Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Ce au descoperit auditorii…

VIDEO Ce au descoperit auditorii străini în legătură cu datoria Moldovagaz față de Gazprom. Avertizarea IGP pentru șoferi și urmările anchetei în cazul atacului armat de la aeroport | Săptămâna de Gardă

Sursa foto: ZdG

Gazprom vrea peste 700 de milioane de dolari, dar Guvernul R. Moldova acceptă doar opt. În această ediție vorbim despre auditul datoriilor istorice la gaz și ecourile de la Moscova, dar și despre urmările anchetei interne efectuate de Ministerul de Interne pe cazul atacului armat de la aeroportul din Chișinău.

Săptămâna de Gardă poate fi ascultată pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Overcast, Spotify (din afara R. Moldova) și privită pe canalul nostru de YouTube.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a făcut publice, miercuri, rezultatele auditului datoriilor istorice ale companiei Moldovagaz către Gazprom. Potrivit ministrului, o mare parte din datoria de 709 milioane de dolari, invocată de Gazprom, nu a fost confirmată sau nu poate fi executată. Astfel, Guvernul R. Moldova a propus concernului rus achitarea a 8,6 milioane de dolari din pretinsa datorie a companiei Moldovagaz și casarea a circa 700 de milioane de dolari.

Victor Parlicov, ministrul Energiei al R. Moldova: „Datoria către 31 octombrie 2021 era cifra pe care o veți găsi în audit – circa 756 de milioane de dolari, dar din moment ce o parte din datorii între timp s-au plătit, noi acum vorbim de un stoc de datorii, la sfârșitul lunii martie 2022, de circa 709 milioane de dolari. Acum, ce înseamnă în esență să recunoști 709 milioane de dolari ca datorie să o plătești și să-ți asumi responsabilitatea pentru această sumă? Asta, în mediu, pentru o gospodărie conectată la gaze, înseamnă circa 1000 de dolari de familie”.

La câteva ore după publicarea raportului de audit, Gazprom a emis un comunicat în care menționează că nu recunoaște rezultatele acestuia. Citez „concluziile auditului nu pot afecta în niciun fel valoarea și valabilitatea datoriei menționate”. Între timp, președintele companiei Moldovagaz, Vadim Ceban, susține că suma de 8,6 milioane de dolari, propusă de Guvern, „provoacă nedumerire”.

Rămânem la subiectul gazelor naturale și vă spunem că rețelele de transport din R. Moldova vor fi operate de către Vestmoldtransgaz, companie deținută de Transgaz România și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. O decizie în acest sens a fost luată, zilele trecute, de Comisia pentru Situații Excepționale. Potrivit ministrului Energiei, Victor Parlicov, între Moldovatransgaz – compania-fiică a Moldovagaz, și Vestmoldtransgaz a fost semnat un contract de locațiune a rețelei de transport a gazelor naturale. Luni, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică anunța că documentul a fost prezentat instituției pentru aprobare.

După două luni de la atacul de la aeroport, în urma căruia două persoane au fost ucise, ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, a prezentat săptămâna aceasta rezultatele anchetei interne inițiate pe acest caz. Oficialul a anunțat că nouă angajați ai aeroportului au fost sancționați disciplinar, dintre care patru au fost demiși. Șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a fost sancționat disciplinar cu mustrare aspră, iar secretarul de stat Igor Trofimov a fost eliberat din funcție în ședința de miercuri a Guvernului.

Adrian Efros, ministrul Afacerilor Interne: „Comisia de control a stabilit multiple deficiențe, abateri și lacune. Nivelul neadecvat de elaborare și implementare a politicilor în domeniul securității aeronautice și ordinii publice, precum și controlul necorespunzător asupra implementării acestor politici; lipsa reglementărilor privind modul de gestionare a situațiilor specifice și de criză și modul de asigurare a securității aeronautice și ordinii publice în cadrul aeroportului. Ultimul și unicul document care reglementează această activitate este din anul 2013, care nu este ajustat și nu mai corespunde nivelului de risc care există la moment”.

Un angajat de la „Fulger”, care conducea un automobil BMW X5, a lovit, marți seară, un pieton pe traseul Hâncești – Cimișlia, în preajma satului Bozieni. În urma impactului, un bărbat cu vârsta cuprinsă între 45 și 50 de ani a decedat. Polițiștii au stabilit că angajatul de la Fulger se afla în afara orelor de serviciu și se deplasa cu mașina personală. Acesta a fost testat alcoolscopic, iar rezultatul a fost negativ. Angajatul de la „Fulger” implicat în accident activează în poliție de 10 ani. Acesta a fost reținut pentru 72 de ore, fiind deschis un dosar penal. Într-un alt accident, produs la Ceadîr Lunga, un polițist în stare de ebrietate a lovit un bărbat pe trecerea de pietoni. Victima a supraviețuit, fiind transportată la spital. Acesta este al treilea accident rutier din ultimele două săptămâni provocat de angajați ai poliției aflați în stare de ebrietate la volan.

