Principală  —  RECOMANDAT   —   VIDEO/ Unde se duc banii…

VIDEO Unde se duc banii din publicitate? Presa și asociațiile de business răspund

Comunitatea de afaceri și mass-media independentă. Atelier de edificare; Foto/ZdG;
Foto ZdG;

Mai mulți reprezentanți ai presei independente, ai asociațiilor de afaceri și ai partenerilor de dezvoltare s-au întâlnit joi, 16 noiembrie, la un atelier organizat de ZdG, în care au fost abordate subiecte ce țin de responsabilitatea socială a presei și afacerilor, precum și de nevoia colaborării reciproce într-un mod onest și transparent. 

Tendințele consumului informațional în R. Moldova, cele mai populare și cele mai responsabile instituții media, audiențele trucate, furtul de conținut media și trasabilitatea banilor din bugetele de publicitate ale companiilor – au fost temele de bază puse în discuție.

Presa de investigații nu este o afacere, dar este un aport la dezvoltarea democrației,  la care trebuie să participăm toți”

ZdG a lansat acest dialog pentru a aduce împreună reprezentanții mass-media independente și asociațiile de business – să discute împreună nevoile de promovare, de dezvoltare și de cooperare. Pe de o parte, bugetele de publicitate se duc la instituții media controlate de Federația Rusă ori de către politicieni obscuri, pe de altă parte, presa independentă are tot mai multe sarcini de a elucida problemele ce țin de corupție și drepturile omului, fără niciun sprijin. 

„Discuția noastră este despre ce fel de presă face bine în societate, ce fel de afaceri fac bine în societate și cum putem construi  împreună o societate mai bună. Sloganul «Arată ce faci bine. Arată bine ce faci» e despre noi toți”, a declarat Alina Radu, directoarea ZdG și organizatoarea evenimentului.

Alina Radu, directoare Ziarul de Gardă; Foto/ZdG;

„În activitatea noastră am avut foarte multe cazuri când ni s-au adresat după ajutor oameni de afaceri și instituții financiare în momentul când au avut dificultăți. Atunci ei au considerat că presa i-ar putea ajuta, i-ar putea susține sau ar putea explica societății problemele acestora. Presa independentă este foarte solicitată atunci când societatea are probleme și este ignorată atunci când redacțiile au probleme de dezvoltare sau financiare”, a mai declarat Alina Radu. 

Reprezentanții instituțiilor independente de media prezenți la eveniment (ZdG, Jurnal TV, TV8, Agora, SP, Newsmaker, Diez, Zona de Securitate) au accentuat cele mai evidente probleme pentru redacții: concurența neloială,  furtul de conținut, redistribuirea emisiunilor rusești, fără a crea produse media autohtone și audiențele trucate. Datele prezentate arată că unele instituții media aflate în topul audiențelor și care atrag bugete mari de publicitate nu au redacții, nici echipe calificate de jurnaliști, doar câteva persoane care se ocupă cu furtul de texte de la alte redacții.  

Ca și reper pentru verificarea autenticității unui portal media, a fost prezentat proiectul PressCheck, care vine în ajutorul companiilor ce își propun să colaboreze cu instituțiile media de calitate, oferind 10 criterii simple de evaluare. 

„Este foarte greu să lucrezi pe o piață pe care instrumentele care ar trebui să te ajute sunt manipulate”

Mariana Rață, jurnalistă TV8; Foto/ZdG;

Prezentă la eveniment, jurnalista TV8, Mariana Rață, a reiterat problema cronică a măsurărilor de audiență, prezentând date și cazuri despre cum sunt trucate audiențele. „Este foarte greu să lucrezi pe o piață pe care nu există reguli. Este foarte greu să lucrezi pe o piață pe care instrumentele care ar trebui să te ajute să te poți vinde sunt manipulate”, a declarat jurnalista. Ea a prezentat detalii, cifre și date despre cum bugetele de publicitate ajung să fie distribuite la posturile TV controlate de Federația Rusă.

„Cred că e pentru prima dată când am avut un eveniment dedicat discuțiilor despre problemele pe care le are media, problemele de finanțare din perspectiva publicității. Mă bucur că am avut această discuție și am văzut că problemele sunt aceleași, indiferent de tipul media și forma de organizare a acesteia.

Cel mai important lucru care s-a întâmplat este că am stabilit un contact cu oamenii de afaceri și ei sunt deschiși să înceapă discuțiile. Sper ca soluțiile să vină în scurt timp”, a conchis Mariana Rață.

„Doar prin unitate vom reuși să schimbăm lucrurile spre bine”

Adrian Buraga, director Jurnal Tv; Foto/ZdG;

„Mă bucur că am înțeles toți că avem o problemă și ne-am adunat să vorbim despre ea. Am început să spunem ce se întâmplă și unde pleacă banii din publicitate, a spus directorul Jurnal TV, Adrian Buraga, făcând referire la agențiile de publicitate și casele de vânzări care intermediază bugetele de milioane de euro ale companiilor, îndreptându-le către televiziunile rusești care retransmit emisiuni în R.Moldova fără a avea cheltuieli de producere sau către agregatoarele de știri care nu au reporteri. În același timp, instituțiile media care dețin echipe de zeci de jurnaliști și creează emisiuni și conținut de calitate rămân la bugetele de promovare ale  micilor întreprinzători.

