Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   «Votul de aur», dosarele şi…

«Votul de aur», dosarele şi dreptul la revoluţie

Veaceslav Platon
Veaceslav Platon

Un interviu cu deputatul AMN, Veaceslav Platon, suspectat că ar deţine «Votul de aur», necesar comuniştilor la alegerile preşedintelui R. Moldova, programate pentru 20 mai. Dle Platon, aţi lipsit din R. Moldova în ultimii doi ani. Din ce motive?

Aici nu am afaceri deosebite şi nu am avut nevoie să fiu în Moldova.

Dar ce activităţi aveţi acum?

Sunt deputat. În conformitate cu legislaţia în vigoare, am demisionat din alte activităţi, atunci când am devenit parlamentar.

Ce veţi face din această funcţie? Ce puteţi realiza, or, fiind ales al poporului va trebui să răspundeţi aşteptărilor alegătorilor dvs…

În R. Moldova, e un mare decalaj între lege şi realitate. Legile scriu una, iar realitatea e cu totul alta. Situaţia e aceeaşi, atât în viaţa socială, cât şi în cea politică. Sarcina mea e ca să contribui la reducerea acestor diferenţe dintre lege şi aplicarea ei. La noi toată lumea vorbeşte frumos despre eurointegrare, dar R. Moldova păşeşte în cu totul altă direcţie. Toată lumea e obişnuită deja că de la tribună se spune una, iar în realitate are loc cu totul altceva. Oamenii încept să aceepte asta ca pe un fenomen firesc.

Dar ce fel de afaceri aţi avut sau mai aveţi dvs.?

Am avut mai multe companii juridice în afara R. Moldova. Dar, în legătură cu alegerea mea în funcţie de deputat, am transmis afacerea mea unor parteneri de business.

Cum explicaţi transferul dvs. de pe locul 60, din lista electorală a AMN, pe locul 11?

Despre faptul că voi deveni deputat se ştia cu jumătate de an mai devreme. Discutasem acest subiect cu preşedintele AMN, Serafim Urechean, care a salutat decizia mea. Despre aceasta, bineînţeles, au aflat şi oponenţii noştri care au şi demarat urmărirea mea, iniţiindu-mi o serie de dosare penale, absolut fictive. Se întâmpla acest lucru prin luna ianuarie 2009. A fost o acţiune politică, având scopul exclusiv de a denigra partidul din care fac parte.

Aţi cumpărat sau nu locul 11 pe lista electorală a AMN?

Poţi să vorbeşti orice, dar cum poţi demonstra, dacă nu ai văzut. Ştiu că se vorbeşte despre mine că aşi fi conjuncturist.

Ce acuzaţii vi se aduc în aceste dosare?

Sunt bănuit de implicare în furturi în proporţii deosebit de mari.

Ce fel de furturi, anume?

Habar nu am. Procuratura municipiului Chişinău a intentat acest dosar, fiind încălcate toate normele procesuale. Acuzaţia mi-a fost adusă în urma declaraţiilor unui kolhoznic dintr-un sat din Cimişlia care a povestit că cineva l-ar fi contactat telefonic. Nişte persoane necunoscute, din oraşul Kiev. L-au chemat la o întrevedere de afaceri. El a plecat. Acolo l-au plimbat prin restaurante şi prin cluburi de noapte. Pe urmă s-a apropiat un tânăr, pe nume Veaceslav Platon, care, dintr-o valiză, ar fi scos mape întregi de documente care, chipurile, demonstrau activitatea sa criminală, propunându-i să participe în afaceri criminale. El, însă, ca un cetăţean onest, a revenit în Moldova şi a povestit totul organelor de drept.

Îl cunoaşteţi pe acest om?

Nu îl cunosc, nu am auzit despre el şi nu l-am văzut vreodată. Dar, în temeiul declaraţiilor acestuia, a fost eliberată o sancţiune despre arestul meu, care a fost transmisă la Interpol.

V-a găsit sau nu Interpolul?

În tot acest răstimp am fost la Moscova. Nu am fost căutat şi găsit de nimeni. Nu au sosit citaţii nici la locul de trai, nici la locul de muncă. Avocaţii mei nu au fost informaţi.

La ce etapă se află acum acest dosar?

E un dosar tehnic care a avut un singur scop – ca să fiu dat în căutare prin Interpol, pentru a demonstrea că în cadrul AMN sunt persoane cu biografii criminale. A fost o acţiune de imagine, organizată de PCRM.

Potrivit presei, în 2001, aţi fost totuşi arestat. Ce fel de acuzaţii vi se aduceau atunci?

Acel arest nu era legat de activitatea politică. Aveam, pe atunci, un partener suspect care a considerat , după cum se întâmplă frecvent, să mă deposedeze de afacere.

Vă cunoaşteţi cu Oleg Voronin?

Nu.

A pretins sau nu acesta la businessul dvs.?

Nu cunosc nimic despre astfel de cazuri. Nu deţin date că Oleg Voronin ar fi pretins la vreo proprietate care îmi aparţine.

Unele ziare au scris că aţi fi fost implicat în activităţi de «captare» a busenessului unor oameni de afaceri. Cât adevăr conţin aceste declaraţii?

Arătaţi-mi cel puţin un om de afaceri căruia eu i-aş fi luat businessul. Aşi vrea să-l văd şi eu. Toţi vorbesc despre asta, dar victime nu există.

Pe 20 mai vom asista la alegerea preşedintelui R. Moldova. Ce a decis fracţiunea dvs.?

A fost anunţat demult – nu vom participa la alegeri.

Dar ce credeţi despre apariţia celui de-al doilea candidatla funcţia de preşedinte?

