Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Editorial/ Alegeri curate cu bani…

Editorial Alegeri curate cu bani murdari?

Pe 5 noiembrie mergem la vot. Bine ar fi s-o facem cât mai mulți. Și mai bine – cu toții. Pentru alegerile ce vor avea loc duminică, în listele electorale au fost trecuți 2 milioane 761 de mii de alegători. Câți vor ieși din case, greu de spus, tot la fel cum nu se apucă nimeni să prezică și câți nu vor face-o.

Dispozițiile oamenilor sunt diferite, deși nu știu dacă pentru o zi ca asta trebuie să ne lăsăm pradă indispozițiilor, să fim copleșiți de emoții și supărări pe putere și pe viață. Cu supărările, până la urmă, nu rezolvi nimic. Încrâncenarea nu este cel mai bun sfetnic pentru o zi ca asta. Deci – la vot. Clari, pregătiți – nu chiar ca la examene, dar nici să nu știi pentru ce stai în fața urnei. Și alegem, că va fi de unde: nu toți buni, dar mulți. Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), pentru cele 898 de mandate de primari și 11 058 de consilieri locali, pe 5 noiembrie vor concura circa 60 de mii (!) de candidați: 92% din partea partidelor politice și 8% – independenți. Tot CEC ne anunță că în competiție pentru localele ce vor avea loc duminică s-au înscris 35 de partide și un bloc electoral (reprezentat de alte două formațiuni politice).

Legat de partide, s-ar cere poate de precizat câteva lucruri, ca să fie clar cine și ce hram poartă. Unu: în jur de o pătrime din cele 37 sunt partide noi sau relativ noi, neerodate politic și electoral, fără experiență în administrarea publică și care nu și-au deconspirat locul pe scena politică din R. Moldova – „stânga” sau „dreapta”? Doi: avem partidele cu experiență în politică și administrare, care toate practic au fost la guvernare și au arătat ce pot. A treia categorie o fac partidele pro-ruse (sosiile lui Șor, în primul rând) implicate în scandaluri de corupție și acțiuni de pereclitare a stabilității politice și securității naționale. Și patru: partidele pro-Europa și anti-Europa. Vreți o sugestie legată de vot? Din momentul în care R. Moldova e în drum spre Europa, e nonsens să votați cu partidele antieuropene. E ca și cum v-ați tăia craca de sub picioare.

Toată luna octombrie, candidații celor 37 de partide s-au duelat între ei, în intenția de a ne convinge fiecare cât de mult ar merita votul nostru, mai ales în cazul marilor orașe – Chișinău, Bălți, Orhei, Cahul și al regiunii găgăuze. La final de campanie, ajungem să constatăm că cele mai surprinzătoare lucruri în politica moldovenească se întâmplă la alegeri. De ce? Pentru că de-a lungul acestei competiții involuntare la promisiuni electorale se spun cele mai frumoase povești despre cum ar trebui să fie și nu este viața noastră, cât de fericiți ar trebui să fim și nu suntem, cât de bine și de frumos ar trebui să arate fiecare sat, orașele noastre și R. Moldova în tot cuprinsul ei, de la Naslavcea la Giurgiulești, cu drumuri (bune) și trotuare asfaltate, transport confortabil, infrastructură modernă, suburbii dezvoltate, iluminare stradală, semafoare inteligente, parcări etajate, alimente sănătoase, servicii publice de calitate, aer curat, apă la robinet și sisteme de canalizare în toate satele, locuri de agrement bine amenajate, disciplină în construcții, renovarea zonelor locative vechi, ordine publică, oprirea exodului, grădiniţe moderne, şcoli bine dotate, terenuri de joacă, cluburi sportive, primării bine gestionate și depolitizate, Moldovă fără corupție… Nu sunt improvizații, sunt parte din ofertele electorale extrase din programele mai multor candidați la funcția de primar, care ne-au tixit cutiile poștale în acest octombrie electoral.

Unde-i Șor? Fugit. De ce? Din cauza banilor murdari. Unde-i Partidul „Șor”? Scos în afara legii. De ce? Din cauza acelorași bani. Ce se întâmplă cu noua clonă politică a lui Șor – partidul „Șansă”? Percheziționat de SIS și pus sub semn de întrebare. De ce? Din cauza banilor murdari. Care e situația candidaților electorali ai lui Șor de pe lista partidului „Șansă”? – 9 retrași din cursă. De ce? Din cauza banilor. Tot murdari.

De-ar fi să fie așa cum citim, dar nu e mai mult decât piar electoral, pentru că întrebarea vine: de unde bani, din ce fonduri și bugete, din ce fel de bani – curați sau murdari, că toate contează. Răspunsurile diferă de la caz la caz. Unii dintre candidați fac trimitere la fonduri europene, alții tac acest lucru și promit schimbări fără să anine tema banilor, dar există și partide care caută să facă impresia că pentru ei banii nu sunt o problemă, dar de fapt, sunt problema cea mai mare, pentru că sunt bani murdari. Unde-i Șor? Fugit. De ce? Din cauza banilor murdari. Unde-i Partidul „Șor”? Scos în afara legii. De ce? Din cauza acelorași bani. Ce se întâmplă cu noua clonă politică a lui Șor – partidul „Șansă”? Percheziționat de SIS și pus sub semn de întrebare. De ce? Din cauza banilor murdari. Care e situația candidaților electorali ai lui Șor de pe lista partidului „Șansă”? – 9 retrași din cursă. De ce? Din cauza banilor. Tot murdari: „finanțarea ilegală a campaniei electorale, cumpărarea de voturi, coruperea candidaților altor partide…” (din declarațiile SIS). Și lucrurile nu se termină aici. Și nici banii murdari ai lui Șor, care posibil că vin nu doar din Rusia (după cum explică SIS), ci și din Israel. Șor, prin ceea ce face, este în război nedeclarat cu R. Modova. Să vedeți ce alianțe postelectorale și majorități neașteptate în consiliile locale va pune Șor la cale după 5 noiembrie: la Chișinău, Bălți, Orhei, Taraclia, regiunea găgăuză (primăriile de la Comrat, Vulcănești și Ceadîr-Lunga)… Satele moldovenești – și Ilan Șor nu ascunde acest lucru, sunt visul lui de aur (pepinierele lui de protestatari). Ceea ce pune la cale Șor și agentura sa locală în această campanie electorală este o mare diversiune politică.

Alegerile ce vor avea loc duminică nu sunt mare lucru în sine, dacă nu ar exista prezidențialele din 2024 și parlamentarele din 2025, pentru care Șor își face planuri mari. El forțează nota în intenția de a câștiga acum cât mai mult teren la nivel local, pornind de la premisa că cine controlează puterea locală are șansa de a obține și puterea centrală. Avem în R. Moldova precedentul din 1994, când agrarienii, după ce au pus stăpânire pe primării în 1993, au câștigat cu brio parlamentarele în 1994.

Întrebare pe final. La ce atâta bătaie de cap cu acest Șor? De ce nu i se retrage cețățenia R. Moldova (astfel fiind radiat din politică), din momentul în care toți recunosc că lucrează împotriva acesteia?