Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ Discursul Maiei Sandu, după…

VIDEO Discursul Maiei Sandu, după ediția Platformei de sprijin pentru Moldova desfășurată la Paris: „R. Moldova se apără împotriva atacurilor, dar trebuie să apărăm și Moldova”

Consecințele războiului din Ucraina vor fi simțite încă multe decenii, a afirmat președinta Maia Sandu, în cadrul unui discurs pe care l-a ținut la încheierea celei de-a treia ediții a Platformei de sprijin pentru Moldova, care are loc la Paris. Totodată, șefa statului a menționat că „grupurile criminale, care au intenția să destabilizeze R. Moldova”, plătesc oamenii care participă la manifestări anti-guvernamentale din surse financiare oferite de Federația Rusă.

„Suntem recunoscători pentru această solidaritate și vă mă mulțumesc pentru promisiunile de susținere. Datorită sprijinului dumneavoastră, Guvernul a fost în stare să mențină pacea, să mențină R. Moldova pe linia aderării la Uniunea Europeană, și de asemenea, să răspundă provocărilor legate de energie și celor economice.

Facem progrese în conectarea cu România. Am făcut primele rezerve de gaze și am redus consumul de energie. Lucrăm, de asemenea, pentru a facilita proiecte privind energia regenerabilă.

Suntem hotărâți să rămânem pe traiectoria noastră europeană, în ciuda împrejurărilor dificile. Drumul pe care îl avem în față este dificil, dar este dificil și pentru noi, și pentru Europa.

Ne confruntăm cu o criză energetică, cu o inflație extraordinară, de mai bine de 30%. Astfel de împrejurări provoacă multe dificultăți nivelului de trai și mediului economic. Ne pregătim pentru o iarnă deosebit de dificilă.

Luna trecută, rachete ale Federației Ruse au traversat spațiul nostru aerian și au căzut pe teritoriul nostru, punând în pericol R. Moldova. Ne confruntăm, de asemenea, cu anumite grupuri susținute de Federația Rusă, cu un război hibrid, care are ca scop să ne îndepărteze de reformele nostre economice și de drumul nostru european.

Ne confruntăm cu o criză energetică deosebit de gravăm care pune în pericol aprovizionarea noastră cu gaze și cu energie electrică. Știu că aceste probleme sunt și în întreaga Europă, pentru că toți plătim un preț deosebit pentru energie, dar aceste lucruri au asupra noastră un impact cu mult mai mare.

Vreau să mulțumesc partenerilor noștri care ne-au ajutat să facem față unei asemenea crize multiple. Iarna aceasta vom cheltui mai mult pentru a ajuta populația să poată să-și plătească facturile, să depășească șocul. Vom lua măsuri pentru a ajuta și companiile, iar ajutorul dumneavoastră va fi extrem de important pentru noi în viitor.

(…) În calitate de țară candidată la UE, vom munci și vom avea în vedere recomandările Comisiei Europene. Vom face progrese pe acest drum al integrării, inclusiv din punct de vedere energetic, pentru a accelera tranziția către energia verde. Facem și o evaluare cu ajutor extern, în domeniul justiției. Avem un procuror-șef american în domeniul corupției, care ne ajută.

R. Moldova se apără împotriva atacurilor, dar trebuie să apărăm și Moldova. Vom continua să luptăm activ împotriva traficului de arme, de ființe umane. Ne vom întări aceste capacități – de a fi un scut pentru EU împotriva unor astfel de riscuri”, a declarat Maia Sandu.

Platforma de sprijin pentru Republica Moldova (Moldova Support Platform) este o inițiativă a României, Germaniei și Franței, care urmărește generarea de asistență imediată politică, financiară și materială, precum și de expertiză aprofundată pentru procesul de reformă democratică, din partea instituțiilor și statelor membre ale Uniunii Europene, a țărilor G7, a instituțiilor financiare internaționale și organizațiilor internaționale, precum și a altor parteneri de dezvoltare.

„Scopul organizării Conferințelor este de a mobiliza, concentra și coordona sprijinul politic, tehnic și financiar al țărilor dezvoltate pentru R. Moldova”, potrivit Guvernului de la Chișinău.

Prima ediție a Conferinței ministeriale a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova a avut loc în Berlin, Germania, pe 5 aprilie. Cea de-a doua ediție a avut loc la București, România, pe 15 iulie.