• Cade Lupu, cade şi Filat?

  Cade Lupu, cade şi Filat?
  21 februarie 2013 | 15:13
  Descinderea “mascaţilor” de la Anticorupţie la Guvern şi la Fisc, exact în orele în care, în Parlament, liberal-democraţii votau, alături de comunişti, demiterea din funcţie a lui V. Plahotniuc, este un semn al puterii. Iar ceea ce a urmat în următoarele două zile, cu interceptarea telefonică, este un semnal de reconfirmare a acestei puteri.

  La o săptămâna, după demiterea lui Vlad Plahotniuc din funcţia de prim- vicepreşedinte al Parlamentului (patronul PD), am putut să ne convingem cu toţii că Plahotniuc nu este nici pe departe ceea ce părea, sau ceea ce se spunea despre el că este: un mare “julic” (afacerist), un controversat om de afaceri care învîrte milioane şi care ar fi de mai multă vreme în căutarea Interpolului, bănuit că ar fi implicat în tot felul de reţele şi scheme frauduloase de spălare de bani. O fi sau nu, nu avem ştire, instanţele tac, însă, faptul că este un personaj cu averi fabuloase nu o poate nega nimeni (unii zic că e multimilonar, alţii zic că e miliardar. Şi nu în lei). Lucrul cel mai curios, însă, care s-a întâmplat în această săptămână, e că Vlad Plahotniuc s-a dovedit a fi mai mult decât un controversat om de afaceri, Plahotniuc – şi asta s-a văzut, şi-a demonstrat, în premieră, “puterea”. Descinderea “mascaţilor” de la Anticorupţie la Guvern şi la Fisc, exact în ziua şi orele în care, în Parlament, PLDM vota, alături de comunişti, demiterea din funcţie a prim-vicepreşedintelui Plahotniuc, este un semn al puterii. Iar ceea ce a urmat în următoarele două zile, cu interceptarea telefonică, este un semnal de reconfirmare a acestei puteri. Plahotniuc din “subterană” s-a divedit a fi mult mai puternic, decât părea Plahotniucul de la vedere. Acesta a acţionat astfel, de parcă ar fi fost şeful unui serviciu de securitate sau de contraspionaj. Ceva, din “aria Putin”. Să fiu înţeles clar: nu sunt şi nici nu am de ce să fiu avocat nici celor de la Fisc, cu “maşini-beton” şi nici celor de la Guvern cu “banii de la nuntă şi cumetrie” în biroul de serviciu. Toate, după faptă. Dar pentru toţi, la fel. Fără selecţii. Indiferent de culoare politică, de clan, de ciolan, rang, funcţie, rudenie, buzunar, etc. Să se facă. Şi nu doar o dată la doi sau trei ani. Şi nu doar atunci, când nu le convine călcatul pe bătătură celor “mari şi tari”. Place sau nu place, dar modul în care s-a contra-acţionat în cazul demiterii lui Plahotniuc este şi el un soi de bantitism, pentru că, până la urmă, este aceeşi “razborcă” clasică (reglare de conturi) ca între interlopi.

