Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Cine a sabotat „Podul de…

Cine a sabotat „Podul de Flori” din 6 mai 2020

În ziua în care se împlineau 30 de ani de la primul „Pod de Flori” de pe Prut, un convoi de 20 de camioane cu echipamente medicale în valoare de 3,4 milioane de euro, donație din partea României pentru poporul R. Moldova, urma să traverseze Prutul și să ajungă la Chișinău, în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), pentru a oferi cu generozitate 500.000 de măști FFP2, 25.000 de combinezoane, dar și consumabile pentru asigurarea unui tratament cât mai eficient pacienților afectați de COVID-19.

La 6 mai, ajutorul așa și nu a ajuns la Chișinău, urmând să sosească a doua zi – pe 7 mai. Calcule simple arată că întregul ajutor destinat R. Moldova ar putea asigura tratamentul unui număr dublu de pacienți, în raport cu numărul actual al celor infectați.

Ajutorul vine în condițiile în care, până în ziua de 6 mai, în România erau confirmate 14.107 de cazuri de infectare cu coronavirus, numărul deceselor în urma infectării cu COVID-19 fiind de 858 de persoane. Deci, chiar dacă nu e simplu deloc în dreapta Prutului, România a identificat posibilități și resurse ca să sprijine R. Moldova în lupta cu consecințele noului coronavirus.

Dar această intenție frățească s-a ciocnit de numeroase piedici din partea oficialilor de la Chișinău. Ba că ajutorul ar fi fost unul întârziat, ba că România ar avea ce învăța de la R. Moldova și nu invers, uitând în acest sens că doar la noi o treime dintre cei infectați, cea mai mare cotă din lume, sunt angajați ai sistemului medical, ba că acest convoi umanitar ar trebui să fie total invizibil, chiar dacă este unul imens. Bineînțeles, toate aceste replici ostile sunt binecunoscute oficialilor români.

Chiar și așa, pe 6 mai, convoiul cu echipamente de protecție și produse sanitare a pornit din Piața Victoriei de la București spre Chișinău, R. Moldova. „Guvernul României face un gest umanitar de solidaritate pentru cetățenii R. Moldova”, a declarat cu acest prilej premierul Ludovic Orban. Să urmărim cu atenție ce vor declara oficialii de la Chișinău atunci când convoiul umanitar va ajunge la destinație.

Deci, convoiul a plecat ieri din Piața Victoriei și e așteptat de cetățenii R. Moldova în PMAN din Chișinău. Cel puțin, asta titrează o petiție colectivă, adresată Președinției R. Moldova, Guvernului și Primăriei Chișinău.

În petiția inițiată pe petitieonline.com se spune că cel mai impunător ajutor umanitar primit de R. Moldova de la începutul pandemiei ar trebui întâmpinat cum se cuvine – în PMAN, în semn de respect față de acest gest frățesc. Ieri, timp de câteva ore, sute de oameni din Chișinău, București, Milano, Londra, Bălți, Soroca sau Căușeni au semnat în sprijinul acestei idei, lăsând și mesaje de dragoste pentru România și pentru frații români care, în condiții dificile pentru ei, au decis să împartă cu cei din R. Moldova șansele lor de sănătate.

Cei care au semnat petiția mulțumesc României și explică de ce totuși convoiul umanitar ar trebui întâmpinat în PMAN: „Pentru că România merită”, „Apreciez înalt gestul fraților, în situația deloc ușoară pentru omenire. Sângele apă nu se face”, „Ca să nu se fure ajutorul și să nu fie vândut prin intermediul farmaciilor”…

Printre mesaje, sunt expuse și gânduri despre Dodon, Chicu sau Greceanîi. De ce spun asta, pentru a-i determina, poate, să citească și ei petiția, dar și mesajele semnatarilor, pentru a înțelege, până la urmă, ce înseamnă România pentru români.

În condiții de pandemie, autoritățile au un teren extrem de vast de activitate, loc în care își pot demonstra capacitățile și atașamentul față de cetățeni. Originea românească a R. Moldova nu ar mai trebui pusă la îndoială, în special astăzi, când este pusă la încercare viața fiecărui om.