Principală  —  IMPORTANTE   —   VOX/ Ce spun oamenii despre…

VOX Ce spun oamenii despre un an de mandat al lui Ion Ceban: A început multe, dar după alegeri toate s-au stopat

În urma alocării banilor de la bugetul de stat, primarul Ion Ceban a declarat în mai multe instanțe că lucrările din capitală au loc datorită și la inițiativa președintelui Igor Dodon

Primarul capitalei, Ion Ceban împlinește azi un an de când se află oficial la conducerea primăriei. Cu această ocazie, la ora 15.00 va prezenta un raport de activitate în această perioadă.

Ziarul de Gardă a realizat un vox în stradă la care oamenii au avut păreri împărțite. De exemplu o doamnă a spus că se fac multe încercări, dar lucrările efectuate sunt necalitative, în timp ce mai multe persoane se declară dezamăgiți și mințiți de promisiunea că primarul nu va face poltică, dar s-a implicat în primul tur în susținerea lui Igor Dodon.

Sunt opinii care spun că un an e prea puțin pentru a evalua activitatea unui edil, dar începutul activității arară promițător.

Ion Ceban a devenit primar al capitalei după turul 2 al alegerilor locale din 4 noiembrie 2019.

Candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Ion Ceban a acumulat 52,39% și l-a învins pe candidatul Blocului ACUM, Andrei Năstase, care a acumulat 47,61%, cu un avantaj de 11 294 de voturi.

Ion Ceban a devenit primul candidat al unui partid de stânga, care este ales primar al municipiului Chișinău. După victoria sa a promis public că se retrage din PSRM și nu va face politică, fiind primar al tuturor chișinăuienilor.

Cu 2 săptămâni înaine de alegeri însă, Ion Ceban a anunțat că își ia concediu pe cont propriu pentru a-l susține pe Igor Dodon. În turul doi însă, Ceban s-a abținut deocamdată de la campania electorală și nu a publicat niciun îndemn de susținere a lui Dodon.

Este considerat un apropiat al șefului statului alături de care a apărut în mai multe ipostaze și cu care regulat a ținut ședințe la sediul Președinției despre situația din municipiu.

După alegeri, a promis un concept de Smart City care însă, după un an este departe de realizare. Ceban a promis că, în calitate de primar, va renova și dezvolta parcul de troleibuze și autobuze. Totodată, acesta a inclus în programul său electoral și crearea unor benzi speciale, destinate transportului public, proiect anunțat la sfârșitul 2018 de către fostul primar interimar Ruslan Codreanu, care a fost însă tărăgănat din cauza unor expertize. Deocamdată a reușit achiziționarea a 6 troleibuze articulate noi și un lot de troleibuze de mâna a doua achiziționat de la primăria din Riga. A fost efectuată licitația pentru cumpărarea a 100 de autobuze pe care le-a câștigat o companie care a propus aceleași autocare de marcă Isuzu produse în Turcia.

Ceban mai promitea că transportul public va circula în strictă conformitate cu orarul și că va implementa sistemul de tichet unic pentru toate tipurile de transport. Totodată, în cadrul unei emisiunii televizate, Ceban a mai declarat că proiectul tichetării electronice ar putea fi pus în aplicare în jumătate de an.

Deocamdată, într-un an de mandat a fost creată o singură bandă pentru transportul public pe strada Pușkin, iar tichetarea electronică e departe de a fi implementată.

A lansat proiecte ample de infrastructură printre care reparația străzii Albișoara sau renovarea trotuarelor de pe străzile Pușkin și Bănulescu Bodoni care încă nu au fost finalizate, însă sunt finanțate de la Guvern și cu implicarea a mai multor companii dubioase.