  Încă nu se împuşcă

  Plahotniuc a căzut. Din funcţie, nu şi din calitatea sa de deputat. Şi nici din cea de prim-vicepreşedinte a unuia dintre partidele de la putere. Ce va urma?. Ce va fi mai departe cu acest “dom’ Plahotniuc”, care, deşi dat jos din vârful Parlamentului, mai are mandatul de deputat, care mai controlează cel de-al doilea (ca şi componenţă numerică) partid, aflat la guvernare, care se joacă şi mai departe în bani, care are câteva canale de televiziune, care are influenţă şi este bine ramificat în Procuratură, Anticorupţie, Comisia de Integritate, la “Fulger”, foarte posibil că şi la Securitate, şi în Paza de Stat, şi la Interne şi, nu-i exclus, că şi în Armată (?). Cineva a crezut că luîndu-i lui Plahotniuc funcţia, l-a făcut una cu pământul. Nu e chiar aşa. Din momentul în care PD-ul nu va renunţa la el, Plahotniuc rămâne acelaşi, indiferent de funcţie, pentru că va avea acoperirea unui partid politic aflat la guvernare. Oricât de mult ne-am dori să nu fie aşa, dar V. Plahotniuc este o problemă. Şi este o problemă a PD-ului, pe care PD-ul trebuie să şi-o asume şi să nu o transfere pe seama Alianţei sau electoratului, ameninţându-ne la orice pas cu anticipatele. Este gata PD-ul să-şi facă azi un proces de conştiinţă la nivel de lideri şi de partid? Este gata PLDM-ul să repete acelaşi gest – pentru că nu e scutit nici el de acelaşi păcat al corupţiei?. Şi – din solidaritate colectivă, chiar dacă nu a fost acuzat public de implicare în acte de corupţie, ar putea face acelaşi lucru şi PL-ul? Nu ştim. Deocamdată, toţi “trei”sunt în război. Încă nu se împuşcă, dar de la microfoane continuă să se “împungă”.

  Ghimpu cere demisia lui Filat

  “Cei trei” lideri aşa şi nu comunică între ei. Din declaraţiile preşedintelui Timofte aflăm că doar el (în regim închis, ce-i drept), mai comunică cu dânşii, dar, deocamdată, cu fiecare separat. Speră să-i poată reuni, într-o şedinţă comună, spre sfârşitul acestei săptămâni. Până atunci, PD şi PL s-r putea să aibă şi ei o claritate asupra noului Acord, AIE-3, elaborat de PLDM, pe care Lupu şi Ghimpu spun că încă nu l-au văzut, “dar în cazul în care va fi unul confortabil pentru toate părţile (şi PLDM, şi PD, şi PL) l-am putea accepta”, – a declarat, pentru un post TV, preşedintele de onoare al democraţilor, D. Diacov. Deci, semnele de întrebare rămân în continuare mari. Şi tensiunile la fel. Nici vizita (în premieră) la Chişinău, de la începutul săptămânii, a şefului diplomaţiei britanice, William Hague, alături de alţi doi miniştri de Externe, al Poloniei, Radosław Sikorski, şi al Suediei, Carl Bildt nu au făcut mai mult calm în mediul Alianţei. Nu s-au potolit spiritele nici după vizita de două zile în R. Moldova a premierului leton, Valdis Dombrovskis. Ambele delegaţii au venit să-şi exprime public sprijinul pentru Moldova în proiectul ei de integrare europeană. Summitul din toamnă de la Vilnius şi euro-integrarea au rămas, însă, la Chişinău, doar pe seama Externelor. “Liderii” sunt “pe front” şi o fac, fiecare în parte, pe marii cuţitari. Refuzul de marţi a şefului CNA, V. Chetraru, de a se prezenta pentru audieri (?!) în şedinţa Fracţiunii parlamentare a PLDM, l-a scos pe V. Filat din sărite. În şedinţa Guvernului, a doua zi, premierul a pus interdicţie pe intrarea lui Chetaru în Casa Guvernului, iar lui Octavian Ţâcu şi Ion Ciobanu de la PL, le-a amânat aprobarea pentru funcţiile de Ministru al Tineretului şi, respectiv, şef al Agenţiei “Moldosilva”. Reacţiile lui M. Ghimpu nu s-au lăsat aşteptate. Acesta i-a cerut premierului, în aceeaşi zi, să-şi prezinte demisia.