E un truc tehnic. Orice fel de alegeri pot avea loc doar în condiţiile în care sunt cel puţin doi candidaţi. Este clar că, deşi e înaintat de PCRM, comuniştii nu vor vota în favoarea lui Groppa. Toţi vor vota pentru Greceanâi, chiar şi cei care l-au propus.

Despre dvs. s-a vorbit cel mai frecvent că aţi fi un potenţial trădător. Declaraţi, însă, că ar fi imposibilş acest lucru. Aţi auzit cumva despre alţi potenţiali deţinători ai «votului de aur»?

Dacă faci presupuneri neîntemeiate, e ca şi cum ofensezi pe cineva. Când văd cum sunt ofensat eu, nu vreau să particip la astfel de trucuri în raport cu alţii.

Dar din ce cauză aţi ales anume acest partid pentru activitatea dvs. politică?

Pentru că principiile şi ideologia acestui partid îmi sunt mai apropiate. Îl cunosc demult pe Serafim Urechean. Este un om cumsecade. El a rezistat în faţa mai multor campanii de denigrare, iar acest fapt demonstrează că este curat în faţa legii. El a fost supus unor mari presiuni, unor controale exigente, au fost arestaţi subalternii săi, pentru a scoate dovezi şi probe împotriva lui Urechean, dar nu au găsit nimic.

Dar ce se întâmplă în dosarul «killerului» care, la indicaţia lui Urechean şi Pleşca, urma să-l asasineze pe Iurie Roşca?

Acest scenariu cu killer ar fi suficient, într-o societate normală, pentru a-i demite pe toţi responsabilii organelor de drept şi pe curatorii acestora. Acest caz demonstrază cinismul şi capacitatea organelor noastre de drept de a intenta dosare false oricărui oponent politic al puterii. Acest caz demonstrează că sistemul nostru de drept e într-o putrefacţie profundă.

Unde eraţi pe 7 aprilie 2009?

La Moscova.

În urma acelor evenimente mai rămân în arest cel puţin 9 persoane. Care e soarta lor de mai departe, în opinia dvs.?

Toţi vor fi eliberaţi. Cred că în scurt timp.

Care ar putea fi rezultatele unor eventuale alegeri anticipate?

După alegerile din 5 aprilie eu am înţles un singur lucru: electgoratul de aici nu poate fi înţeles la nivelul minţii. Din această cauză e greu să prognozezni ceva. În activitatea mea eu sunt obişnuit să mizez pe logică, dar în cazul R. Moldova logica este un fenomen inutil.

Ce aţi făcut în campania electorală? Aţi sesizat fraude? Nereguli?

Nu mă aflam în Moldova în acea perioadă şi nu m-am ciocnit de acest fenomen, dar, desigur, provoacă semne de întrebare creşterea numărului de votanţi, cu circa 10%, în timp ce mortalitatea a depăşit natalitatea.

Aţi votat?

Da, la Ambasada R. Moldova în Federaţia Rusă. Am fost uimit că erau foarte puţini alegători acolo.

Sunteţi cetăţean al R. Moldova?

Am dublă cetăţeni, rusă şi a R. Moldova.

Vă deziceţi de cetăţenie dublă sau de mandatul de deputat?

Am depus cererea de refuz a cetăţeniei FR, dar, după cum mi-au spus la Ambasada FR, detaşarea de această cetăţenie prevede o procedură îndelungată şi dificilă, care poate continua ani de zile. S-ar putea întâmpla ca această procedură să depăşească durata mandatului meu.

Vorbiţi, în special, ruseşte…

Pentru că am făcut studiile în Rusia, soţia mea e de acolo, iar, în prezent, familia mea e acolo.

Cum calificaţi acuzaţiile pe care le aduce guvernarea la adresa opoziţiei şi a României, în urma protestelor din 6-7 aprilie?

Eu cred că acesta a fost un bunt al celor care nu au fost auziţi, ani în şir. A fost un protest al oamenilor. Aşa s-au manifestat energiile acumulate de mai mult timp. Este regretabil că cineva a încercat să fure această Revoluţie, să o compromită. Mă întrebam, din ce cauză Marea Revoluţie din Octombrie, soldată cu milioane de victime, este elogiată de comunişti, iar tentativa de la 7 aprilie este blamată. Orice popor şi orice generaţie are dreptul la revoluţie şi nicio guvernare nu are dreptul să răpească revoluţia cuiva.

Credeţi că nu a existat un scenariu?

Fiecare scenariu are un început şi un sfârşit. Dacă ar fi existat un astfel de scenariu, el ar fi fost dus la bun sfârşit. Toţi erau pierduţi în acele zile, iar acest lucru demonstra că lucrurile s-au produs exprompt.

Veţi vota sau nu la 20 mai?

La noi, în Moldova, nu ştiu de ce, oamenii sunt obişnuiţi să măsoare lucrurile după propria lor măsurătoare. E o mare descoperire pentru mine să constat cât de lipsiţi de caracter şi de principialitate sunt, în mare măsură, oamenii de la noi. Ei trăiesc cu ziua de azi şi sunt indiferenţi total faţă de viitorul lor şi al copiilor lor. Repet, nu contează cine sunt candidaţii, ci care forţe politice promovează aceste candidaturi. Noi vrem o putere decentralizată şi condiţii democratice.

Dar în Rusia, cetăţeanul căreia sunteţi, puterea e la fel într-o singură mână. Cum este tolerat acolo acest fenomen?

Credeţi că ruşii şi Rusia nu suferă. Ba suferă şi foarte mult. Şi acolo se înţelege greu că pentru prosperarea democraţiei este nevoie de o opoziţie puternică.

Vă mulţumim.

ZdG