Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Un an de la…

VIDEO Un an de la depunerea cererii de aderare a R. Moldova la UE. Ministrul de Externe: „Este absolut imperativ pentru țara noastră să aducem R. Moldova în UE”

Obținerea de către R. Moldova a statutului de țară candidată la aderarea la UE nu era „un rezultat garantat” acum un an de zile, la 3 martie 2022, atunci când R. Moldova a înaintat cererea de aderare la Uniunea Europeană, susține viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu. Acesta a ținut o conferință de presă cu ocazia împlinirii unui an de la depunerea cererii de aderare, în care a vorbit despre progresele înregistrate în această perioadă.

„Acest rezultat nu era unul garantat. Într-adevăr decizia de oferire a statutului de candidat pentru un stat ca Ucraina a fost luată ca reacție la agresiunea brutală a Federației Ruse. Însă pentru R. Moldova, acest rezultat, faptul că am reușit să devenim stat candidat la aderare, ceea ce nu au reușit toate statele care au depus cerere de aderare la acea etapă, se datorează efortului diplomatic comun”, a afirmat Nicu Popescu.

Ministrul a afirmat că „singura și principala modalitate de a asigura pacea, calmul, stabilitatea, libertatea și prosperitatea țării noastre este aderarea la Uniunea Europeană”.

„Ultimul an a fost un an extrem de dificil pentru țara noastră. Aceste dificultăți au fost cauzate de agresiunea brutală a Federației Ruse contra Ucrainei. Această agresiune a avut repercusiune enorme pentru întreg continentul european, asupra Ucrainei, dar și asupra R. Moldova în foarte multe domenii (…). Dar în același timp, cred că, prin prisma acestor evenimente tragice și dramatice, trebuie să conștientizăm mai mult ca niciodată că singura și principala modalitate de a asigura pacea, calmul, stabilitatea, libertatea și prosperitatea țării noastre este aderarea la Uniunea Europeană. Este absolut imperativ, vital, pentru țara noastră să aducem R. Moldova în UE, și prin acest lucru să păstrăm pacea, calmul și libertatea de pe teritoriul nostru.

Pentru a realiza acest obiectiv fundamental, am depus cererea de aderare la UE exact acum un an, timp în care am făcut foarte multe lucruri pentru a apropia acel moment în care R. Moldova se va regăsi la masa statelor membre ale UE, nu doar din punct de vedere identitar, dar și instituțional, în familia de state europene.

În acest an am lucrat foarte mult cu colegii din toate instituțiile de stat, din societatea civilă, din diasporă pentru a răspunde la două chestionarea care ne-au fost trimise de către Comisia Europeană pentru a evalua gradul nostru de pregătire pentru aderarea la UE și în baza evaluării (…).

Toate aceste eforturi nu țin doar de documente, planuri sau acțiuni de ordin diplomatic. În acest an, datorită UE am reușit să facem și să realizăm mai multe lucruri concrete pentru cetățenii noștri, pentru economia și producătorii noștri. Am reușit să liberalizăm și să facilităm în continuare accesul pe piața europeană a produselor noastre agricole, în condițiile în care mulți dintre producătorii noștri au fost foarte afectați de agresiunea Rusiei contra Ucrainei (…); am reușit să scoatem limitele pentru transportatorii noștri; aceasta este prima iarnă în istoria țării noastre în care am reușit să intrăm relativ pregătiți, am reușit să stocăm gaze; așteptăm și concretizarea modul în care va funcționa platforma comună pentru achiziții de gaze, o inițiativă lansată de UE, dar la care participă și R. Moldova (…)”, a mai spus Poescu.

Fosta prim-ministră Natalia Gavrilița a scris pe rețelele sociale că „se mândrește ca guvernul pe care l-a condus a pus bazele procesului de pregătire a țării pentru începerea negocierilor de aderare”.

„Acum un an am semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană, alături de Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și Președintele Parlamentului, Igor Grosu. Această decizie a arătat alegerea hotărâtă a țării noastre de a fi parte a lumii libere, democratice și prospere.

Cetățenii Republicii Moldova au demonstrat, de-a lungul anilor, că sunt un popor pașnic, iubitor de libertate și democrație, dornici să facă parte din marea familie europeană. La câteva luni distantă, pe 23 iunie 2022, trăiam cu toții bucuria și mândria de a fi obținut statutul de țară candidată la aderarea la UE.

Integrarea europeană este proiectul de țară al acestei generații! Mă mândresc ca guvernul pe care l-am condus a pus bazele procesului de pregătire a țării pentru începerea negocierilor de aderare”, a scri fosta șefă a Guvernului.

Aceasta s-a arătat încrezătoare că echipa actualului Guvern va reuși să îndeplinească toate condiționalitățile pentru începerea negocierilor la aderare „cât de curând posibil”.

„Noi toți, cei care trăim în R. Moldova, merităm să ne bucurăm de siguranță, prosperitate și pace. Sunt convinsă că, parcurgând toate etapele necesare pentru aderarea la Uniunea Europeană, vom reuși să construim un viitor prosper pentru toți cetățenii R. Moldova”, a mai spus Gavrilița.

R. Moldova a înaintat pe data de 3 martie 2022 cerere de aderare la Uniunea Europeană (UE). Un anunț în acest sens a fost făcut atunci de către președinta R. Moldova, Maia Sandu, în cadrul unui briefing de presă.

Șefa statului, însoțită de prim-ministra Natalia Gavrilița și președintele Parlamentului Igor Grosu, a semnat documentul în acest sens.

„Astăzi semnăm cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Ea este adresată domnului Emmanuel Macron, Președintele Franței, țara care astăzi deține Președinția Consiliului Uniunii Europene. Cererea o depunem în următoarele zile la Bruxelles. Republica Moldova trebuie să aibă un parcurs european clar. Suntem pregătiți să facem totul pentru realizarea acestui obiectiv național fundamental. Cetățenii au ales această opțiune. Ei văd viitorul țării noastre în Uniunea Europeană. Știm care sunt pașii pe care trebuie să-i urmăm și suntem pregătiți de lucru. Pas cu pas, hotărât, vom parcurge toate etapele pentru a construi viitorul prosper și pașnic al cetățenilor din Moldova”, a declarat președinta R. Moldova, Maia Sandu.

R. Moldova și Georgie s-au alăturat Ucrainei în eforturile de aderare, după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelensky a cerut, cu două zile înainte, UE să aprobe intrarea rapidă a Kievului, în contextul invaziei ruse din ţara sa.

Consiliul European a acordat joi, 23 iunie, Ucrainei și R. Moldova statutul de țări candidate pentru aderarea la UE.