Principală  —  Ştiri   —   (VIDEO) Prezidențiale curate: riscuri de…

(VIDEO) Prezidențiale curate: riscuri de fraudare

Sistemul electronic de înregistrare a alegătorilor este unul bine securizat, iar posibilitatea votului dublu este practic exclusă.  Scenariul nu este însă unul imposibil. Pentru a efectua anumite manipulări cu scopul de a înregistra voturi multiple este necesar ca zeci de persoane să activeze concertat, în diferite birouri electorale, afirmă specialiștii IT. În astfel de condiţii, principala misiune revine observatorilor, care trebuie să sesizeze orice nereguli în ziua scrutinului.

Opiniile au fost lansate în cadrul dezbaterii publice „Prezidențiale curate: riscuri de fraudare”, organizată pe 21 octombrie 2016 de Ziarul de Gardă, CAPC și CIJ, cu participarea reprezentanților societății civile, a mass-media, a candidaților la prezidențiale, a Procuraturii Generale și a experților IT.

Sursa Video: www.ZdG.md

Drept urmare a dezbaterilor, au fost lansate mai multe recomandări.

Recomandările pentru observatori:

1. Dimineața verificați cum va funcționa sunetul de avertizare prin simularea introducerii IDNP-ului persoanei care a votat.

-Analizați ca nimeni să nu deconecteze boxele sau să micșoreze sunetul la zero.

2. După închiderea secției de votare, analizați sumele de control:

– Numărul de IDNP-uri înregistrate (este acel operator care introduce IDNP-ul și apasă OK). Imediat după închiderea secției de vot acel operator va comunica câte persoane au votat.

– Numărul de semnături din liste

– Numărul buletinelor de vot emise (oferite de operatori)

– Numărul de buletine din urnele de vot

Toate aceste sume trebuie să coincidă.

3. După publicarea de către CEC a rezultatelor per fiecare secție de vot, comparați procesele verbale cu cele publicate de CEC.

Recomandări pentru alegători:

1. Până pe 29 octombrie vizitați cu buletinul de identitate biroul electoral unde veți vota (ele acum lucrează și sâmbata și duminica) și verificați-vă în listă, inclusiv vedeți câte și care persoane sunt înscrise în locuința Dvs.

Dacă sunt cumva înscrise persoane străine sau decedate, anunțati Comisia Electorală Centrală.

2. Dacă nu ați reușit să verificați în prealabil, atunci în ziua alegerilor, la semnarea liste, verificați ce și câte persoane mai sunt în locuința Dvs.