Principală  —  Ştiri   —   UPDATE/ Cristina Gherasimov este învestită…

UPDATE Cristina Gherasimov este învestită în funcția de viceprim-ministră pentru integrare europeană. Președinta a semnat decretul

Foto: presedinte.md

Cristina Gherasimov depune jurământul de învestire în funcția de viceprim-ministră a Afacerilor Europene luni, 5 februarie. Ceremonia are loc la Președinția R. Moldova, în prezența șefei statului Maia Sandu și a premierului Dorin Recean.

foto: presedinte.md

UPDATE: Președinta Maia Sandu a semnat decretul privind numirea Cristinei Gherasimov
în noua funcție. Actul a fost publicat pe pagina web a Președinției.

Decret.gherasimov by Ziarul de Gardă

Jur să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea propășirii R. Moldova, să respect Constituția și legile țării, să apăr democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale omului, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a Moldovei”, a declarat Cristina Gherasimov.

Președinta Maia Sandu a felicitat-o pe Cristina Gherasimov cu noua funcție. Șefa statului a menționat: „Cristina Gherasimov are experiență de lucru în instituțiile statului, îi mulțumesc că a lucrat în echipa mea. (…) Este o responsabilitate enormă, dar am încredere”.

Avem un plan ambițios, e foarte mult de lucru aici, acasă, și e nevoie ca tot Guvernul, toate autoritățile administrației publice centrale, dar și locale și alte părți interesate din societate să se unească în jurul unui efort major, care să grăbească procesul de integrare europeană”, a adăugat președinta. 

Ministra va conduce Biroul pentru Integrare Europeană, recent înființat, fără a fi constituit un nou minister, la fel ca viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian. Aceasta va fi negociatorul-șef al R. Moldova cu Uniunea Europeană în procesul de aderare la UE.

Gherasimov a deținut anterior funcția de secretară de stat la ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE).

La sfârșitul anului 2023, șefa statului Maia Sandu a semnat decretul cu privire la eliberarea Cristinei Gherasimov din funcția de consilieră în domeniul politicii externe și integrării europene, în baza cererii de demisie.

Documentul a fost semnat de șefa statului pe 27 decembrie 2023, la o zi după ce Cristinei Gherasimov i s-a acordat medalia „Meritul Civil”, pentru „merite deosebite în promovarea politicii externe, susținerea constantă a eforturilor de integrare europeană și pentru contribuție substanțială la deschiderea negocierilor de aderare”.

Până a se alătura echipei Președinției R. Moldova, Cristina Gherasimov a activat în calitate de cercetătoare în cadrul Centrului Robert Bosch pentru Europa Centrală și de Est, Rusia și Asia Centrală, de la Consiliul German pentru Afaceri Externe (DGAP). Gherasimov are un doctorat în științe politice la Universitatea Rutgers din New Jersey; a făcut studii și cercetare la Institutul European pentru Studii Internaționale Avansate din Nisa, Franța, la Universitatea din Wroclaw, Polonia, la Universitatea din Mannheim, Germania, și la ETH Zurich, Elveția. A administrat Indicele Anticorupție în Domeniul Apărării la Transparency International Defence and Security Program (UK) și a lucrat ca analist în cadrul Programului Rusia și Eurasia la Royal Institute of International Affairs, Chatham House, în Marea Britanie.