Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMĂ ORĂ/ Cristina Gherasimov va…

ULTIMĂ ORĂ Cristina Gherasimov va fi negociatorul-șef al R. Moldova cu UE pe calea europeană

Cristina Gherasimov, în calitate de ministră a Afacerilor Europene, va fi negociatorul-șef al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană în procesul de aderare la UE. Anunțul a fost făcut de către premierul Dorin Recean într-un mesaj video.

„Vom avea nou membru al Guvernului: ministra pentru Afaceri Europene Cristina Gherasimov, care va fi și negociatorul-șef pentru R. Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană”, a declarat prim-ministrul.

Viceprim-ministrul și ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu și-a anunțat miercuri, 24 ianuarie, demisia din funcție. El a anunțat că are nevoie „de o pauză”. Acesta își va păstra funcția de până pe 29 ianuarie, iar Cristina Gherasimov va fi numită în funcția de ministră pentru Afaceri Europene. Precizările au fost făcute de purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă, care a menționat că în cazul mandatului lui Gherasimov este vorba despre instituirea unei noi funcții de ministru „fără portofoliu”.

După numire, ministra va conduce Biroul pentru Integrare Europeană, care a fost recent constituit, fără a fi constituit un nou minister, a mai precizat Vodă, la fel ca viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.

La sfârșitul anului 2023, șefa statului, Maia Sandu, a semnat decretul cu privire la eliberarea Cristinei Gherasimov din funcția de consilieră în domeniul politicii externe și integrării europene, în baza cererii de demisie.

Documentul a fost semnat de șefa statului pe 27 decembrie 2023, la o zi după ce Cristinei Gherasimov i s-a acordat medalia „Meritul Civil”, pentru „merite deosebite în promovarea politicii externe, susținerea constantă a eforturilor de integrare europeană și pentru contribuție substanțială la deschiderea negocierilor de aderare”.

Pe 5 decembrie 2023, Gherasimov a fost numită secretară de stat la MAEIE.