Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Mai departe, mai rapid: avansăm…

Mai departe, mai rapid: avansăm împreună

276-stefanfule-fotoStefan Fule, Comisar pentru Extindere şi Politică de Vecinătate al UE:

R. Moldova este un vecin apropiat şi un partener important al UE. Relaţiile noastre s-au intensificat pe parcursul ultimelor luni şi acest fapt nu este surprinzător, având în vedere că Guvernul R. Moldova a plasat obiectivul de integrare europeană în topul priorităţilor.

Acest lucru e de importanţă strategică – nu doar pentru că va aduce stabilitate în zona noastră de vecinătate, dar şi pentru că va aduce ţării voastre şi vouă, cetăţenilor, multe beneficii tangibile. În calitate de Comisar UE pentru Extindere şi Politică de Vecinătate, constat acum oportunitatea dezvoltării mai rapide a relaţiilor UE—Moldova.

Mai mult de 10 ani am lucrat împreună pentru a consolida relaţiile noastre. Am reuşit să aducem cetăţenii noştri mai aproape unii de alţii. Împreună, am promovat afacerile şi investiţiile şi am dezvoltat cooperarea în domeniul Politicii Externe şi de Securitate. Recent, am lucrat împreună pentru aderarea Moldovei, în calitate de membru cu drepturi depline, la Comunitatea Energetică, deschizând astfel calea pentru integrarea deplină a ţării în piaţa energetică a UE. Dar se poate face mai mult. În decursul mandatului meu de 5 ani, în calitate de Comisar, voi depune eforturi pentru a ajuta Moldova să culeagă roadele unei relaţii mai strânse cu UE.

La începutul anului am lansat negocierile privind ambiţiosul şi amplul Acord de Asociere UE—Moldova. Acest Acord va aduce R. Moldova, în mod semnificativ, mai aproape de UE, atât politic, cât şi economic. Aştept ca încheierea acestor negocieri să aibă loc cât mai curând posibil.

Cu toate acestea, trebuie să tindem spre mai mult. Când ţara dvs. va fi pregătită, putem începe negocierile pentru integrarea economică deplină. Pentru aceasta ar trebui să  stabilim o aşa-numită zonă profundă şi cuprinzătoare de comerţ liber, ca parte a Acordului de Asociere. Moldova va avea de câştigat în urma acestuia. Întreprinderile din Moldova vor avea acces sporit pe piaţa UE, care e cea mai mare piaţă din lume şi cea mai prosperă piaţă unică. Pentru a beneficia pe deplin de aceasta, Moldova va trebui să pună în aplicare reformele structurale şi să alinieze reglementările sale economice şi comerciale cu cele ale UE. Un astfel de efort va face economia R. Moldova mult mai competitivă la nivel global, iar aceasta va atrage investiţii, va oferi locuri de muncă, atât de necesare astăzi.

Sunt conştient de faptul că o mai mare libertate de a călători în UE este foarte importantă pentru cetăţenii R. Moldova. În ultimii ani, am reuşit să reducem sau chiar să eliminăm taxele de viză pentru unele categorii de cetăţeni, acordând vize cu intrări multiple sau pentru călătorii în grup. Ne vom strădui şi în continuare să simplificăm călătoriile în UE.
Moldova se confruntă astăzi cu provocări excepţionale. Pentru a le face faţă, e nevoie de reforme hotărâte. UE va susţine Moldova în aceste eforturi. Sprijinul nostru în continuare va fi unul substanţial. La 24 martie, am găzduit, la Bruxelles, o conferinţă care a reunit Guvernul de la Chişinău şi partenerii internaţionali, care au promis R. Moldova sprijin financiar de peste 1,9 miliarde de euro, până în 2013. Am discutat şi modalităţile optime de livrare a acestei asistenţe, concentrându-ne asupra principalelor reforme şi obiective comune. Cu această ocazie, am convenit să majorăm cu 75% asistenţa bilaterală a UE pentru Moldova.

Moldova face progrese încurajatoare în domeniul drepturilor omului şi a valorilor democratice, care stau la baza relaţiei noastre. O societate care ţine la aceste valori le permite oamenilor să-şi valorifice potenţialul în sfera politică, socială, culturală sau prin intermediul afacerilor şi investiţiilor. Acesta este motivul din care, în calitatea mea de prieten apropiat şi consecvent al Moldovei, voi continua să  insist asupra progresului în acest domeniu. Dialogul bilateral privind drepturile omului, stabilit de curând între UE şi Moldova, ne va ajuta să transformăm acest obiectiv în realitate.

În acelaşi spirit menţinem angajamentul nostru de a sprijini eforturile multilaterale pentru identificarea unei soluţii în problema transnistreană, cu respectarea deplină a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a R. Moldova.
Istoria Europei din secolul trecut ne învaţă că prosperitatea şi stabilitatea depind de o cooperare strânsă între vecini. Moldova se va confrunta cu numeroase provocări în următorii ani. Dar nu va fi singură. Ca un partener constant şi ferm, UE este hotărâtă să ajute R. Moldova în eforturile sale de a-şi consolida democraţia şi prosperitatea  cetăţenilor săi.