„Concluzia zilei de astăzi este că doar prin unitate vom reuși să schimbăm lucrurile spre bine. Am văzut mult interes din partea mediului de afaceri și asta ne bucură. Cel mai îmbucurător este că am stabilit deja o întâlnire cu mediul de afaceri pentru acest sfârșit de lună”, a conchis Buraga.

„Atunci când ne bucurăm de niște procese democratice și de niște drepturi respectate, trebuie să ne bucurăm și să-i susținem pe cei care luptă  pentru dezvoltarea democrației”

„Vrem ca liderii asociațiilor de business să transmită aceste mesaje tuturor membrilor asociațiilor de afaceri, pentru ca toți să conștientizeze că atunci când ne bucurăm de niște procese democratice și de niște drepturi respectate, trebuie să ne bucurăm și să-i susținem pe cei care luptă pentru drepturile omului, pentru combaterea corupției, pentru dezvoltarea democrației”, este mesajul Alinei Radu adresat în special Asociațiilor de Afaceri prezente la eveniment – Asociația Investitorilor Străini, Asociația Investitorilor din România în R. Moldova și Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova, dar și afacerilor care au dat curs invitației de a participa la eveniment: OTP Bank, EFES Vitanta, FAN Transportation, Startup Moldova, Vinăria AlterEgo, BeSweet. La atelier s-au implicat activ și reprezentanții  Independent Media House, Public Media,  BATI. 

„Cred că o mare parte din companii nu cunosc destinația banilor din publicitate”

Ana Groza, directoarea executivă a Asociației Investitorilor Străini în R. Moldova; Foto ZdG;

„Am aflat informații pe care nu le-am cunoscut și cred că o mare parte din companii nu cunosc destinația banilor din publicitate. Vom livra aceste informații membrilor asociației și urmează o serie de întrevederi cu persoanele responsabile de finanțări și bugete pe publicitate, pentru ca ei să fie la curent unde merg mijloacele lor financiare atunci când contractează o casă media. Ne bucurăm că am manifestat deschidere de ambele părți”, a punctat Ana Groza, directoarea executivă a Asociației Investitorilor Străini în R. Moldova.

„Informația pe care ați furnizat-o este șocantă. Niciodată nu m-am gândit să analizez până la capăt unde ajung banii din publicitate”

„Informația pe care ați furnizat-o este șocantă. Niciodată nu m-am gândit să analizez până la capăt unde ajung banii din publicitate. Mentalitatea se schimbă dacă această analiză ajunge la managementul superior din companii.

Ar fi trebuit să fie prezenți aici cei mai mari furnizori de publicitate și toți cei care reprezintă business-urile europene și au angajamente să nu finanțeze războiul din Rusia. Admit că unele agenții de publicitate responsabile nu-și dau seama până la capăt ce se întâmplă”, a declarat la eveniment Ludmila Andronic, directoare afaceri corporative la Efes Vitanta Moldova Brewery. 

Ludmila Andronic, directoare afaceri corporative la Efes Vitanta Moldova Brewery; Foto/ZdG;

Potrivit Ludmilei Andronic, „cea mai importantă concluzie este că trebuie să ne cunoaștem și să nu mai stăm în paralel. Cei din afaceri nu prea înțeleg cum funcționează în realitate mass-media în R. Moldova, iar cei din mass-media, probabil, tot nu înțeleg până la capăt cum funcționează business-ul, de s-a întâmplat că s-au pierdut anumite legături și presa independentă a rămas cumva descoperită din punct de vedere financiar. Până acum nimeni nu ne-a arătat acest traseu”, a conchis aceasta. 

„Munca jurnalismului independent este mai importantă acum ca niciodată, nu doar în Moldova”  

David Smith, președintele Alianței Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova; Foto/ZdG;

David Smith, președintele Alianței Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova, a precizat că  „munca jurnalismului independent este mai importantă acum ca niciodată, nu doar în Moldova. Un element al parteneriatului pe care îl apreciem foarte mult este raportarea în mod specific la problemele și  provocările economice. Cred că ne-ar prinde bine un pic mai multă analiză, explicații despre probleme și o comparație cu modul în care se fac lucrurile în alte părți.” 

La eveniment au participat și partenerii de dezvoltare care susțin evoluția presei independente, inclusiv Internews și Delegația UE în Moldova. 

„Este foarte important ca business-ul să se promoveze în instituțiile media care promovează libertățile omului și libertatea de business inclusiv”

Petru Macovei, directorul executiv al Asociației Presei Independente; Foto/ZdG;

Reprezentanții societății civile participanți la eveniment (CJI, API) susțin de asemenea că e demult necesară o asemenea discuție. „Este foarte important ca business-ul să cunoască unde se duc banii și să se promoveze în acele instituții media care susțin libertățile omului și libertatea de business inclusiv. M-am convins o dată în plus cât este de important să fie anumite reglementări legale care să promoveze transparența instituțiilor media: cine este redacția, cine sunt finanțatorii instituțiilor media. Instituțiile media trebuie să prezinte un exemplu de transparență”, a conchis Petru Macovei, directorul executiv al Asociației Presei Independente. 

La finalul evenimentului, într-un sondaj on-line, majoritatea participanților la atelier au susținut că au reflectat asupra unor probleme cărora nu le atrăgeau atenția și că asemenea ateliere ar trebui să fie organizate de câteva ori pe an pentru discutarea unor subiecte comune.