Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ De ce zburăm SCUMP…

VIDEO De ce zburăm SCUMP de la Chișinău | Podcast ZdCe

Aeroportul Internațional Chișinău, concesionat în 2013 pentru o perioadă de 49 de ani, către compania Avia Invest, a revenit în gestiunea statului, pe 27 martie 2023, în baza unei decizii Curții de Apel Chișinău. Compania concesionară, Avia Invest, care și-a schimbat de mai multe ori fondatorii, dar, de fapt, ar fi fost controlată de către liderul fugar al Partidului Șor, Ilan Șor, a fost acuzată că nu a realizat investițiile promise în dezvoltarea aeroportului. Compania se angajase să investească 250 de milioane de euro în dezvoltarea aeroportului, dar, potrivit președintei Maia Sandu, în această perioadă statul ar fi pierdut venituri de circa 1,6 miliarde de lei.

Care este în prezent situația la Aeroportul Internațional Chișinău, discutăm la Podcast ZdCe, cu Constantin Vozian, administratorul adjunct al acestuia.

El a subliniat că investițiile invocate de către compania concesionară nu pot fi probate.

Atunci când eu am menționat faptul că nu prea a moștenit nimic aeroportul și statul, am avut în vedere faptul că pretinsele investiții despre care discuta investitorul nu au fost moștenite. (…) Imaginile pe care le văd piloții, imaginile pe care le văd controlorii, sunt imagini pe care le văd din anii 80, de când există aeroportul, adică există suprafețe care nu au fost niciodată modificate, îmbunătățite sau renovate”.

De asemenea, compania Air Moldova, care în prezent și-a anulat toate zborurile, a fost lăsată să acumuleze datorii față de Aeroport, mai susține Constantin Vozian.

Aeroportul aflat în concesiune a admis acumularea unor sume enorme de datorii. De aici, concluziile cred că puteți să vi le faceți și dumneavoastră”.

În privința companiei Wizz Air, care s-a retras din R. Moldova, administratorul adjunct al Aeroportului Internațional Chișinău a dat asigurări că se muncește pentru a fi diminuate taxele aeroportuare.

Referitor la șansele de a reveni, noi muncim în această direcție. (…) Aici este vorba despre revizuirea taxelor aeroportuare și, primordial, revizuirea taxei de modernizare în mărime de 9 euro”, a punctat Constantin Vozian.