Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VOX: Care sunt problemele-cheie pe…

VOX: Care sunt problemele-cheie pe care trebuie să se concentreze deputații în actuala sesiune?

Deputații au revenit din vacanță. Pe 7 septembrie va avea loc prima ședință din sesiunea de toamnă-iarnă. O dispoziție în acest sens a fost semnată de către președintele Parlamentului, Igor Grosu. Nu va fi un sezon legislativ ușor. Și nu doar din cauza alegerilor locale.

ZdG vă prezintă câteva opinii cu privire la întrebarea:

Care sunt problemele-cheie pe care trebuie să se concentreze deputații în actuala sesiune?

Silvia Știrbeț, primara comunei Văleni, raionul Cahul

Vine iarna, de aici cred că trebuie să pornim când vorbim de sesiunea toamnă-iarnă. Tarifele sunt prima întrebare la care parlamentul și guvernul trebuie să găsească răspunsul, reieșind din veniturile populației. Și doi: vine culesul, o altă mare problemă. Înainte bătrânii noștri cântau: „Vine toamna cea bogată, la cules de vie și să vezi, măi frate, ce de-a bucurie”, dar acum, vine toamna și te apucă plânsul. Fabricile de vin își au plantațiile lor, nu mai colectează de la oameni strugurii sau dau prețuri mizere. E o mare problemă. Se iau niște decizii la nivel de Minister al Agriculturii, dar ele nu se respectă de fabricile de vin. E monopol, înțelegere de cartel. E cazul să se intervină legislativ.

Alexandr Slusari, Asociația „Forța Fermierilor” De regulă, orice sesiune înainte de alegeri poartă un caracter specific, cu mai puține ședințe, cu o mai mare prezență a deputaților în teritoriu și cred că nu va fi altfel nici anul acesta. Țara, desigur, are nevoie de o activitate mai productivă a parlamentului. Din punctul meu de vedere, există multe probleme și handicapuri în economie, noi vedem care sunt încasările la buget, vedem că se închid afacerile, că în continuare lumea pleacă din țară și e nevoie, în contextul negocierilor de aderare la UE, ca și parlamentul, și guvernul să se concentreze pe revigorarea activităților economice – lucru promis la învestirea guvernului Recean. În agricultură… la moment asistăm la distrugerea fermierilor mici și mijlocii și extinderea marilor agroholdinguri – lucru care are loc pe fundalul inactivității guvernului sau reacției tardive. Intervenția statului, reacția mult mai promptă, adresarea către partenerii externi pentru sprijin, așa cum au făcut-o țările din bazinul Mării Negre, ar schimba situația.

Valeriu Sainsus, Asociația Sociologilor și Demografilor

R. Moldova e plină de probleme, dar problema problemelor e că lumea pleacă din țară. Riscăm să rămânem fără populație: avem o reducere a populației cu 35% în 30 de ani. Record. Numărul populației în R. Moldova a scăzut sub 2,6 milioane. Soluțiile? Ar fi două: oprirea exodului și readaptarea politicilor familiei la noile realități demografice, ceea ce înseamnă condiții de a rămâne în Moldova și a naște copii. Parlamentul, din păcate, și guvernul se plâng pe lipsa de resurse și omit soluționarea acestor probleme. La parlament nu există măcar un consilier pe probleme demografice, nici la președinție, nici la guvern. Lucrurile se complică. Situația e critică. În R. Moldova, mai bine de jumătate din familii nu vor al doilea copil. Ei conștientizează că apariția celui de-al doilea copil înseamnă înjumătățirea venitului familiei și femeile, de cele mai dese ori, dau prioritate carierei și salariului, și nu nașterii unui copil. Este rezultatul „grijii sociale” a statului față de cei care sunt în etapa de reproducere. Este un cerc vicios Și dacă nu o să rupem acest cerc, consecințele vor fi, ușor spus, nefaste pentru noi ca țară.

Ion Tăbârță, analist politic

Actuala sesiune trebuie să aibă prioritare două momente esențiale pentru R. Moldova. Primul se referă la îndeplinirea condiționalităților UE pentru începerea negocierilor de integrare europeană. Aici mai este de lucru. Legislativul trebuie să facă tot posibilul ca R. Moldova să fie pregătită din punct de vedere tehnic pentru aceste negocieri. Desigur, avem și factorul politic în luarea acestei decizii de către UE, dar dacă nu vom fi pregătiți tehnic, politic decizia nu are cum fi una favorabilă. Al doilea moment se referă la asigurarea securității și stabilității R. Moldova. Războiul din Ucraina s-a apropiat de hotarele noastre prin bombardarea de către Rusia a porturilor de pe Dunăre. Reieșind din faptul că suntem într-o regiune geografică tumultoasă geopolitic, este nevoie ca legislativul să se miște mai rapid în adoptarea Strategiei securității naționale, document promis de actuala guvernare, însă care se lasă așteptat.