„Miza principală a Rusiei este ca referendumul privind parcursul european al R. Moldova să fie compromis”. Analistul politic Ion Tăbârță, la Podcast ZdCe
Analistul politic, Ion Tăbârță, invitatul Podcast ZdCe, comentează situația de pe scena politică din R. Moldova, înainte de alegerile prezidențiale și referendumul privind integrarea europeană, principalii competitori, cum se poziționează și ce interese promovează fiecare. El s-a referit la grupul condus de Ilan Șor, la socialiștii lui Igor Dodon, la primarul capitalei, Ion Ceban și Mișcarea Alternativa Națională, la președinta Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate, aflat la guvernare.
„Referendumul privind parcursul european, privind vectorul de dezvoltare al statului nostru, a ridicat mult mizele acestor alegeri. Acei polit-tehnologi sau geo-strategi din Federația Rusă poate mai puțin sunt interesați de rezultatele alegerilor prezidențiale, nu că asta nu ar conta, dar pentru ei miza principală este ca referendumul privind parcursului european al R. Moldova să fie compromis. Desigur, ei vor ca votul să fie unul negativ, dar totodată ei vor încerca alt tip de procedee ca să zădărnicească referendumul, și anume, să fie un absenteism mare sau cei care vor vota „Pentru” să fie într-un procent nu tare mare. În condițiile unui absenteism mare și o prezență mică, să fie contestată legitimitatea acelui referendum. Așa că, vrem, nu vrem, alegerile prezidențiale vor fi abordate de către actorii politici prin prisma referendumului pentru integrare europeană”, consideră analistul politic.
El a subliniat și importanța rezultatelor alegerilor parlamentare, care sunt preconizate pentru anul 2025.
„În toamna anului 2023 noi am întrat într-o serie de exerciții electorale: alegeri locale, alegeri prezidențiale, care urmează să aibă loc anul acesta, și la anul viitor sunt alegeri parlamentare. Și în urma acestor exerciții electorale va fi reconfigurată puterea politică la Chișinău. În funcție de alegerile parlamentare din 2025, vom ști ce vom avea: vom avea o continuitate a parcursului european, or acest lucru este cel mai important în toate aceste procese electorale din Republica Moldova, vom avea o stagnare sau din potrivă vom avea un anumit recul, regres”, a estimat Ion Tăbârță.