Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Editorial/ 9 întrebări despre ziua…

Editorial 9 întrebări despre ziua de  9 mai 2023

E 9 mai sau 8 mai? Cel de-al Doilea Război Mondial s-a terminat la 2 septembrie 1945. În Europa, încheierea luptelor a fost stabilită la 8 mai, atunci când a capitulat Hitler. Statele europene marchează anume pe 8 mai Ziua Comemorării, iar 9 mai e considerată Ziua Europei, după ce renumita declarație Schuman a fost lansată la 9 mai 1950. Doar URSS și unele foste state sovietice mai sărbătoresc 9 mai ca Ziua Biruinței/День Победы. 

Ziua Victoriei, sărbătoare sau comemorare? Încetarea luptelor și instaurarea păcii este cel mai minunat lucru care a putut avea loc după un îndelungat război, dar a fost prea sângeros, iar toate statele implicate au pierdut prea mulți oameni fără de vină, astfel încât milioanele de morți nu pot fi considerate un prilej de sărbătoare. Toate țările lumii (afară de Rusia și câteva state post-sovietice), inclusiv statele care au fost de partea învingătorilor, marchează sfârșitul războiului ca o zi de comemorare.

Parada de 9 mai trebuie condusă de partide? La 9 mai 2023 la Chișinău au avut loc 2 parade organizate de 2 partide parlamentare – socialiștii și partidul Șor. Astfel, oamenii lui Șor au purtat drapele și panglici cu însemnele partidului, dar și drapele roșii cu secera și ciocanul, pe care le-au purtat și socialiștii. În fruntea ambelor coloane au stat liderii acestora: coloana partidului Șor a fost condusă de cei care conduc și protestele anti-europene în Chișinău, iar coloana socialiștilor a fost condusă de Igor Dodon și de câțiva deputați socialiști. O paradă sau orice manifestare care vrea să marcheze o victorie a tuturor sau să comemoreze morții tuturor fronturilor poate oare fi condusă de anumiți lideri politici?

Parada Victoriei poate fi condusă de persoane cu probleme penale? Ambele coloane ale celor două partide care au organizat paradele de 9 mai din Chișinău aveau în frunte persoane cu probleme penale, și anume – dosare de corupție, spălare de bani, abuz în serviciu. Oare pentru asta au luptat și au murit bunicii lor și ai noștri în anii ’40 ai secolului trecut? 

E normal să mărșăluiești cu portretul lui Stalin prin Chișinău? Manifestanții lui Igor Dodon au purtat cu ei un portret enorm al lui Stalin. În perioada sovietică acesta a dispus uciderea a peste un milion de oameni, prin împușcare și pedepse cu moartea, fără procese judiciare adecvate, prin deportări, epurări ale persoanelor incomode regimului din toate statele ocupate de către sovietici. După moartea lui Stalin, crimele acestuia au fost condamnate, iar cei care evocă ucigașul unui milion de oameni – evocă crimele împotriva umanității și comit răni familiilor celor omorâți de regimul criminal. Crimele lui Stalin sunt echivalate de istorici cu cele ale lui Hitler. La parada de la Moscova nu este evocat Iosif Stalin, doar colegii de partid ai lui Igor Dodon au comis acest sacrilegiu la Chișinău.

Victoria sovietică marcată cu simboluri de lux vestice? La parada de 9 mai 2023 oamenii au purtat recuzită cu simboluri sovietice: drapele roșii cu secere și ciocane, uniforme militare din perioada sovietică, portrete ale lui Stalin și ale altor lideri sovietici. Totodată, mulți dintre manifestanți purtau branduri europene și internaționale, haine și încălțări de la Adidas, Gucci, Hermes, Nike și, desigur, fiecare și-a făcut selfie și video cu smartphone-uri americane. Culmea a fost marșul automobilelor cu drapele sovietice în vânt  care a demonstrat la Chișinău: purtătorii de drapele sovietice și de mesaje „Спасибо деду за победу” (Mulțumim bunicului pentru victorie) au defilat strict în mașini germane –  Mercedes, BMW, Porsche, Audi. Chiar dacă bunicii lor au murit luptând cu nemții, niciunul nu a purtat drapelul pe o mașină de producție sovietică. Mașinile germane sunt printre cele mai bune din lume, de ele se folosesc oamenii de pe toate continentele, apreciind progresul german. Totodată, mașinile de producție sovietică/rusească nu mai sunt cotate nici în Rusia, cu atât mai mult în R. Moldova.

E normal ca drapelele sovietice să fie purtate alături de cele tricolore? La paradele lui Șor și ale socialiștilor mulțimea a purtat deopotrivă drapele roșii cu secere și ciocane, dar și drapele tricolore cu stemă. Amintim că după ocupația sovietică, în Basarabia anexată a fost interzis tricolorul, ca și alte simboluri identitare românești. Dacă în anii sovietici cineva manifesta cu un tricolor – era condamnat și băgat la închisoare sau împușcat. Amintim că în 1941, 30 de elevi de la Orhei, împreună cu directorul școlii, Ion Mahu, au fost condamnați la moarte pentru arborarea tricolorului, iar o carte a lui Grigore Vieru a fost retrasă din librării și arsă, după ce s-a descoperit că avea o poezie despre tricolor. 

E normal să-ți faci semnul crucii la monumentele sovietice? Pe parcursul zilei de 9 mai 2023 foarte mulți dintre participanții la paradă își făceau cruce la monumentele soldaților sovietici atunci când depuneau flori. Amintim că Uniunea Sovietică a fost construită, având la bază principiul ateismului, iar militarii sovietici au fost folosiți pentru a închide și a distruge bisericile și mănăstirile, dar și pentru a reprima revoltele credincioșilor. Mii de oameni din Basarabia au fost deportați, pentru că erau preoți sau slujeau în biserici, iar unii au fost omorâți pentru că își apărau bisericile. Amintim că la Răciula, Călărași oamenii au fost împușcați de militarii sovietici, pentru că au protestat împotriva închiderii mănăstirii, iar clopotnița din centrul Chișinăului a fost aruncată în aer, în timp ce Catedrala a fost transformată în sală de expoziții. 

Ura? În ce limbă se scandează „Ura” la parade? În cadrul paradelor organizate de 9 mai sau de 1 mai socialiștii, dar și alte partide proruse organizează strigarea majorității lozincilor în limba rusă – „Pobeda!”, „Mî Pobedili!”, „Na Berlin!”, „Doloi fașistov!”. Una dintre aclamațiile cele mai frecvente este „Ura! Ura! Ura!” Dicționarele rusești spun сă acest cuvânt ar fi provenit de la nemțescul hurra sau de la lituanianul virai, ceea ce subminează  probabil intenția de a elogia supremația soldaților ruși. În limba română, limba majorității locuitorilor Republicii Moldova, ura înseamnă și un „sentiment puternic de ostilitate, atitudine dușmănoasă față de cineva sau de ceva”.