Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Sandu, Recean și Grosu,…

VIDEO Sandu, Recean și Grosu, declarații după anunțul Consiliul European: „Avem mult de lucru în continuare, dar suntem încurajați de această apreciere”

Captură de ecran/Facebook

Președinta Maia Sandu, prim-ministru Dorin Recean și președintele Parlamentului Igor Grosu au venit cu un mesaj video în direct, la scurt timp după decizia Consiliul European. Intervenția live a avut loc din clădirea Președinției.

Declarațiile celor trei oficiali:

„Dragi cetățeni, astăzi ne-a venit o veste foarte bună și foarte importantă de la Bruxelles. Astăzi Consiliul European a decis deschiderea negocierilor cu R. Moldova. Este un pas foarte important pe drumul nostru de integrare europeană și este meritul dumneavoastră, în primul rând, că am ajuns aici. Prin votul dumneavoastră, prin activitatea civică responsabilă de ani de zile îndreptată spre apărarea democrației, pentru construirea unui viitor mai bun pentru noi și generațiile viitoare, ați contribuit la această decizie.

Avem mult de lucru în continuare, dar suntem încurajați de această apreciere și de această deciziei importantă a țărilor Uniunii Europene, care au spus încă o dată, ferm, că își doresc ca R. Moldova să fie parte a marii familii UE”, a declarat șefa statului.

„Dragi prieteni, felicitările noastre tuturor. Vreau să mulțumesc tuturor celor care au crezut în noi, au crezut în faptul că R. Moldova, o țară mică, dar cum și-a căpătat renumele – cu inimă mare, a putut într-o perioadă foarte scurtă de timp, trecând prin crize, (…) a demonstrat, ne-am demostrat nouă în primul rând, că lucrurile frumoase și mari pot fi făcute atunci când pui multă inimă, dăruire și crezi în ceea ce faci. Un mare mulțumesc prietenilor. Felicitări prietenilor noștri de la Kiev. Mare mersi tuturor capitalelor, celor de la București, tuturor celor care au crezut în noi și ne-au ținut pumnii. Mai departe avem foarte mult de lucru, dar despre asta vorbim mâine”, a spus Igor Grosu.

„Dragi cetățeni, felicitări. Stimați colegi din toate instituțiile, vă mulțumesc foarte mult pentru munca asiduă. De mâine avem și mai mult de lucru”, a transmis prim-ministrul Recean.

Consiliul European a decis joi, 14 decembrie, să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina și Moldova. Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului European Charles Michel.

„Consiliul a acordat statutul de candidat pentru Georgia. Iar UE va deschide negocierile cu Bosnia și Herțegovina odată ce va fi atins gradul necesar de conformitate cu criteriile de aderare și a invitat Comisia să prezinte un raport până în martie în vederea luării unei astfel de decizii”, a afirmat Charles Michel.

Comisia Europeană a recomandat miercuri, 8 noiembrie, Consiliului European deschiderea negocierilor de aderare a R. Moldova și Ucrainei la UE. Anunțul a fost făcut de președinta CE, Ursula von der Leyen, care a prezentat Raportul de extindere al Uniunii Europene. Totodată, Comisia Europeană a recomandat acordarea statutului de țară candidat pentru aderarea la UE pentru Georgia.

„În ultimii ani, am colaborat strâns cu toate instituțiile statului pentru a implementa reforme esențiale. Realizarea a 94% din recomandările Comisiei Europene este o dovadă clară a determinării noastre de a face schimbări concrete și de a aduce Republica Moldova la standardele europene. Suntem pe drumul corect și suntem hotărâți să continuăm această transformare.

Aceasta este începutul drumului nostru către statutul de membru UE cu drepturi depline. Ne așteaptă negocieri importante și reforme continue, dar suntem hotărâți să mergem pe acest drum, pentru că știm că aderarea la UE reprezintă calea noastră către prosperitate, stabilitate și securitate. Începem această etapă având o bază solidă, evidențiată de un ritm dinamic de progrese, inclusiv în cele 35 de capitole de aderare, dintre care 9 înregistrează progrese substanțiale”, a declarat ministrul de Externe Nicu Popescu.

R. Moldova a obținut statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană în iunie 2022. Pentru a deveni membră a UE, R. Moldova trebuie să îndeplinească condițiile de aderare. Comisia Europeană susține că procesul de aderare rămâne bazat pe criterii și condiții stabilite anterior și în baza cărora statele au aderat la UE. Asta permite ca orice țară aflată în proces să progreseze pe baza meritelor proprii, dar și stabilește că drumul către UE poate fi inversat, dacă condițiile de bază nu mai sunt îndeplinite.