Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Nepolitizarea procesului de judecată „Diaspora…

Nepolitizarea procesului de judecată „Diaspora vs. R.Moldova”. „Acest proces este al cetățenilor și pentru cetățeni, indiferent de preferințele politice ale fiecăruia”

Grupul de inițiativă responsabil de procesul de judecată „Diaspora vs. R.Moldova” a venit cu o declarație privind situația creată la alegerile pezidențiale și felul în care le-au fost încălcate drepturile de cetățeni ai R. Moldova:

„Fiecare cetățean al R. Moldova are dreptul la vot, care este consfințit în articolul 38 din Constituție. Autoritățile sunt obligate să creeze condiții pentru realizarea acestui drept.

La 21 noiembrie 2016, pentru prima dată în istoria R. Moldova, un grup de cetățeni care se află peste hotarele țării a atacat în judecată Guvernul și Comisia Electorală Centrală pentru că la turul doi de scrutin al alegerilor prezidențiale din 13 noiembrie 2016 le-a fost lezat dreptul la vot. Acești cetățeni nu și-au putut exercita dreptul de vot din cauza organizării proaste a alegerilor și epuizării buletinelor de vot.

Această cauză este importantă atât pentru cetățenii R. Moldova aflați în străinătate, cât și cei care se află pe teritoriul țării. Ea reprezintă o acțiune cetățenească de reclamare a dreptului la vot.

Subliniem că în instanța de judecată este discutată doar încălcarea dreptului individual la vot, indiferent de opțiunea politică. În această cauză nu se examinează vreo chestiune legată de partide ori interesele concurenților electorali.

În acest moment istoric, solicităm susținerea tuturor cetățenilor din țară și de peste hotare și a întregii societăți civile din Moldova. Totodată, precizăm că procesul este al cetățenilor și pentru cetățeni, indiferent de țara de reședință sau preferințele politice ale fiecăruia. De aceea, este foarte important să-l păstrăm în afara politicului. Nu dorim politizarea acestui proces de judecată. Prin urmare, solicităm tuturor concurenților electorali și exponenților politici să se abțină de la acțiuni în legătură cu această cauză”.

Semnatarii declarației:

Veronica Botnaru, Bologna, Italia
Anastasia Condruc, Barcelona, Spania
Elena Dragalin, Philadelphia, USA
Oxana Greadcenco, Amsterdam, Olanda
Sergiu Ignat, Montreal, Canada
Andrei Lefter, Veneția, Italia
Alexandru Levițchi, Paris, Franța
Viorica Munteanu, Londra, Marea Britanie

Tatiana Nogailîc, Roma, Italia 
Corina Solomon, Montreal, Canada
Ion Șpac, Dublin, Irlanda
Cristina Țaranovici, Barcelona, Spania
Dumitru Vicol, Londra, Marea Britanie
Cristian Zara, Copenhagen, Danemarca.