Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Zboruri directe din Chișinău…

VIDEO Zboruri directe din Chișinău spre SUA? Partidul „Șor”, dizolvat, asistență financiară pentru țara noastră și meciul Moldova vs Polonia | Săptămâna de Gardă

Partidul Politic „Șor” a fost dizolvat de Curtea Constituțională. Echipa națională de fotbal a R. Moldova a obținut un rezultat istoric în preliminariile EURO 2024, fermierii și-au scos tractoarele în PMAN, iar Guvernul a aprobat un acord prin care sunt create premise pentru lansarea zborurilor directe din Chișinău spre SUA.

Săptămâna de Gardă poate fi ascultată pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Overcast, Spotify (din afara R. Moldova) și privită pe canalul nostru de Youtube.

După mai multe săptămâni de dezbateri, Curtea Constituțională a admis, luni, sesizarea Guvernului și a declarat drept neconstituțional Partidul Politic „Șor” pe motiv că formațiunea politică militează împotriva principiilor statului de drept, a suveranității și a independenței R. Moldova. Astfel, începând cu data pronunțării hotărârii, Partidul Politic „Șor” se consideră dizolvat și niciun act al organelor acestui partid nu mai are valoare juridică. Totodată, Ministerul Justiției va desemna o comisie de lichidare a partidului. Deputații Partidului Șor vor continua să-și exercite mandatele în calitate de parlamentari independenți, fără dreptul de a se afilia la alte fracțiuni parlamentare.

Eduard Digore, avocatul Guvernului: „Considerăm că este o hotărâre istorică, în primul rând, pentru democrația R. Moldova. Considerăm că aceasta este întemeiată, legală. Este bazată pe probele și argumentele prezentate de Guvern. Considerăm că Guvernul și-a îndeplinit plenar obligația de a proba și a argumenta această sesizare, iar argumentele sesizării s-au regăsit în hotărârea Curții Constituționale”.

Marina Tauber, reprezentantă a Partidului „Șor”: „Eu vreau să vă spun că noi, echipa lui Ilan Șor, noi rămânem în Partidul „Șor”. Dacă judecătorii Curții Constituționale ne-au luat ștampila, nu vă supărați, Dumnezeu cu dânșii. Echipa noastră rămâne puternică. Echipa noastră rămâne și mai unită, și mai consolidată, și așa cum a spus domnul Ilan Șor, noi cu siguranță nu că o să găsim, dar deja avem mai multe formule cum să continuăm lucrul nostru, lupta noastră”.

Înainte de hotărârea Curții Constituționale, un grup de oameni mobilizați de Partidului „Șor” a protestat în fața instituției.

Joi, Parlamentul a aprobat un pachet de hotărâri în vederea executării deciziei Curții Constituționale. Astfel, existența fracțiunea Partidului Șor a încetat de drept, iar reprezentanții formațiunii au fost excluși din componența Biroului permanent al Legislativului și din delegațiile Parlamentului R. Moldova la organizațiile parlamentare internaționale.

Colega noastră Natalia Zaharescu, autoarea podcastului ZdCe, a discutat subiectul neconstituționalității Partidului Șor cu avocatul guvernului la Curtea Constituțională, Eduard Digore. Podcastul poate fi văzut pe canalul nostru de youtube și ascultat pe principalele platforme audio: Apple Podcasts, Google Podcasts, Spotify și altele. Iar duminică publicăm un nou episod, la același subiect, invitată fiind avocata Viorica Grecu.

Tot în această săptămână, Procuratura Anticorupție a anunțat despre trimiterea în instanța de judecată a cauzei penale în privința Marinei Tauber și a persoanei juridice Partidul „Șor”, învinuite pentru falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a formațiunii politice, dar și pentru acceptarea finanțării ilegale din partea unui „grup criminal organizat”. Conform Procuraturii, suma finanțării ilegale a formațiunii politice este de peste 195 de milioane de lei. Mai multe detalii aflați dintr-un articol publicat pe site-ul nostru.

Autoritățile de la Chișinău condamnă „cu fermitate” declarațiile recente ale unui reprezentant al Federației Ruse din Herson, teritoriu ucrainean aflat sub ocupație rusă, în care a fost amenințată direct țara noastră. Astfel, ambasadorul Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene după ce așa-zisul guvernator al regiunii Herson anexate ilegal de Federația Rusă, Vladimir Saldo, a dat de înțeles că trupele ruse ar putea lovi podul de la Giurgiulești, din sudul Republicii Moldova, ca răspuns la un presupus atac al forțelor ucrainene asupra unui pod care leagă regiunea Herson de Crimeea. Ambasadorul rus însă nu s-a prezentat. În locul său a mers un reprezentant al ambasadei. 

 Noul prim-ministru al României, Marcel Ciolacu, și președintele Senatului, Nicolae Ciucă, au întreprins, miercuri, o vizită de lucru în R. Moldova. Aceasta este prima vizită externă pe care Ciolacu a făcut-o în calitate de premier. La Chișinău, Marcel Ciolacu a discutat cu prim-ministrul Dorin Recean despre realizarea celor 9 proiecte pentru tranșa a 2-a din ajutorul nerambursabil de 100 de milioane de euro, oferit de România. Propunerile înaintate spre finanțare se ridică la 28 de milioane de euro.

Marcel Ciolacu, prim-ministrul României: „Eu vă garantez că nu mâine, în prima ședință de Guvern, dar în viitoarea ședință de Guvern se vor debloca banii pe proiecte în ceea ce privește apa potabilă, canalizarea, punctuale pentru sprijinirea satului din R. Moldova, să fie un sat european”.

