lângă investigații și știri despre corupție și justiție, s-au adăugat zilnic porții mari de scris despre război, crize, refugiați), au avut o muncă mai stresantă ca oricând, timpul lor liber s-a redus, iar veniturile lor au scăzut, deoarece inflația a crescut cu peste 30%. Toate acestea i-au adus deseori în fața multor limitări: cine vrea să lucreze mai mult, mai greu, cu venituri mai puține? Redacția s-a străduit din răsputeri să facă față: am adăugat la salariul lunar un mic spor de inflație, am încurajat, am trimis reporterii în mici deplasări în străinătate, am făcut ceva teambuilding, am făcut exerciții de securitate și siguranță, am discutat planuri despre cum facem când va fi mai rău. 

Așa ne-a găsit decembrie 2022: arși de muncă, pârjoliți mental de tristețile războiului, anxioși, suprasolicitați și asaltați de cititori. Da, în anul 2022 am rămas cel mai mare ziar din Moldova, iar pagina noastră web a fost între Top3 și Top9 pe tot parcursul anului. Înțelegeți ce înseamnă asta? Că un ziar de investigații a surclasat ziarele și paginile web despre modă, bani, laude politice și minciuni propagandistice. Felicitări cititorilor, ei au făcut o alegere serioasă și felicitări nouă – ne-am ținut cu dinții de jurnalismul bun și am livrat investigații și alte bunătăți editoriale. 

Acum, e momentul crucial: un public sărăcit trebuie să decidă dacă vrea să aboneze un ziar sărăcit. Noi am decis să păstrăm abonarea la prețurile de dinainte de război, ca pensionarii din sate să poată abona și citi. În 2 săptămâni vom afla dacă mai trebuim oamenilor sărăciți. De fapt noi suntem siguri că le trebuim oamenilor sărăciți, de aceea îi îndemnăm pe toți să pună umărul. Iată câțiva pași utili: abonați-vă dacă puteți, mergeți la oficiile poștale azi, pe 16 decembrie căci vor fi reduceri. După 16 decembrie până la 24 decembrie – avem prețurile de anul trecut la abonare. Spuneți-le și altora aceste informații. Cei care au 250 de lei în plus – dăruiți un abonament unui țăran, unui învățător, unui fermier. Nu cheltuim, ci câștigăm prin asta. Câștigăm o societate informată, care gândește critic și poate lua decizii privind democrația.