Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   „Diplomația” lui Dodon și ambasadorii…

„Diplomația” lui Dodon și ambasadorii tăcerii

Marți, 11 februarie a.c., Igor Dodon a ieșit în fața ambasadorilor R.Moldova și le-a tras mâța pe spinare, în cel mai nediplomatic mod.

„Funcția de ambasador nu este funcția de a trimite pe cineva la pensie, la odihnă sau la sanatoriu cum era primit la noi anterior, la un loc mai călduț. Și eu spun destul de sincer aici și foarte dur – noi așteptăm de la voi rezultate. Nu sunteți la odihnă în afara țării”, s-a răstit președintele statului în adresa ambasadorilor adunați la Chișinău pentru o ședință-fulger, pentru care ambasadorii au străbătut mii de kilometri, din Japonia, China, dar și din statele europene.

Cuvintele grele, ca niște bucăți de pavaj de la președinție, cădeau peste capetele aplecate ale ambasadorilor. Nimeni nu-l privea în față. Unii – de rușine, alții – de deznădejde. Pe mulți dintre ei îi cunosc personal, i-am întâlnit timp de 30 de ani pe la diferite acțiuni, prin diferite capitale ale lumii. Despre unii știu că au studii selecte, experiență diplomatică extinsă, biblioteci serioase în lista de cărți citite și abilități de muncă.

De ce stau ambasadorii cu școli diplomatice și ani de muncă gârboviți în fața unui președinte semidoct care-și face imagine pe Youtube? Poate așa scrie în fișa de post a președintelui și a diplomaților? Nu.

Dacă ne uităm în atribuțiile președintelui R.Moldova, art. 77 din Constituție spune că „Președintele R.Moldova reprezintă statul și este garantul suveranității, independenței naționale, al unității și integrității teritoriale a țării” și nu are atribuții de a umbla la ședințele Guvernului, nici ale ministerelor. Iar dacă umblă, nu este prerogativa sa să-i certe, nici să le măsoare performanța. De atribuțiile ambasadorilor trebuie să se preocupe ministrul de Externe, care potrivit Regulamentului stabilit de lege „coordonează activitatea misiunilor diplomatice ale R. Moldova în străinătate”. Dar ministrul tăcea, iar Dodon jignea.

Pe pagina de Youtube cu numele „Președintele Igor Dodon” a fost plasat un video care așa și este intitulat: „Ambasadorii R. Moldova nu sunt la odihnă sau la pensie”. În acest fragment, selectat în mod special de Igor Dodon, el explică de ce crede că ambasadorii dorm și lenevesc: „Dacă să punem un indicator la fiecare ambasadă, câți investitori ați atras în R.Moldova și care este dinamica schimbului comercial, o să vedeți că nu fiecare dintre dvs. o să aveți cu ce să vă lăudați. (…) Fiți mai proactivi. Insistați la președinte, la ministru – să vină la foruri bilaterale”. Da, asta e: Dodon vrea bani și vizite în cancelarii europene care nu s-au întâmplat, dar cine e vinovat?

Din alte surse am înțeles că Igor Dodon e de-a dreptul mâhnit, că la final de mandat el așa și nu a reușit să viziteze semeț cancelariile vecinilor și cancelariile europene. Da, e o mare problemă că și București-ul, și Kiev-ul, și multe alte capitale nu l-au primit pe Igor Dodon timp de aproape 4 ani. Dar asta nu a fost problema diplomaților, de vreme ce în toți acești ani toți premierii pe care i-a avut statul lui Dodon au mers în vizite oficiale în zeci de capitale. În acest caz, reiese că problema e a lui Igor Dodon, nu a diplomaților.

Nu pun mâna în foc pentru niciunul dintre acești ambasadori. Dacă ei acceptă să lucreze în acest sistem și să asculte abuzurile verbale ale unui asemenea președinte – e problema lor. Dar, în calitate de cetățeană și contribuabilă, în numele cetățenilor din comunitatea ZdG, afirm că ne e tare dor de ambasadori vocali, de diplomați verticali, care să facă front comun împotriva unor lideri care se perindă pe la putere doar cu mâța-n sac și cu mâna-n haznaua publică.

A doua zi, Guvernul Chicu, chipurile, a demis un șir de ambasadori pe care Dodon i-a certat în ziua anterioară. Pe ambasadori așa și nu i-a auzit nimeni. Atâta timp cât oameni cu biblioteci și inteligență vor tolera să fie chemați și umiliți în public, lideri abuzivi ca Dodon vor crește, vor ocupa spații publice și se vor menține în ele, sfidând inteligența micilor plătitori de taxe. Rămânem de Gardă.