Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Zelensky, mesaj după atacul din…

Zelensky, mesaj după atacul din preajma Complexului Memorial „Babyn Yar”, dedicat victimelor Holocaustului

Președintele Ucrainei, care provine dintr-o familie de evrei, a comentat cu tristețe atacul cu bombă din centrul Kievului, din preajma turnului de televiziune și a Complexului Memorial „Babyn Yar”, dedicat victimelor Holocaustului.

„Pentru întrega lume: ce rost are să spui „niciodată mai mult” timp de 80 de ani, dacă lumea tace când cade o bombă în același loc al Babyn Yar? Cel puțin 5 uciși. Istoria se repeta…”, a scris Volodimir Zelensky pe Twitter.

În capitala Ucrainei, Kiev, în această seară a fost bombardat turnul de televiziune, fiind perturbată semnalul TV în oraș. În preajmă se află un complex memorial dedicat victimelor Holocaustului.

„Ministerul Situațiilor de Urgență al Ucrainei raportează că cinci persoane au murit în timpul atacului asupra turnului TV. Printre aceștia nu sunt angajați ai turnului, doar trecători de rând”, transmite Nexta Live.

Pe locul unde acum se află Complexul memorial „Babyn Yar”, în anul 1941 s-a desfășurat unul din cele mai mari masacre comise sub auspiciile armatei Germaniei naziste pe teritoriul ocupat în Uniunea Sovietică. Între 29–30 septembrie 1941, au fost omorâți peste 33 000 evrei.

În anii 1941–1943, în acel loc au fost omorâți și alte zeci de mii de prizonieri de război sovietici, rromi, karaiți kievieni, activiști de partid comuniști, naționaliști ucraineni, ostatici, persoane acuzate de sabotaj, persoane care au încălcat starea de asediu, etc.