Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   OPINIE/ Cum îi apără Putin…

OPINIE Cum îi apără Putin pe rușii din țara sa, dar și pe cei din Ucraina?

De o săptămână, Vladimir Putin luptă, oficial, pe două fronturi – cel din Ucraina și cel din Rusia sa natală.

În Ucraina a pus în aplicare armament greu, tancuri și avioane de luptă, ostași din Armata rusă, dar și mercenari. În Rusia sa natală, luptă cu mâinile forțelor de poliție și de securitate, lovind fără cruțare în protestatari.

Cum vrea Putin să câștige două războaie pe care le-a declanșat simultan? Doar dacă ar fi complet lipsit de discernământ poate spera că acest lucru este posibil.

Să vedem cum a fost. Până la declanșarea războiului din Ucraina, Putin a lichidat numeroase formațiuni de opoziție, liderii fiind intoxicați, încarcerați sau omorâți.

Nu vom aminti aici de cazul Boris Nemțov sau de omorul jurnalistei Anna Politkovskaia, pentru că și cel mai recent, cazul Navalnîi, este unul emblematic.

În februarie 2021, după mai multe tentative de lichidare a lui Navalnîi, acesta a fost condamnat la închisoare. În discursul său din sala de judecată, Navalnîi a vorbit și despre proteste, considerate atunci cele mai ample din ultimii ani din Rusia. El și-a exprimat speranța că protestele vor continua. Așa s-a și întâmplat. Deoarece decizia instanței de judecată a revoltat Rusia, mii de cetățeni au ieșit în stradă în mai multe orașe, înfruntând gerul (era luna februarie într-o Rusie geroasă de felul său). Tuturor, însă, gerul iernii li s-a părut mai blând decât violențele nemaivăzute, la care protestatarii erau supuși de către forțele de ordine ale lui Putin.

Pentru că protestele nu încetau, izbucnind de fiecare dată când Rusia lovea cu arma sau cu piciorul în democrație și în drepturile omului, atunci când s-a desprimăvărat, în aprilie 2021, puterea rusă a blocat activitatea organizației lui Aleksei Navalnîi, calificând-o drept „extremistă” și plasând-o de rând cu Al-Qaida. De altfel, și ONG-ul „Memorial”, cea mai veche organizație de apărare a drepturilor omului din Rusia, a fost scoasă în afara legii, pe motiv că ar fi încălcat legea privind „agenții străini”.

Tot din 2021, Ministerul Justiției al Federației Ruse refuză să înregistreze oficial Partidul „Rusia Viitorului”, o formațiune mai veche, reformată în 2018 de către liderul opoziției, Aleksei Navalnîi. Potrivit informațiilor făcute publice de către fondatorii partidului, „Rusia Viitorului” este o formațiune care se opune președintelui Vladimir Putin și Partidului de guvernământ „Rusia Unită”, condus de Dmitri Medvedev, susținător fidel al președintelui Putin, dar și vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, o parte a administrației prezidențiale responsabilă de politicile de securitate.

Spre deosebire de „Rusia Unită” (formațiune pro-președintele Putin), „Rusia Viitorului” susține descentralizarea puterii în Rusia, reducerea numărului de oficiali guvernamentali, lustrarea celor responsabili de represiuni politice, reducerea influenței președintelui, dar și transformarea Rusiei în republică parlamentară, diminuând astfel puterea președintelui în acest stat.

„Rusia Viitorului”, formațiune pe care Ministerul Justiției din Rusia refuză să o înregistreze, pledează pentru reducerea intervenției guvernului în economie, excluderea cenzurii, dar și pentru sistarea activității mijloacelor de informare guvernamentale. „Rusia Viitorului” își propune să devină un partid pro-justiție și anticorupție.

Deși Putin a luptat ani la rând împotriva opoziției din țara sa natală, lichidând lideri și organizații, războiul declanșat de el în Ucraina a consolidat forțele represate de puterea de la Moscova, care au deschis astfel cel de-al doilea front pentru liderul de la Kremlin. Cine, dacă nu în primul rând rușii, protestează în zeci de orașe rusești? Astăzi, puterea lui Putin bate fără rezerve în rușii din Rusia, dar și în rușii din Ucraina, deși declară periodic că de ei are grijă în primul rând atunci când atacă această țară.

Apropo, pentru informare sumară, 25% (o pătrime) din populația Kievului o constituie etnicii ruși. În toată Ucraina, circa 30% dintre cetățeni au declarat într-un sondaj că limba lor este rusa. Cum apără Putin rușii din Ucraina de „naționaliștii” ucraineni, atunci când bombardează fără discernământ Kievul și întreaga Ucraină? Cum îi apără? Omorându-i?