Curtea Constituțională nu va examina sesizarea de retragere a cetățeniei lui Băsescu: „Legalitatea retragerii cetăţeniei este de competenţa instanţelor judecătorești”

Curtea Constituţională (CCM) a restituit deputatului Grigore Cobzac sesizarea depusă la 6 ianuarie, privind decizia lui Igor Dodon de a retrage cetățenia R. Moldova de la Traian Băsescu. Potrivit CCM, sesizarea a fost depusă „cu încălcarea competenţei stabilite expres de Legea cetăţeniei R. Moldova”.

Astfel, Curtea a indicat că articolul 41 din Legea cetăţeniei R. Moldova nr.1024 din 2 iunie 2000 prevede că decretul Preşedintelui R. Moldova, în problema cetăţeniei, poate fi atacat în Curtea Supremă de Justiţie în termen de șase luni de la data intrării în vigoare.

„Prin urmare, legalitatea retragerii cetăţeniei lui Traian Băsescu este de competenţa exclusivă a instanţelor judecătorești. În acest context, Curtea a menţinut jurisprudenţa sa anterioară. CCM soluţionează numai probleme ce ţin de competenţa sa. Dacă în procesul examinării apar chestiuni de competenţa altor organe, Curtea remite acestora materialele sau comunică faptul părţilor şi organelor interesate, dând explicaţiile de rigoare”, transmit reprezentanții CCM, într-un comunicat de presă.

Menționăm că, Traian Băsescu, fostul președinte al României, a anunțat că își caută un avocat pentru a merge în instanță împotriva lui Igor Dodon, care i-a retras cetățenia R. Moldova.

Amintim că, la 3 ianuarie, Igor Dodon a semnat decretul prin care lui Traian Băsescu i-a fost retrasă cetățenia R. Moldova, acordată de fostul președinte Nicolae Timofti. Mai mulți politicieni de la Chișinău au criticat gestul președintelui. Deocamdată, premierul Pavel Filip și președintele Parlamentului, Andrian Candu, nu au avut o reacție la decretul lui Dodon. Nici liderii partidelor de guvernare, Vlad Plahotniuc, președinte PD, și Mihai Ghimpu, președintele PL, partid care militează pentru unirea R. Moldova cu România, nu au comentat acțiunile de ieri ale lui Igor Dodon.

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Domnica dela Bălți

    REMEMBER: ALEGERI FURATE – ALEGERI FRAUDATE !
    DONDON teroristul ucigaș de unioniști de la anul 1990 încoace nu a câștigat alegerile din 13 nov.2016 în Moldova de Est. Majoritatea românilor est-moldoveni au votat pro-Europa. Doar circa o jumătate de est-moldoveni au ieșit la alegeri. Distribuirea reală ar fi fost pt. Sandu – 65 %, iar pt. Dondon, poate 35 %, dar prin manipulare, fraudare și furt, mafia oficială neo-comunistă anti-națională, anti-românească, anti-unionistă, anti-europeană a inversat și a schimbat rezultatul final. Deci, actualmente Dondon este doar un PSEUDO-președinte impostor imaginar a circa 15 % din populația Moldovei de Est /ocupanții extremiști / și în nici un caz nu reprezintă votul majorității din actuala RM, fosta provincie românească interbelică Basarabia în baza “Actului Unirii” pt. TOTDEAUNA cu România votat de majoritatea deputaților din Sfatul Țării din Chișinău la 27 martie 1918. Peste câteva luni de zile Curtea Europeană a Drepturilor Omului a Consiliului Europei de la Strasbourg va tranșa această catastrofă națională a RM și va restabili în funcția de Președinte pe Maia Sandu, care a câștigat cinstit și corect alegerile din 13 nov. 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *