Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO, FOTO/ Noi proteste violente…

VIDEO FOTO Noi proteste violente la Minsk. Mii de oameni protestează împotriva rezultatelor alegerilor, o persoană a decedat

UPDATE, 23:46: O persoană a decedat în urma unor confruntări dintre poliție și protestatari. Decesul ar fi fost confirmat de ministerul de interne de la Minsk. Potrivit informației oficiale, totul s-a întâmplat la o baricadă instalată de protestatari pe unul din bulevardele centrale ale Minskului. Bărbatul ar fi ținut un dispozitiv explozibil în mână pe care ar fi vrut să-l arunce în direcția forțelor de ordine, însă a explodat și a cauzat traume incompatibile cu viața.

UPDATE, 22:52: În ciuda măsurilor de securitate fără precedent, mii de oameni au ieșit pe străzile capitalei Belarusului, dar și în alte localități mari. Trupele speciale acționează cu brutalitate, însă nu pot opri valul de oameni. Se aud împușcături și explozii, cel mai probabil grenade fumigene

Măsuri extreme anti-protest în capitala Belarusului. Trupele speciale și polișiștii au blocat centrul Minskului pentru a nu le permite manifestanților să protesteze. Anterior, un miting de proporții era anunțat pentru ora 19. Din cauza măsurilor luat de autorități, organizatorii manifestației și-au schimbat planurile și au cerut oamenilor să vină în grupuri din toate regiunile orașului.

Astfel grupe de zeci de persoane au fost văzute în diferite sectoare ale capitaei, însă acestea sunt oprite de polițiști și trupe speciale. Au început reținerile, iar martorii acuză brutalitatea forțelor de ordine.

Într-un sector al Minskului au intervenit și trupele speciale ale armatei, chemate special pentru a menține ordinea publică. Mai mulți martori susțin că pe străzile orașului se aud împușcături și explozii puternice.

Belarușii protestează a doua zi consecutiv împotriva dictaturii lui Alexandr Lukașenko, aflat la putere din 1994. Manifestanții susțin că alegerile au fost fraudate și cer demisia lui Lukașenko.

Duminică seara, după anunțarea rezultatelor exit-poll-ului oficial, mii de belaruși au ieșit în stradă. Poliția și forțele de ordine au intervenit în forță. Peste 3000 mii de persoane au fost reținute, iar alte zeci de persoane, printre care și polițiști au fost reținuți.