Dorin Recean, prim-ministrul R. Moldova: „Ele (proiectele) vor merge în investiții pentru oportunitățile companiilor noastre și vor dezvolta localitățile din R. Moldova. România împreună cu UE ne-a ajutat foarte mult să punem în lista de sancțiuni acei indivizi și acum vor fi și acele companii care lucrează la destabilizarea statalității R. Moldova”.

Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare va oferi R. Moldova asistență financiară în valoare totală de 126,4 milioane de dolari pentru creșterea economiei țării noastre, dar și pentru implementarea unor programe sociale și economice. De asemenea, țara noastră va beneficia de un grant în valoare de 9,3 milioane de dolari. Conform autorităților, grantul este destinat pentru finanțarea necesităților bugetului de stat, dar și pentru implementarea unor programe sociale și economice.

Cabinetul de miniștri a aprobat, miercuri, Acordul dintre Guvernul R. Moldova și Guvernul SUA privind transportul aerian, semnat la Chișinău, pe 18 mai curent. Conform autorităților, prin acest acord sunt create premise pentru lansarea zborurilor directe din Chișinău spre destinații din SUA.

„Implementarea Acordului va contribui la crearea unei piețe unice pentru transportul aerian între R. Moldova și SUA, fapt ce va facilita investițiile și furnizarea serviciilor aeriene fără restricții”, se spune în comunicatul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Săptămâna aceasta, Executivul a avizat pozitiv inițiativa legislativă de redenumire a „Zilei Victoriei și comemorării eroilor căzuți pentru independența Patriei” în „Ziua comemorării și reconcilierii în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial”. Noua zi de comemorare a fost transferată din data de 9 mai pe data de 8 mai. 

Din februarie 2022, Ziua Mondială a Refugiaților, marcată anual pe 20 iunie, a căpătat o semnificație aparte pentru R. Moldova. Odată cu începerea invaziei ruse în Ucraina, țara noastră a adăpostit cei mai mulți refugiați ucraineni pe cap de locuitor. Unii doar au tranzitat țara noastră, iar alții, în așteptarea păcii, s-au stabilit aici. Ziarul de Gardă vă propune să aflați istoriile unor refugiați ucraineni care și-au deschis afaceri în R. Moldova sau chiar au început să învețe limba română. Reportajul integral poate fi găsit pe canalul nostru de YouTube.

Agricultorii continuă să protesteze cerând autorităților mai multe măsuri de susținere pentru sectorul agricol. Săptămâna aceasta, fermierii din mai multe localități au ajuns cu tractoarele în Piața Marii Adunări Naționale, parcându-și unitățile agricole în fața Guvernului. Joi mai multe tractoare au mers în coloană pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt blocând parțial traficul rutier. În paralel, fermierii au avut întâlniri atât cu prim-ministrul și ministrul Agriculturii, cât și cu președindele Parlamentului și președinta Maia Sandu. Prim-ministrul Dorin Recean a declarat că ceea ce solicită agricultorii ar costa bugetul țării 700 de milioane de lei și că Guvernul „nu are asemenea resurse acum”.

Fostul premier Vlad Filat a depus la Curtea Supremă de Justiție o cerere de revizuire a procesului de judecată în care a fost condamnat la închisoare în 2015. El spune că a solicitat instanței, citez, „repararea încălcărilor fundamentale comise de instanțele naționale la judecarea cauzei”.

Procuratura Anticorupție a informat, marți, că au fost localizați un ex-funcționar al Agenției Servicii Publice și un om de afaceri, care anterior au fost anunțați în căutare și în privința cărora au fost emise mandate de arestare preventivă, în dosarul privind achiziționarea blanchetelor pentru pașapoarte. Potrivit Procuraturii, după efectuarea unor acțiuni procesuale, față de cei doi a fost aplicată măsura preventivă obligarea de a nu părăsi țara. Mai multe detalii aflați dintr-un articol publicat pe site-ul nostru.

Războiul din Ucraina a ajuns la a 486-a zi. Ambasadorii UE au convenit zilele trecute asupra celui de-al 11-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Potrivit președinției suedeze a Consiliului UE, pachetul include măsuri menite să contracareze eludarea sancțiunilor impuse Rusiei. Tot în această săptămână, mai multe țări au anunțat că vor acorda noi ajutoare Ucrainei. Astfel, Statele Unite vor furniza un ajutor suplimentar de 1,3 miliarde de dolari, Germania va oferi un pachet de asistență militară, iar guvernul japonez oferă un ajutor de urgență în valoare de 5 milioane de dolari pentru populația din sudul Ucrainei, afectată de distrugerea barajului de la Kahovka. Între timp, contraofensiva lansată de Ucraina continuă și înregistrează mici succese. Autoritățile militare ucrainene au anunțat că armata rusă suferă pierderi semnificative în regiunea Donețk.

Vestea bună a săptămânii vine din sport. Echipa națională de fotbal a R. Moldova a învins Polonia cu 3-2 pe stadionul Zimbru din Chișinău și a obținut una dintre cele mai importante victorii din istoria fotbalului moldovenesc. În fața unui stadion plin, tricolorii au marcat de 3 ori după ce la pauză erau conduși cu 2 la 0. Eroul meciului a fost atacantul Ion Nicolaescu, care a reușit o dublă, iar golul victoriei a fost marcat de Vladislav Baboglo, cu capul, în minutul 85. După acest rezultat, naționala țării noastre a urcat pe locul trei în grupa preliminară, cu 5 puncte, și păstrează șanse de calificare la Campionatul European din 2024.