Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ Echipa de salvatori moldoveni…

VIDEO Echipa de salvatori moldoveni a ajuns în Turcia. IGSU: „Deplasarea este tergiversată de condițiile meteo nefavorabile”

Sursa: IGSU

Echipa de salvatori din R. Moldova, specializată în căutare-salvare urbană, a ajuns în Turcia în dimineața zilei de 8 februarie. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), pentru a ajunge la destinației, în provincia Hatay, la hotar cu Siria, salvatorii mai au de parcurs 950 de km în condițiile meteo nefavorabile. Astfel, aceștia vor ajunge în zona afectată aproximativ la ora 19:00 și vor activa în zona afectată de seism cel puțin 7 zile.

Angajații IGSU au avut miercuri dimineață la frontieră prima conexiune cu ofițerii de legătură ai Agenției pentru Gestionarea Dezastrelor și a Situațiilor de Urgență din Turcia (AFAD) și reprezentanții poliției și poliției de frontieră.

„Aceștia au comunicat despre misiune și importanța acordării suportului în zona afectată de dezastru. Responsabilii AFAD i-au îndreptat pe salvatorii noștri în provincia Hatay la hotar cu Siria, unde salvatorii moldoveni urmează să ajungă în această seară. Potrivit responsabililor turci această regiune este una dintre cele mai afectate de seism”, se menționează într-un comunicat al Inspectoratului.

Conform sursei citate, pentru a ajunge la destinație, angajații IGSU mai trebuie să parcurgă 950 de km, însă deplasarea acestora este tergiversată de condițiile meteo nefavorabile cu precipitații sub formă de ninsori abundente.

Sursa: IGSU

„Odată ajunși, salvatorii vor forma două sectoare de lucru. Primul sector va prelua instalarea unei tabere de câmp complet operațională, iar al doilea sector va merge în misiuni de cercetare, căutarea sinistraților și efectuarea lucrărilor de asigurare”, mai precizează IGSU.

Echipa de salvatori a R. Moldova specializată în căutare-salvare urbană, formată din 55 de angajați IGSU cu 12 unități de tehnică grea și 2 câini de căutare-salvare, a pornit în misiune internațională în Turcia în seara zilei de 6 februarie.

Bilanțul cutremurului devastator care a lovit Turcia și Siria se ridică miercuri dimineață la cel puțin 8 764 de morți, potrivit autorităților citate de CNN.

În Turcia, alte 349 de decese au fost raportate miercuri, ridicând numărul total de decese în această țară la 6 234, potrivit oficialilor turci. Cel puțin 34 810 persoane au fost rănite în Turcia, a declarat marți vicepreședintele turc Fuat Oktay.

În Siria, 2 530 de decese au fost confirmate atât în zonele controlate de guvern, cât și în regiunile controlate de rebeli. Un total de 4 654 de răniți au fost raportate în întreaga Sirie.

Agențiile și salvatorii au avertizat că este posibil ca cifrele să crească, în special în Siria, unde multe persoane sunt încă prinse sub dărâmături.