Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   VIDEO/ 25 de ani de…

VIDEO 25 de ani de când Republica Moldova a aderat la Consiliul Europei. A fost prima țară din fostul CSI care a aderat la CE

Astăzi se împlinesc 25 de ani de când Republica Moldova a aderat la Consiliul Europei – principala organizație pentru drepturile omului din Europa. Republica Moldova a devenit membru cu drepturi depline al Consiliului Europei în data de 13 iulie 1995 fiind prima țară din fostul CSI care a aderat la această organizație.

„Pe parcursul unui sfert de secol, Consiliul Europei a contribuit esențial la crearea cadrului normativ și instituțional pentru a asigura tranziția țării de la un sistem totalitar la unul democratic. Toate organismele-cheie specializate ale organizației au fost mobilizate pentru a oferi expertiză în domenii cheie precum drepturile omului, justiție, domeniul electoral, educație, combaterea discriminării, mass media, cultură etc.”, se arată într-un comunicat al oficiului CE de la Chișinău.

Cu această ocazie, secretarul general al Consiliului Europei, Marija Peijcinovic Buric a transmis un mesaj de felicitare în care a vorbit despre rolul instituției în dezvoltarea democrației din Republica Moldova.

Și ministrul de externe, Oleg Țulea, dar și șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, William Massolin au venit cu câte un mesaj.

De la aderarea Republicii Moldova la Consiliul Europei din data de 13 iulie 1995, Organizația a susținut Moldova în îndeplinirea obligațiilor sale statutare și a angajamentelor specifice pentru consolidarea democrației, a drepturilor omului și a statului de drept.

Consiliul Europei este cea mai mare organizație în materie de drepturi ale omului de pe continent. Aceasta include 47 de state membre, dintre care 28 sunt state membre ale Uniunii Europene. Toate statele membre ale Consiliului Europei au aderat la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, un tratat conceput pentru a proteja drepturile omului, democrația și statul de drept.