Principală  —  Ştiri   —   VIDEO/ Zona de Securitate: Tiraspolul…

VIDEO Zona de Securitate: Tiraspolul vrea încă un post de așa-ziși pacificatori pe malul drept al râului Nistru. Sunt preocupați de hidrocentrala Dubăsari

Centrala hidroelectrică de la Dubăsari. Sursă foto - Zona de Securitate

Activitatea Comisiei Unificate de Control rămâne blocată de aproape doi ani din cauza instalării a zeci de posturi: atât staționare, cât și mobile – fortificate prin saci cu nisip și blocuri de beton la care sunt prezenți reprezentanți înarmați ai structurilor de forță transnistrene.

Fortificațiile militare au apărut în Zona de Securitate și pe întreg teritoriul regiunii după aplicarea codului de amenințare teroristă în luna mai a anului 2022. Atunci, sub pretextul unor explozii înscenate, acesta a fost instituit de așa-numitele autorități de la Tiraspol. Mai întâi codul a fost „roșu”, ulterior a fost modificat în „galben”. Problema posturilor ilegale a fost discutată la ședința de joi, 18 aprilie, a Comisiei, ce are loc la Tighina/ Bender, dar a rămas a fi nerezolvată, relatează portalul zonadesecuritate.md

Sergiu Golovaci, șeful delegației R. Moldova în cadrul Comisiei Unificate de Control (CUC), solicitat de sursa citată, a declarat: „Noi insistăm ca aceste posturi, bloc posturi – cu personal sau fără, să fie scoase din Zona de Securitate, deoarece ne uităm și la rapoartele pe care le avem la comandamentul militar, situația în Zona de Securitate este una controlabilă, este una spunem așa, liniștită, cu mici incidente, care într-o oarecare măsură aceste posturi nu au absolut nicio eficiență și nicio treabă cu acele incidente sau cu acele situații care apar în Zona de Securitate. Săptămânal ascultăm la ședințele Comisiei rapoartele despre această stare, deci noi am insistat și o să insistăm în continuare. Noi foarte bine știm cum se agravează situația, de către transnistreni în Zonă de Securitate, artificial și toate cele semnale așa numite antiteroriste sunt niște făcături, care vedem noi singuri, înțelege foarte bine că sunt pentru ca să provoace frică, panică artificial în Zona de Securitate, ca oamenii să trăiască în tensiune, dar în realitate vedeți dumneavoastră în Bender e liniște pace.”

„Ne pare foarte rău, la acest subiect între partea rusă și cea transnistreană există o înțelegere, dar partea moldovenească nu ne oferă posibilitatea de a reveni la activitatea de bază, mereu blochează mecanismul de bază al comisiei care asigură toate funcțiile Misiunii de Pacificare, în totalmente”, a puctat Oleg Beleacov, şeful delegaţiei regiunii transnistrene în Comisia Unificată de Control (CUC).

Potrivit delegației Republicii Moldova, aceste acțiuni contravin acordului din 21 iulie 1992 și regulamentelor Comisiei Unificate de Control, care nu permite noi fortificații militare și persoane înarmate neautorizate de Comisie în Zona de Securitate. Unicul instrument de intervenție în cazul unor situații de insecuritate poate fi misiunea de pacificare și chiar dacă partea transnistreană confirmă că acest mecanism este pe deplin funcțional totuși a instalat măsuri suplimentare în mod unilateral cu susținerea Federației Ruse.

Oleg Beleacov a confirmat în mod repetat că din punct de vedere al situației care este la moment în Zona de Securitate, „misiunea de pacificare de pe Nistru asigură toate întrebările ce țin de securitatea oamenilor care locuiesc pe acest teritoriu.”

+ UN POST?

Săptămânal, la Comisie este constatat faptul că situația este stabilă în perimetrul Zonei de Securitate, chiar și așa Tiraspolul propune înființarea unui post suplimentar de menținere a păcii pe partea dreaptă a râului Nistru, lângă hidrocentrala Dubăsari. Cererea ar fi venit de la personalul centralei care ar fi  îngrijorat de situația regională tensionată.