  7 Aprile sau 7 noiembrie?

  Cel mai confortabil în această situaţie se simt comuniştii. Aceştia se amuză, bat din palme, fac scenarii şi caută să provoace cu orice preţ anticipatele. Au început a da din coate şi socialiştii. Şi unii, şi alţii, se întrec în declaraţii. Socialiştii cer demisia Guvernului, comuniştii cer demisia lui Maian Lupu din prezidiul Parlamentului, iar, mai recent, Voronin a anunţat că nu va acorda sprijin nici Guvernului, în cazul în care V. Filat va cere reconfirmarea, în Parlament, a votului de încredere pentru cabinetul de miniştri. Cercul s-a închis. În situaţia care s-a creat, “cei trei”- după cum era şi de aşteptat, nu au pe cine conta mai mult decât pe ei înşişi (dacă, cumva, mai au nevoie unul de altul). Deocamdată, toţi trei declară că nu vor anticipate. Iar dacă-i aşa, atunci PD-ul ar trebui să lase la o parte supărările de fată mare (virgină), să uită de menajări şi confortul pentru Plahotniuc, PLDM să-şi facă şi el o revizie de imagine, iar PL-ul să-şi revede statutul pentru relaţiile pe interior cu cei doi aliaţi ai săi – PLDM şi PD. Liberalilor le stă cel mai bine pe rol de arbitru şi nu de avocat – ceea ce caută să facă deputaţii Valeriu Munteanu şi Ion Hadârcă şi încearcă uneori să facă şi Mihai Ghimpu, atunci când nu este depăşit de emoţii. Dintre cei trei, PL-ul are cel mai mult dreptul (moral) la acest rol. Şi trebuie să profite de el şi să-l valorifice mai mult decât a făcut-o până acum. Şi pentru imaginea sa, şi pentrtu imaginea Alianţei.

  Joi sau vineri comuniştii se pregătesc de o nouă ofensivă împotriva Alianţei. Vor cere în Parlament demisia lui M. Lupu. Dacă cade Lupu, următorul cine vine? Filat? Ori, circulă versiunea că Voronin ar putea schimba ordinea demiterii – Filat şi apoi Lupu. Şi, dacă pleacă Lupu şi Filat, ce mai rămâne să se întâmple?… Miroase a 7 Aprilie. Sau a 7 noiembrie?

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  În premieră, R. Moldova câștigă calificările Campionatului European de fotbal pe plajă

  Pentru prima dată în istorie, Moldova a devenit campioana calificărilor europene la fotbal pe plajă, Divizia B. Moldova a învins Estonia cu 4-1 în finala turneului care s-a desfășurat la Chișinău și este organi…
  În premieră, R. Moldova câștigă calificările Campionatului European de fotbal pe plajă

  Pfizer și Moderna cresc prețurile vaccinurilor vândute UE, pe măsură ce varianta Delta se răspândește

  Pfizer a crescut prețul vaccinului anti-COVID-19 cu mai mult de 25%, iar Moderna, cu mai mult de 10% în ultimele contracte de furnizare pentru Uniunea Europeană, în timp ce statele din blocul comunitar se confr…
  Pfizer și Moderna cresc prețurile vaccinurilor vândute UE, pe măsură ce varianta Delta se răspândește

  DOC/ Fostul judecător Oleg Sternioală a cerut strămutarea dosarului, în care cere anularea hotărârii CSM prin care a fost dat acordul să fie urmărit penal pentru îmbogățire ilicită, la o altă instanță egală în grad

  Fostul judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ) Oleg Sternioală se judecă de peste un an și jumătate cu Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), pentru anularea hotărârii prin care instituția și-a dat ac…
  DOC/ Fostul judecător Oleg Sternioală a cerut strămutarea dosarului, în care cere anularea hotărârii CSM prin care a fost dat acordul să fie urmărit penal pentru îmbogățire ilicită, la o altă instanță egală în grad

  Ex-ministrul Apărării Alexandru Pînzari, plasat în arest pentru 30 de zile în Penitenciarul nr. 13

  Ex-ministru al Apărării Alexandru Pînzari, reținut vineri în dosarul fostei Direcții nr.5 a MAI, a primit 30 de zile de arest, conform unei decizii dictate de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.
  Ex-ministrul Apărării Alexandru Pînzari, plasat în arest pentru 30 de zile în Penitenciarul nr. 13