Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Șeful secţiei de COVID-19…

VIDEO Șeful secţiei de COVID-19 din Spitalul Raional Cahul a demisionat și acuză conducerea instituției medicale de gestionare defectuoasă pe timp de pandemie: „Am lucrat singur, timp de două luni, cu 55 de pacienți”

Șeful secţiei de COVID-19 de la Spitalul Raional Cahul, Anatolie Malcov, și-a depus astăzi, 11 iunie, demisia din funcție motivând că lucrurile în instituția medicală unde a muncit până acum stau prost. Acesta a venit cu mai multe acuzații în adresa directorului Spitalul Raional Cahul, Oleg Creciun, care ar gestiona activitatea spitalului defectuos pe timp de pandemia cu COVID-19.

Șeful demisionar al secţiei COVID-19 la Spitalul Raional Cahul a declarat că Oleg Creciun, conducerea spitalului, nu s-a implicat în procesul de tratare a pacienților infectați cu COVID-19. Medicul a mai adăugat că de la începutul crizei provocate de pandemie și timp de aproape două luni a fost nevoit să muncească de unul singur cu cel puțin 55 de pacienți.

„La ziua de astăzi spitalul este într-o stare dezastruoasă. Astăzi mi-am depus cererea de dimisie din propria inițiativă. Muncesc în această secție din data de 8 martie. Cea mai mare problemă constă în faptul că eu am lucrat singur, timp de două luni, cu 55 de oameni. Zilnic supravegheam pacienții, le ofeream recomandări privind tratamentul”, a dezvăluit Anatolie Malcov pentru ziuadeazi.md.

Specialistul mai spune că secţia în care sunt trataţi bolnavii de coronavirus trebuia să fie organizată în trei zone separate, astfel încât să fie asigurată atât eficienţa tratamentelor pecienților infectați, cât personalul medical să fie în siguranță. Însă apelul acestuia nu a fost auzit de conducerea spitalului.

„Acum, în această secție adaptată nu se mai poate nimic de organizat. Am discutat cu directorul, dar și cu alți colegi, i-am prezentat eventuale soluții, în care, cu cheltuieli minime, să reorganizăm câteva intrări și să creăm zona roșie și cea galbenă. Trei zile la rând mi-au promis că se va face, dar nimic. Ușile de la saloane nu se încuie, pacienții se plimbă – este un dezastru ceea ce se întâmplă. De aceea am înțeles că eu nu pot să-mi îndeplinesc obligațiunile”, a mai adăugat Anatolie Malcov.

Ulterior, medicul a intervenit și într-un live pe Facebook în care spune că conducerea spitalului își efectua săptămânal testul pentru COVID-19, deși nu interacționa cu pacienții infectați.

Să porți halatul alb pentru PR la ședințele Comisiei pentru Situații Excepționale este riscant. De la prima etapă, unii membri ai Comisiei erau infectați, iar conducerea noastră a spitalului s-a izolat într-un salon de chirurgie și o săptămână întreagă a locuit acolo. Ulterior, sanatoriul ne-a venit în întâmpinare și au permis angajaților să se autoizoleze acolo. Și din nou apare eroul nostru – circa trei săptămâni a trăit acolo. Și îmi apare întrebarea, de ce să se autoizoleze dacă el nu vizita secțiile de COVID? Câte o dată pe săptămână el da analize pentru COVID”, mai susține medicul.

În reacție, șeful spitalului Raional Cahul, Oleg Creciun, neagă precum că Anatolie Malcov a lucrat concomitent cu 55 de pacienți infectați cu coronavirus, timp de două luni. Conducerea spitalului susține că acest număr de bolnavi menționați s-a înregistrat în ultimele zile, atunci când a venit un val de infectări.

„Până pe data de 6 iunie am avut 30 de paturi pentru pacienții infectați. Încărcătura pentru aceste paturi, până săptămâna trecută, era de circa 25 de pacienți. Foarte bine se știe ce s-a întămplat în ultimele zile, am avut un val mare de pacienți. Din 6 iunie, avem 55 de paturi pentru tratament de covid și circa 20 de boxe pentru pacienții cu suspecție. Astfel, ceea ce spunea domnul Malcov despre situația cu 55 de paturi durează a 5-a zi”, a explicat directorul Spitalul Raional Cahul, Oleg Creciun, pentru zidezi.md.

Șeful instituției medicale a mai menționat că de ieri, 10 iunie, în secția de boli infecțioase, unde se tratează pacienții de COVID-19, asistenții medicali lucrează în două ture, iar funcția lui Anatolie Malcov a fost preluată de un alt medic.

Iese că o asitentă medicală are grijă de 15 pacienți. Deci, având trei asistente medicale simultan pe timp de zi, această măsură este destul de satisfăcătoare. Păcat că domnul Malcov nu și-a finalizat lucrul stabilit pentru astăzi și a plecat. Evident, prestarea serviciilor în secția covid nu a fost sistată, a fost preluată ad-hoc de șefa departamentului terapeutic, Lilia Postolachi”, a spus Creciun.