Sergiu Golovaci, șeful delegației R. Moldova în cadrul Comisiei Unificate de Control, a menționat: „Ceva detalii vizavi de riscurile aferente care sunt față de această hidrocentrală nu au fost prezentate, noi date că persistă aceste riscuri sau pericole nu le aveam. Unică ce pot să spun că, principalul pericol care este astăzi față de situația pe râul Nistru este aceea că în ultima perioadă s-au întețit atacurile cu rachete din partea Federației Ruse asupra infrastructurii critice a Ucrainei.  În special vorbesc aici despre hidrocentrala de la Novodnistrovsk. Evident că dacă aceste atacuri vor continua și acest dig va ceda atunci pe tot cursul răului Nistru poate să apară un pericol, dar asta nicidecum instalarea unui post de pacificatori de malul drept al Nistrului ar putea să fie să spune așa, un mijloc de protecție, în caz că dacă apare un astfel de risc. Evident că începând cu ședința următoare, noi această întrebarea o să o  punem discuției, doar în contextul evaluării tuturor celorlalte posturi de pacificatori care sunt în zona de securitate. Noi avem zone și segmente unde ele stau doar de ochii lumii. Mai mult ca atât, în regiunea podului de la Vadul lui Vodă aceste posturi, produc numai doar nemulțumiri și neînțelegeri din partea administrației locale.”

În ultimii ani, Federația Rusă și Tiraspolul au încercat sub diferite pretexte să propună creșterea numărului de posturi de pacificatori și promovarea misiunii drept garant de securitate pe Nistru, în timp ce la Chișinău, această Misiune este contestată și se dorește modificarea acestui format din unul militar în unul civil. Deciziile în Comisia Unificată de Control care ar putea hotărî sporirea numărului de posturi se iau în consens, astfel fără acordul Chișinăului un nou post nu poate apărea. Una dintre încălcările constatate ale formatului existent ține de contingentul rus de militari ce face parte din Misiune. Potrivit acordului din 1992, acesta ar fi trebuit să fie separat de cel al Armatei a 14-a, cunoscut în prezent drept Grupul Operativ de Trupe Ruse, însă ele s-au contopit și sunt, de facto, un tot întreg, fapt care este recunoscut sincer de Tiraspol.

Oleg Beleacov: Astăzi rotația contingentului rus din Msiunea de pacificare are loc pe baza Grupului Operativ de Trupe Ruse.

Jurnalist „Zona de Securitate”:  Dar acestea sunt contingente absolut diferite?

O. B.: De ce diferite, GOTR la moment a devenit partea a Misiunii de pacificare. Tot contingentul, militarii Federației Ruse intră în perimetrul Zonei de Securitate din GOTR.

ZS:  Dar GOTR nu poate fi considerat Misiune de Pacificare potrivit acordului din 1992?

O. B.: Apriori, la momentul de față este anume așa, nicidecum altfel.

ZS:  Fără statut juridic?

O. B.: De ce nu, asta puteți afla de la GOTR, au ei sau nu statut juridic, dar eu știu sigur că contingentul, militarii Federației Ruse, intră în perimetrul Zonei de Securitate din GOTR.

Sergiu Golovaci șeful delegației R. Moldova în cadrul Comisiei Unificate de Control (CUC):

„Această abordare deja nu este prima dată de către partea transnistreană. Noi auzim și din poziția oficială a  Federației Ruse precum că acest contingent militar redus, deci face parte din componenta de pacificatori. Asta nu este adevarat, deci chiar în acordul din 1992  este stipulat clar și limpede.

Acele formațiuni militare ale fostei  armate 14 care au rămas pe teritoriul Republicii Moldova, în special pe malul stâng al râului Nistru, pe teritoriul care actualmente nu este controlat de forțele constituționale. Deci statutul lor va fi reglementat printr- un acord bilateral între Republica Moldova și Federația Rusă. Deci statutul lor până în ziua de astăzi nu este reglementat din câte  cunoaștem noi toți este în partea Moldovei au fost un șir de inițiative prin care s-a propus ca aceste formațiuni militare să părăsească teritoriul Republicii Moldova, pe diferite etape perioade în diferite circumstanțe.

Într-o oarecare măsură, se încearcă ca aceste această formațiune militară să fie cumva alipită de partea de pacificator, dar asta nu are absolut nicio treabă. Asta este o dorință, dar părere de rău pentru ei, deci așa se dorim să nu poate fi realizată la ziua de astăzi de către partea moldovenească, nici acceptată nicio formă.”

„Unităţile Armatei a 14-a a Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse, dislocate în Republica Moldova, vor respecta cu stricteţe neutralitatea şi îşi asumă obligaţia de a respecta neutralitatea şi de a se abţine de la orice acţiuni ilicite. Întrebările referitoare la statutul armatei, procedura și momentul retragerii ei treptate vor fi stabilite în cadrul negocierilor dintre Federația Rusă și Republica Moldova.”

În prezent, în Zona de Securitate sunt 15 posturi permanente, iar cumulat la ele activează 1375 de militari delegați la cele trei părți componente: Federația Rusă, Republica Moldova și regimul separatist. Cert este că funcțiile de conducere în misiune au ofițerii ruși, astfel componenta militară este controlată de Federația Rusă.