Reprezentanții Poliției Naționale au avertizat, zilele trecute, că șoferii care conduc în stare avansată de ebrietate, care predau cu bună știință conducerea vehiculului unei persoane care este privată de dreptul de a conduce vehicule, dar și cei care conduc autovehiculul, deși sunt privați de dreptul de a conduce, riscă să rămână fără mașini. Confiscarea specială a mașinii se va aplica de către instanța de judecată la demersul agentului constatator.

Constituie 5% din numărul total de alegători, dar, de cele mai multe ori, accesul lor în secțiile de votare este extrem de anevoios. La fel de greu le este și să candideze pentru o funcție eligibilă. Vorbim despre persoanele cu dizabilități care, într-un reportaj pe care-l găsiți pe canalul nostru, povestesc despre greutățile pe care le întâmpină atunci când încearcă să-și exercite dreptul de a alege și de a fi ales.

Consiliul Superior al Magistraturii are doi membri noi din rândul non-judecătorilor. Este vorba despre Lucia Popescu și Iulian Muntean, candidaturile cărora au fost aprobate de Parlament. Lucia Popescu este licențiată în drept și are diplomă de master în drept civil și în drept european. Conform CV-ului său, în prezent este expertă în cadrul unei agenții franceze. Iulian Muntean este avocat, iar anterior a fost lector universitar la mai multe instituții de învățământ superior din R. Moldova.

Svetlana Panciuc, președinta organizației teritoriale Edineț a Partidului „Șor”, declarat neconstituțional, a fost depistată în stare de ebrietate avansată la volan. Potrivit Inspectoratului General al Poliției, pe caz a fost deschis un dosar, iar aceasta riscă să fie privată de dreptul de a conduce mijloace de transport. Anterior și Dinu Țurcanu, președintele raionului Orhei din partea Partidului Șor, a fost prins în stare de ebrietate la volan.

Fostul președinte al R. Moldova Igor Dodon, cercetat în dosarul „Kuliok” de la Curtea Supremă de Justiție, nu are voie să părăsească R. Moldova încă cel puțin 60 de zile. Solicitarea acestuia de a i se permite să iasă din țară a fost respinsă luni de magistrații Curții Supreme de Justiție. Judecătorii și-au argumentat decizia prin faptul că doar obligarea de a nu părăsi țara este capabilă să asigure prezența lui Igor Dodon pe teritoriului R. Moldova și realizarea eficientă a actului de justiție.

Europarlamentarul Siegfried Mureşan, preşedintele Delegaţiei Parlamentului European pentru relațiile cu R. Moldova, a depus un amendament în Parlamentul European prin care cere realocarea a 600 de milioane de euro pentru R. Moldova, după ce va fi creată Facilitatea pentru Ucraina. Potrivit deputatului european, Facilitatea pentru Ucraina este un proiect de aproximativ 50 miliarde de euro, care ar oferi sprijin cetățenilor și autorităților ucrainene în fața războiului provocat de Rusia în Ucraina.

Săptămâna aceasta, regiunile ucrainene Odesa, Zaporojie și Donețk au fost bombardate frecvent de trupele ruse. Cel puțin 17 persoane și-au pierdut viața, iar peste 30 au fost rănite în urma unui atac masiv cu rachete asupra orașului Kosteantînivka din regiunea Donețk. 

Între timp, în urma atacurilor cu drone kamikaze asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre, resturi dintr-un aparat de zbor au fost găsite și pe teritoriul României. Deși au negat inițial, autoritățile române au confirmat într-un final incidentul, după ce resturile au fost găsite chiar de primarul comunei din vecinătatea portului Izmail.

În această săptămână, secretarul de stat american Antony Blinken a efectuat o vizită surpriză la Kiev pentru a transmite un mesaj de susținere. Oficialul american a anunțat un ajutor militar în valoare de un miliard de dolari pentru Ucraina. Asistența conține sisteme de rachete cu lansare multiplă ghidată pentru HIMARS și muniții.

Pentru a ne revedea și săptămâna viitoare, vă îndemnăm să vă abonați la canalul nostru, iar duminică, 10 septembrie, nu ratați noul episod al podcastului ZdCe. Colega noastră Natalia Zaharescu a discutat cu ministrul Educației, Dan Perciun, despre salariile pedagogilor, deficitul de cadre, plățile informale și revizuirea programului școlar.