Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   Ziua Mondială a Mediului evidențiază…

Ziua Mondială a Mediului evidențiază importanța cooperării transfrontaliere în domeniul apei dintre țările din Parteneriatul Estic, prin care curg două dintre râurile transfrontaliere majore, Kura și Nistru

În 2022, Ziua Mondială a Mediului – marcată astăzi, 5 iunie – evidențiază nevoia urgentă de a ne salva planeta, deoarece avem un singur pământ. Astfel, programul The EU4Environment reiterează importanța cooperarea transfrontalieră în domeniul apei dintre țările din Parteneriatul Estic, printre care și R. Moldova, în contextul în care două dintre râurile transfrontaliere majore, Kura și Nistru, curg prin aceste țări.

Resursele naturale nu sunt inepuizabile și păstrarea lor pentru generațiile viitoare este o preocupare pentru întreaga planetă.

Apa este o resursă naturală partajată în mod intrinsec, deoarece curge prin diferite țări, trecând granițele în drumul lor. Potrivit ONU Water, bazinele transfrontaliere acoperă aproape jumătate din suprafața terestră a Pământului și reprezintă aproximativ 60% din fluxul global de apă dulce. Bazinele transfrontaliere furnizează apă potabilă și menajeră pentru aproximativ două miliarde de oameni. Peste 40% din populația globală se bazează pe bazinul comun pentru mijloacele de trai, creând interdependențe puternice între țări.

Resursele de apă partajate au nevoie de o gestionare adecvată pentru a preveni conflictele, pentru a asigura durabilitatea mediului și pentru a sprijini creșterea economică. Cooperarea dintre Armenia, Azerbaidjan și Georgia, precum și între Ucraina și Moldova pe râurile lor comune este crucială. Cooperarea transfrontalieră poate accelera creșterea economică, poate îmbunătăți bunăstarea umană, poate promova pacea, poate spori durabilitatea mediului și poate crește stabilitatea politică.

Două dintre râurile transfrontaliere majore care curg prin țările partenere estice sunt Kura din Caucaz și râul Nistru între Ucraina și Moldova.

Kura începe în Turcia, curge prin Georgia, apoi spre Azerbaidjan, unde primește Aras ca afluent de dreapta și intră în Marea Caspică. Tbilisi este zona cea mai dens populată din întregul bazin Kura. Baku este situat în afara bazinului râului Kura. Cu toate acestea, capitala primește o parte semnificativă din aprovizionarea cu apă potabilă din bazinul transfrontalier. Principalele amenințări la adresa biodiversității apei dulce din bazinul râului Kura sunt poluarea, captarea apei, speciile exotice și barajele hidroenergetice și de control al apei.

Râul Nistru, lung de 1.362 de kilometri, este unul dintre cele mai mari râuri din Europa de Est. Începe în Munții Carpați din Ucraina (o parte foarte mică a bazinului hidrografic se află în Polonia), curge prin Moldova și apoi reintră în Ucraina unde se varsă în Marea Neagră. Nistrul furnizează apă potabilă pentru o mare parte a bazinului, inclusiv Odesa. Generarea de hidroenergie și pescuitul sunt probleme importante ale râului. Râul se confruntă cu probleme grave de calitate a apei, scăderea biodiversității și deteriorarea ecosistemelor. Efectele schimbărilor climatice, cum ar fi inundațiile și secetele din ce în ce mai frecvente, sunt deja resimțite în bazin.

Ce s-a făcut pentru cooperarea transfrontalieră între țările partenere estice în cadrul sprijinului anterior al UE

Cooperarea transfrontalieră în domeniul apei este una dintre principalele obligații pentru statele semnatare în temeiul Convenției UNECE privind protecția și utilizarea cursurilor de apă transfrontaliere și a lacurilor internaționale, cunoscută și sub denumirea de Convenția apei, care promovează cooperarea în domeniul apelor de suprafață și a apelor subterane transfrontaliere. Azerbaidjan, Republica Moldova și Ucraina au ratificat această convenție cu implicațiile pe care vin odată cu semnarea acesteia.

În țările partenere estice, mai multe râuri sunt râuri transfrontaliere, ceea ce implică necesitatea unor instanțe și procese de cooperare.

Din 2016 până în 2021, programul European Water Initiative Plus (EUWI+) a sprijinit cele șase țări din Parteneriatul Estic să adopte și să implementeze o abordare sistemică a managementului apei. La nivel de cooperare transfrontalieră în domeniul apei, programul a contribuit la revitalizarea și dezvoltarea în continuare a cinci acorduri transfrontaliere în regiune (bazinele Nistru, Kura, Khrami-Debeda, Neman și Dvina de Vest) și cu statele vecine ale UE, precum și o anchetă comună de teren a râurilor transfrontaliere, la nivelul bazinului (Debeda).

Pot fi menționate câteva exemple de cooperare. Un acord general privind cooperarea în managementul mediului între Armenia și Georgia a fost semnat încă din 1998. Cele două țări au cooperat pe râul Khrami-Debed din 2000. EUWI+ a oferit sprijin celor două țări pentru realizarea unui domeniu comun – studiul râurilor transfrontaliere.

În 2012, Moldova a semnat un tratat bilateral cu Ucraina pentru managementul și protecția comună a bazinului transfrontalier al Nistrului. De asemenea, Moldova împarte subbazinul Prutului cu fluviul Dunărea cu România și Ucraina. Din 2010, Moldova și România au convenit să coopereze în ceea ce privește protecția și utilizarea durabilă a râurilor Prut și Dunăre. În acest fel, programul EUWI+ a contribuit la înființarea unei Comisii mixte bilaterale moldo-ucrainene Nistru și a oferit îndrumări pentru crearea unui grup de lucru moldo-româno-ucrainean în cadrul Comisiei Internaționale pentru Protecția Fluviului Dunărea.

Provocări viitoare pentru cooperarea transfrontalieră pentru programul EU4Environment – ​​Apă și date

Țările partenere estice se confruntă cu mai multe provocări pe drumul către o cooperare transfrontalieră eficientă în domeniul apei. De exemplu, invazia rusă a Ucrainei a pus capăt cooperării Ucrainei cu Belarus din cauza aliantei sale cu Rusia. Războiul este, de asemenea, o lovitură gravă pentru cooperarea transfrontalieră. Războiul duce la diferite transporturi transfrontaliere de poluare a aerului și apei, în special prin râuri în Marea Neagră, cu ecosistemul său sensibil, care a fost deja deteriorat în ultimele decenii. Este imposibil de știut cât timp poate dura pentru a reînvia dialogul asupra bazinelor hidrografice împărtășite cu Rusia și Belarus.

Programul EU4Environment – Apă și date va sprijini consolidarea și continuarea cooperării deja existente. De asemenea, va asigura dialogul și cooperarea între experții locali cu privire la diferite aspecte ale cooperării în domeniul apei transfrontaliere, cum ar fi studierea și delimitarea acviferelor transfrontaliere de apă subterană, schimbul de date și informații și va continua anchetele comune de monitorizare, cooperarea în prevenirea și controlul poluării apei, reglementarea debitului de apă, conservare a biodiversităţii şi a cooperării în situaţii de urgenţă.