Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   De ce nu am urmărit…

De ce nu am urmărit prima ședință a noului legislativ?

Așa cum, de 30 de ani, urmăresc procesele politice din R. Moldova, am urmărit desigur și activitatea deputaților, în special primele ședințe ale noilor echipe parlamentare. Îmi era interesant, atât din punct de vedere profesional, cât și cetățenesc, să văd cum se va desfășura această primă ședință, cum se va simți noua minoritate parlamentară, după ce a fost majoritate, ce vor zice transfugii, renegații, decanii, dar și ce planuri și ce comportament vor avea cei din noua majoritate din Legislativ. Totuși, nu am urmărit prima ședință a noului Parlament. .

Luni, 26 iulie, pe la 9.45 (cu câteva minute înainte de ședință), a venit la redacție Mihail Chicot, trecut de 80 de ani, cu o mapă plină ochi de documente. Nu ne-a prevenit că vine, nu ne-am programat timp, erau multe altele de făcut. I-am zis că pot să discut doar câteva minute, pentru a vedea în ce constă problema și să vedem dacă am putea să revenim.

Mihail Chicot, la ai săi peste 80 de ani, a văzut tot trenul de fărădelegi și corupție, fiind deportat în copilărie, apoi revenit, pedepsit, avansat, descurajat, retrogradat, iar avansat. La finele anilor `90, a sperat că va scăpa de URSS, cu toate fărădelegile ei, și va trăi într-un sistem mai echitabil. Dar greul și umilințele abia au început atunci, odată cu nașterea R. Moldova.

Deci, ce l-a adus pe acest om, pe căldura asta, la vârsta asta, la redacție? O fărădelege. De ce vin vârstnicii, orfanii, oamenii cu dizabilități, cu probleme, traume și neputințe la ZdG? Redacția ZdG nu condamnă, nu pune la pușcărie, nu retrocedează bunurile furate, nu repară actele falsificate, nu oferă protecție, nu dă pensie, etc. Ei vin pentru că au fost deja la procuratură, la judecătorie, la minister, la consiliul raional, la primărie, în mod repetat, dar acolo nu li s-a rezolvat problema.

Mihail Chicot a venit cu o problemă de corupție veche, grea și periculoasă, în care se zbate de un deceniu. Nici măcar nu e problema lui, dar octogenarul Chicot consideră că trebuie să facă ceva în numele oamenilor care au suferit din cauza acestei probleme și au decedat. El crede că oamenii omorâți din cauza corupției trebuie răzbunați și de asta își dedică energia și timpul, chiar și pe caniculă, ca să facă ceva. Așa a ajuns la ZdG.

Mihail Chicot nu e nici pe departe singurul care a venit la redacție să semnaleze probleme de corupție, vechi și grele, pline de furturi din bunurile publice, de acte false, de indolența procurorilor și de cinismul judecătorilor.

Oameni cu mape, pungi, torbe pline de documente vin, zi de zi, la ZdG, mai mulți pe zi. Reporterii ZdG sunt pur și simplu asaltați de oameni cu drepturi încălcate, care nu au primit ajutorul necesar și prevăzut de lege în instituțiile statului. Reporterii nu reușesc nici să scrie despre toate, nici să le investigheze, nici să întrebe instituțiile publice despre inacțiuni, nici să obțină răspunsuri. Totodată însă, reporterii nu reușesc să renunțe la aceste cazuri, să plece acasă, după o zi de muncă, împăcați cu sine. Ei poartă mereu în minte și în suflet aceste plângeri și cazuri nerezolvate ale cetățenilor.

Din cauza asta reporterii deseori nu mai reușesc să se bucurie de propriile vieți, alături de cei dragi, căci mereu trăiesc problemele și grijile altora.

Deci, nu am urmărit prima ședință a noului legislativ în direct (am urmărit-o mai târziu), dar am o solicitare fermă la noua majoritate și la noua minoritate parlamentară: faceți ca instituțiile să funcționeze pentru cetățeni, faceți ca funcționarii care pun octogenarii pe drumuri din cauza cazurilor de corupție să fie demiși și pedepsiți conform legii, faceți așa ca oamenii care se adresează la primărie, minister, direcție, guvern, parlament, alte instanțe și instituții – să primească răspunsuri, pensii, justiție, explicații, informații și drepturi respectate.

Astăzi ZdG împlinește 17 ani. E al 8-lea legislativ pe care îl monitorizăm și în curând vom urmări activitatea celui de-al 13-lea guvern. Avem mai multă experiență ca oricând și rămânem de Gardă.